bitcoin Ελ Σαλβαδόρ κρυπτονομίσματα

Το μεγαλύτερο πείραμα με Bitcoin στον κόσμο απειλείται με καταστροφή

Το Ελ Σαλβαδόρ αναμένεται να υιοθετήσει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα στις 7 Σεπτεμβρίου, όμως μία σειρά από τεχνολογικές, οικονομικές και εγκληματικές προκλήσεις απειλούν να βυθίσουν το σχέδιο του προέδρου της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε, να αναθερμάνει την οικονομία μέσω ενός κύματος κρυπτονομισμάτων.

Ο Μπουκέλε ανακοίνωσε το σχέδιό του τον Ιούνιο, μέσω βιντεο-σύνδεσης με ένα συνέδριο κρυπτονομισμάτων στο Μαϊάμι. Μόλις πέντε ημέρες αργότερα, το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τον αντίστοιχο νόμο, με τον οποίο υιοθετείται ένα εθνικό ψηφιακό πορτοφόλι, το Chivo (που σημαίνει «cool» στη ντόπια αργκό), στο οποίο θα υπάρχουν Bitcoin αξίας 30 δολαρίων ως αρχικό υπόλοιπο για κάθε χρήστη. Με τον νόμο επίσης απαλλάσσονται οι συναλλαγές με Bitcoin από τον φόρο κεφαλαιακών κερδών και οι αλλοδαποί που επενδύουν τρία Bitcoins στη χώρα (περίπου 120.000 δολάρια) λαμβάνουν άδεια διαμονής.

Όμως το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ δείχνει να οδεύει σε καταστροφή πριν καν αρχίσει. Το κανονιστικό πλαίσιο για την εφαρμογή του δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί και φημολογείται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη δημιουργία της εφαρμογής Chivo. Τραπεζίτες στην πρωτεύουσα λένε πως δέχονται τηλεφωνήματα από ανήσυχους πελάτες που απειλούν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους για να μην διακινδυνεύσουν την έκθεση στις ασταθείς αγορές κρυπτονομισμάτων.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το χρέος του Ελ Σαλβαδόρ λόγω φόβων «αποδυναμωμένης διακυβέρνησης» και το ΔΝΤ, με το οποίο η κυβέρνηση συζητά δάνειο ύψους ενός δισ. δολαρίων, επισήμανε κι αυτό τους κινδύνους από την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος ως εθνικού νομίσματος.

«Ο νόμος υιοθετήθηκε υπερβολικά γρήγορα, χωρίς μία τεχνική έκθεση ή δημόσια διαβούλευση», λέει ο οικονομολόγος από το Ελ Σαλβαδόρ, Ρικάρντο Καστανιέδα. «Δεν νομίζω πως ο πρόεδρος έχει κατανοήσει πλήρως τις συνέπειες του νόμου, τις δυνατότητές του να προκαλέσει σοβαρά μακροοικονομικά προβλήματα και να μετατρέψει τη χώρα σε παράδεισο για ξέπλυμα χρήματος».

Έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς λέει πως το κόστος των εμβασμάτων μέσω Bitcoin θα είναι υψηλότερο από τις παραδοσιακές μεθόδους, ενώ μία δημοσκόπηση από τον Ιούλιο βρήκε πως σχεδόν τα δύο τρίτα των κατοίκων δεν ήταν πρόθυμοι να δεχτούν πληρωμές σε Bitcoin, σε μία χώρα όπου το 70% δεν χρησιμοποιεί το τραπεζικό σύστημα.

Η κυβέρνηση επιμένει πως οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ θα είναι ελεύθεροι να ανταλλάσσουν τα Bitcoins τους με αμερικανικά δολάρια, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 150 εκατ. δολαρίων για να καλυφθεί αυτή η μετατρεψιμότητα. Όμως λόγω του σκεπτικισμού προς το Bitcoin, το ποσό αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό. Επιπρόσθετα, η μετατρεψιμότητα θα ανοίξει την πόρτα σε εγκληματικά στοιχεία, που θα μπορούν να μετατρέψουν τα Bitcoins τους σε δολάρια μέσω μιας κεντρικής τράπεζας και να ξεπλύνουν τα κέρδη τους.

Όμως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως ένας πληθυσμός με ελάχιστη οικονομική εκπαίδευση, και χωρίς ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, θα εκτεθεί στην τύχη των εξαιρετικά ασταθών αγορών κρυπτονομισμάτων.

«Ο νόμος για το Bitcoin ουσιαστικά τζογάρει με δύο δημόσια πορτοφόλια, αυτό της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ και αυτό του ΔΝΤ», λέει ο Ντάνιελ Μουνέβαρ, Κολομβιανός οικονομολόγος που επικεντρώνεται στη δικαιοσύνη χρέους. «Είναι άλλο ένας Αμερικανός να ποντάρει σε κρυπτονόμισμα την κρατική ενίσχυση που έλαβε με την ελπίδα μεγάλων αποδόσεων, αλλά εδώ έχουμε την επένδυση Yolo [You only live once: Ζεις μονάχα μία φορά] αναγόμενη σε εθνικό επίπεδο».

Πηγή: the Guardian

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ