ADL PayPal αντισημιτισμός BDS συνεργασία λασπολογία στιγματισμός Ισραήλ Παλαιστίνη

Το ισραηλινό λόμπι συμμαχεί με την PayPal

Πηγή: Nora Barrows-Friedman – the Electronic Intifada
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης

Η PayPal θα συνεργαστεί με την Anti-Defamation League (ADL), μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του ισραηλινού λόμπι, για να ερευνήσει πώς τα «εξτρεμιστικά κινήματα και τα κινήματα μίσους» χρησιμοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βρίσκουν πόρους.

Η συνεργασία με την PayPal θα γίνει μέσω του λεγόμενου Κέντρου για τον Εξτρεμισμό, που λειτουργεί το ADL και το οποίο αποκαλεί εαυτόν «μία εξέχουσα αυθεντία στον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και το μίσος».

Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να σημάνει πως η PayPal επιτρέπει στο ADL, που έχει μακρά ιστορία κατασκοπείας ενάντια σε ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αποφασίζει τι είναι και τι δεν είναι «εξτρεμισμός», χωρίς κάποια ξεκάθαρη ένδειξη πως αυτή η διαδικασία θα είναι διαφανής ή δικαιολογημένη.

Με τις ευρείες προσπάθειες της οργάνωσης να στιγματίσει τη στήριξη για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων ως μία μορφή αντι-Εβραϊκής μισαλλοδοξίας, αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμα ένας τρόπος για τον ιδιωτικό τομέα να λογοκρίνει και να εμποδίσει τους αντιρατσιστές ακτιβιστές ώστε να προστατεύσει το Ισραήλ.

«Ο Παλαιστινιακός και ο Μουσουλμανικός πολιτικός λόγος συχνά λασπολογείται ως “εξτρεμιστικός” ή γεμάτος μίσος, μέσω του “τεντώματος” του ορισμού του αντισημιτισμού, και το ADL έχει υπάρξει επικεφαλής αυτών των προσπαθειών», δήλωσε η Ντιάλα Σαμάς, δικηγόρος στο Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων.

Το ADL παριστάνει την οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ συστηματικά υποσκάπτει τα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και επαναλαμβανόμενα αποδοκιμάζει Μαύρους ακτιβιστές διότι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστίνιων.

Η συνεργασία της PayPal με το ADL είναι ταιριαστή, καθώς και οι δύο έχουν εδώ και καιρό υπάρξει εχθρικοί προς τους υποστηρικτές των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Η PayPal και η θυγατρική της Venmo έχουν παρελθόν στον «περιορισμό συναλλαγών και το μπλοκάρισμα συγκεκριμένων λογαριασμών χωρίς να προσφέρουν μία ουσιαστική οδό για να αμφισβητήσει κανείς αυτό το μπλοκάρισμα», είπε η Σαμάς.

«Συχνά, μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, έχει ήδη προκαλέσει ζημιά. Η συνεργασία με το ADL είναι πιθανό να αυξήσει αυτήν την τάση», προειδοποίησε.

Το ADL διαφημίζει πως οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται μέσω αυτής της συνεργασίας «θα μοιράζονται ευρέως σε όλο τον χρηματοπιστωτικό τομέα», όπως και με την αστυνομία και τους νομοθέτες. Ενώ ισχυρίζεται πως είναι σύμμαχος του κινήματος Black Lives Matter, το ADL παράλληλα περηφανεύεται για τους στενούς του δεσμούς με τα υψηλά κλιμάκια των αστυνομικών αρχών στις ΗΠΑ.

Μέσω του ADL, ηγέτες της αμερικανικής αστυνομίας στέλνονται συχνά σε ταξίδια στο Ισραήλ για εκπαίδευση σε «εντατικές αντιτρομοκρατικές» τακτικές. Το 2020, περισσότερες από 100 οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ κάλεσαν τις συμμαχικές τους οργανώσεις να εγκαταλείψουν τη συνεργασία με το ADL.

Επαναπροσδιορισμός

Το ADL επιμένει πως η συνεργασία με την PayPal στοχεύει «στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού και την προστασία των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων». Όμως η Εμάια Γκέλμαν, ερευνήτρια και ακτιβίστρια, λέει πως η χρήση προοδευτικής ορολογίας από το ADL είναι μια πολυφορεμένη τακτική εταιρικού επαναπροσδιορισμού.

«Ο τρόπος που χρησιμοποιούν τη γλώσσα της ασφάλειας και των [ανθρωπίνων] δικαιωμάτων είναι πολύ γνώριμος», δήλωσε η Γκέλμαν. «Παίρνουν αυτό το λεξιλόγιο που προέρχεται από την αριστερά και τις προοδευτικές απαιτήσεις για ισότητα, και τη μεταστρέφουν προς εταιρικές και καπιταλιστικές χρήσεις».

Η Γκέλμαν προσέθεσε πως το ADL έχει προσεγγίσει τις μεγάλες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ για εργασία «τεχνολογικής δικαιοσύνης». «Το Κέντρο για τον Εξτρεμισμό δεν ερευνά πλέον απαραίτητα υπέρμαχους της λευκής ανωτερότητας, αλλά μπαίνει σε συνεργασίες με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (…) από όπου θα είναι πολύ δύσκολο να τη βγάλει κανείς», τόνισε.

Παρακολούθηση ποιών;

Το ADL έχει ξοδέψει αρκετά χρόνια στην προσπάθεια να δημιουργήσει και να υποστηρίξει νομοθετήματα που στιγματίζουν την κριτική απέναντι στο Ισραήλ ως αντισημιτική, ειδικά σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Η οργάνωση δήλωσε πως θα συνεργαστεί με την Ένωση Αναμορφωτικού Ιουδαϊσμού και θα προσφέρει υλικό για την καταγραφή περιστατικών αντι-Εβραϊκής μισαλλοδοξίας, που θα μπορούσαν να προστεθούν στο ετήσιο «Πόρισμα Αντισημιτικών Περιστατικών» του ADL.

Όμως συχνά, το τι ακριβώς θεωρεί το ADL ως «αντισημιτικά περιστατικά» είναι άλλη μία ευκαιρία να προωθήσει τους στόχους του.

Για παράδειγμα, σε μία πρόσφατη έκθεσή της, η οργάνωση ισχυρίστηκε πως υπήρξε οξεία αύξηση στις πράξεις αντι-Εβραϊκής μισαλλοδοξίας γύρω από τη χρονική περίοδο τον Μάιο που το Ισραήλ ξεκίνησε να σφαγιάζει Παλαιστίνιους και να ισοπεδώνει σπίτια και κτίρια στη Γάζα.

Όμως η οργάνωση δεν τεκμηρίωσε πολλούς από αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Το ADL προσμετρά ανώνυμες καταγγελίες για την κάλυψη των ΜΜΕ ως αντισημιτικά περιστατικά, μαζί με λίγο έως πολύ κάθε ατεκμηρίωτο ισχυρισμό που καταθέτει ο οποιοσδήποτε, έπειτα τα συγκεντρώνει, κραυγάζει για “κύμα αντισημιτισμού”, και χρησιμοποιεί τη δημοσιότητα για να συγκεντρώσει χρήματα», δήλωσε ο Μαξ Μπλούμενθαλ του The Grayzone.

Πιο ιδιαίτερα, το ADL έχει συμβάλει στη δημιουργία μια ανελέητης καμπάνιας λάσπης κατά του κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS) για τα Παλαιστινιακά δικαιώματα.

Ενώ πρόσφατα, επαίνεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αποστολή επιπλέον χρημάτων των Αμερικανών φορολογούμενων στο φονικό στρατιωτικό σύστημα του Ισραήλ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ