Εβραϊκό μουσείο Βερολίνου

Το Ισραήλ ζητά τη διακοπή χρηματοδότησης του Εβραϊκού Μουσείου Βερολίνου

Συνεχίζοντας την αυστηρή εκστρατεία λογοκρισίας και καταστολής προς οποιονδήποτε ασκεί κριτική στις πολιτικές της, η ισραηλινή κυβέρνηση ζητά από τη γερμανική να διακόψει τη χρηματοδότηση προς το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου.

Το αίτημα απευθύνθηκε μέσω του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε μία συνάντηση της ισραηλινής και της γερμανικής κυβέρνησης στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Νετανιάχου στη συνάντηση διάβασε εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης επιστολή, η οποία κατηγορεί το μουσείο για «αντι-ισραηλινές δραστηριότητες». Το μουσείο στοχοποιείται επειδή στο παρελθόν έχει προσπαθήσει, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του, να ενθαρρύνει το διάλογο με τη μουσουλμανική και άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

Το Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου, που εγκαινιάστηκε το 2001, παρουσιάζει την ιστορία της εβραϊκής κουλτούρας στη Γερμανία, κουλτούρα αιώνων που οι ναζί προσπάθησαν να εξαλείψουν. Παρουσιάζει επίσης ομιλίες αυτοπτών μαρτύρων και επιζώντων του Ολοκαυτώματος, προωθώντας τη βαθύτερη κατανόηση των συνεπειών του αντισημιτισμού και των εγκλημάτων των ναζί. Πρόκειται για ένα από τα μουσεία με τους περισσότερους επισκέπτες όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά σε ολόκληρη τη Γερμανία, με συνολικά 11 εκατομμύρια επισκέπτες στα πρώτα 15 χρόνια λειτουργίας του.

Η επιστολή της ισραηλινής κυβέρνησης σχολιάζει ότι «το Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο, που δεν συνδέεται με την εβραϊκή κοινότητα, συχνά φιλοξενεί εκδηλώσεις και συζητήσεις με γνωστούς εκπροσώπους του κινήματος BDS» (το κίνημα Boycott, Divestment and Sanctions, που καλεί σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ μέχρι να τηρήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο διεθνές δίκαιο). Επιπλέον η επιστολή διευκρινίζει ότι η έκθεση του μουσείου με τίτλο «Καλώς ήρθατε στην Ιερουσαλήμ» εστίασε μόνο «στην αφήγηση των Παλαιστινίων».

Εκτός από το Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου, η επιστολή στοχοποιεί και δεκάδες άλλες οργανώσεις και ιδρύματα που ασκούν κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου, δεν αποδέχονται την ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, προωθούν το διάλογο μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων ή παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να παρέχει οικονομική στήριξη σε αυτές που χαρακτηρίζει «αντι-ισραηλινές οργανώσεις».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ