Ισραήλ δολοφονία παιδιών στη Γάζα

Το Ισραήλ σκότωσε σε ένα μήνα περισσότερους αμάχους από όσους η Ρωσία σε 19 μήνες

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Ο αριθμός των αμάχων που δολοφόνησε το Ισραήλ από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα ΄(10.000 από τους οποίους τουλάχιστον 4.000 παιδιά) ξεπέρασε πλέον τον αριθμό των αμάχων που έχει δολοφονήσει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τη ζωντανή ροή πληροφοριών από τη Γάζα και συγκεκριμένα κάθε φορά που παρουσιάζουμε απολογισμό αμάχων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς λαμβάνουμε μηνύματα από ανώνυμους λογαριασμούς (που συνήθως στολίζονται με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που μας ρωτάνε «ναι αλλά γιατί δεν λέτε πόσοι πέθαναν σήμερα στην Ουκρανία». Πρόκειται για μια κλασσική και πολύ φτηνή μορφή της λογικής πλάνης του Whataboutism την οποία αναλύουμε και στο βιβλίο Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση.

Σε αντίθεση με τους υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ, για εμάς κάθε ζωή αμάχου έχει ακριβώς την ίδια αξία είτε πρόκειται για Ουκρανό, Παλαιστίνιο ή Ισραηλινό. Επειδή μας ρωτάτε όμως και η επειδή η παράθεση αριθμητικών δεδομένων δεν αποτελεί συμψηφισμό (όπως θα ισχυριστούν ορισμένοι ανατρέποντας τα δικά τους επιχειρήματα) αλλά απαραίτητο εργαλείο κατανόησης της πραγματικότητας, οφείλουμε να τους απαντήσουμε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από την ημέρα της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023, δηλαδή σε 19 μήνες, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 9.614 άμαχους. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει αριθμός αγνοουμένων που δεν μπορεί να καταμετρηθεί αυτή τη στιγμή – αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος στη Γάζα όπου εκατοντάδες άνθρωποι καταπλακώνονται καθημερινά από τα ερείπια βομβαρδισμών.

Όπως σχολίαζε ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης Κρεγκ Μάρεϊ (ο οποίος εκδιώχθηκε από το Φόρειν Όφις όταν αποκάλυψε τη συνεργασία του Λονδίνου με αυταρχικά καθεστώτα) ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί το 6% του συνόλου ενώ στην Παλαιστίνη αποτελεί το 42%. Σε κάθε δέκα ανθρώπους που δολοφονεί το Ισραήλ, δηλαδή, οι τέσσερις είναι παιδιά.

Ο μικρότερος αριθμός νεκρών αμάχων στην Ουκρανία δεν αποτελεί προφανώς δικαιολογία για την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας. Ένα έγκλημα δεν μπορεί να μειώσει τη σημασία ενός άλλου εγκλήματος. Τα στοιχεία όμως επιβεβαιώνουν ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα δεν είναι πόλεμος αλλά γενοκτονία.

Γνωρίζοντας ότι πλησίαζε η στιγμή που ο αριθμός των δολοφονημένων αμάχων της Γάζας θα ξεπερνούσε τους δολοφονημένους άμαχους της Ουκρανίας οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί του Τελ Αβίβ και της Ουάσιγκτον βρίσκονται εδώ και ημέρες σε παροξυσμό παραπληροφόρησης προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

O εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι σχολίαζε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη Ρωσία με το Ισραήλ γιατί το Ισραήλ δεν στοχεύει αμάχους (;) ενώ η Ρωσία έχει ως στρατηγικό στόχο να «σφαγιάζει αθώους Ουκρανούς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι Παλαιστίνιοι λένε την αλήθεια για τον αριθμό των νεκρών τους. Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τον Μπάιντεν ότι επιχειρεί να εξανδραποδίσει τους Παλαιστίνιους για να δικαιολογήσει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Παράλληλα, δημοσιογραφική έρευνα του The Intercept εξήγησε με στοιχεία γιατί η άρνηση των θυμάτων από τον Αμερικανό πρόεδρο αποτελεί «θεωρία συνομωσίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ψευδώς ότι είδε φωτογραφίες από αποκεφαλισμένα βρέφη Ισραηλινών (που δεν υπήρξαν ποτέ) γεγονός που ανάγκασε το επιτελείο του Λευκού Οίκου να ανασκευάσει τη δήλωσή.

Να σημειωθεί πάντως ότι η άνευ όρων στήριξη του Μπάιντεν στην συντελούμενη γενοκτονία έχει εξαιρετικά αρνητικε΄ς επιπτώσεις στη δημοτικότητά του με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ίσως αποτελέσει το μοιραίο πλήγμα που θα του στερήσει την νίκη στις εκλογές. Σύμφωνα με σειρά πρόσφατων δημοσκοπήσεων τα τρία τέταρτα των νέων ψηφοφόρων – οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του – καταδικάζουν τη στάση του Λευκού Οίκου για το θέμα. 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ