τέχνη
Kader Attia, The Object’s Interlacing, 2020, dur. 60’, video, installation view, 2021 © State of Concept. Photo by Stathis Mamalakis.

Το Μουσείο Επούλωσης: Έκθεση του Kader Attia στο State of Concept Athens

Ο Kader Attia μεγάλωσε στο Παρίσι και στην Αλγερία. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και στο Παρίσι. To 2016 βραβεύτηκε με το βραβείο Marcel Duchamp, και ακολούθησε το βραβείο του Mirò Foundation και το Yanghyun Art price στη Σεούλ.

Η έννοια της Επούλωσης

Η κοινωνικό-πολιτισμική του έρευνα, τον οδήγησε στην έννοια της Επούλωσης (Repair), μια ιδέα που αναπτύσσεται φιλοσοφικά στα κείμενά του και συμβολικά στη ματιά του σαν εικαστικός καλλιτέχνης. Θεωρεί την ιδέα της επούλωσης ως φυσική και συμβολική πράξη, εξερευνώντας ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο η επισκευή σχετίζεται τόσο με το ψυχολογικό όσο και με το σωματικό, τόσο με το συλλογικό όσο και το ατομικό τραύμα. Για τον Kader Attia, η επούλωση λειτουργεί ως μεταφορά για τον πολιτιστικό επαναπατρισμό και την αντίσταση.

Τα έργα του Kader Attia

Μέσα από γλυπτά, εγκαταστάσεις, κολάζ, βίντεο και φωτογραφίες, ο Kader Attia διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αποικιοκρατία και ο ιμπεριαλισμός συνεχίζουν να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι δυτικές κοινωνίες μπλέκονται με μη-δυτικούς πολιτισμούς και πιο συγκεκριμένα πώς (ακόμα) τις παρουσιάζουν, σχολιάζοντας το ρόλο και τις συνέπειες του πολιτισμού στη διαιώνιση της κοινωνικής άδειας. Τα έργα του προσφέρουν μια δομική, σχολαστική κριτική των σύγχρονων δυτικών συστημάτων ελέγχου, που καθορίζουν διάφορες πτυχές της ζωής: από την παραδοσιακή μουσειολογία έως τους σύγχρονους μηχανισμούς αποκλεισμού.

Το Μουσείο Επούλωσης

Στο Μουσείο Επούλωσης, ο Kader Attia μετατρέπει τη μακροχρόνια έρευνά του σε ένα συναρπαστικό οπτικό δοκίμιο, εξετάζοντας το χώρο της τέχνης ως ένα φόρουμ που δημιουργεί χώρο για να ξανασκεφτούμε τον ρόλο της σύγχρονης τέχνης στην αποδόμηση κυρίαρχων αφηγήσεων, ενώ εξετάζει πώς ένα εικαστικό έργο προκαλεί και εργαλειοποιεί συναισθήματα θυμού, χαράς και θλίψης.

Την έκθεση του Kader Attia επιμελείται η Ηλιάνα Φωκιανάκη και είναι η πρώτη που προκύπτει από το μακροπρόθεσμο ερευνητικό πρόγραμμα του State of Concept με τίτλο Γραφείο Φροντίδας («The Bureau of Care»). Συνοδεύεται από μια έκδοση με κείμενα της Φωκιανάκη και της γαλλίδας ακαδημαϊκού Françoise Vergès.

Η έκθεση υποστηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Foundation for Arts Initiatives.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Γραφείο Φροντίδας» υποστηρίζεται από το European Cultural Foundation (Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Ίδρυμα).

Διάρκεια έκθεσης: 14 Απριλίου – 19 Ιουνίου 2021
Τοποθεσία: State of Concept Athens (Τούσα Μπότσαρη 19, 117 41, Κουκάκι)

Περισσότερες πληροφορίεςstateofconcept.org

© Rochers Carrés, 2008, Photographic series, C-Print, 80 x 100 cm. Courtesy of the Artist and Galerie Nagel Draxler.
Kader Attia, Reason’s Oxymorons, 2015, dur. variable 13’ to 25’, series of films, installation view, 2021 © State of Concept. Photo by
Stathis Mamalakis.
Kader Attia, La Tour Robespierre, 2018, dur. 2’ 14”, video, 2021 © State of Concept. Photo by Stathis Mamalakis.
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ