Πηγή: Déjà vu
Το Ισραήλ συνεχίζει να πουλά όπλα στην Μιανμάρ (Βιρμανία) καθώς χιλιάδες πρόσφυγες της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια προσπαθούν να ξεφύγουν από την βίαιη στρατιωτική καταστολή στην πολιτεία Ρακχίν.
Διωγμός των Ροχίνγκια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Από τότε που η Βιρμανία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1948, ουσιαστικά δεν έχει σταματήσει να διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος σε διάφορα σημεία της χώρας. Τον Νοέμβριο του 2015, διεξήχθησαν δημοκρατικές εκλογές που κερδήθηκαν από την βραβευμένη με βραβείο Νόμπελ Αούνγκ Σαν Σου Κι. Κάποιοι ισχυρίζονται όμως πως η κυβέρνησή της δεν ασκεί πραγματικό έλεγχο στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, καθώς ιδιωτικές πολιτοφυλακές συνεχίζουν να πρόσκεινται στην στρατιωτική δικτατορία που ήλεγχε τη χώρα πριν τις εκλογές.
Τα μέλη των πολιτοφυλακών συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τη χώρα, ιδιαίτερα εναντίον μειονοτήτων όπως η Ροχίνγκια στους οποίους δεν αποδίδεται καν η ιθαγένεια. Από την έναρξη των επιχειρήσεων του στρατού της Μιανμάρ, στην πολιτεία Ρακχίν, τον περασμένο Οκτώβρη, μια σειρά από πηγές έχει περιγράψει σκηνές σφαγής αμάχων, ανεξήγητες εξαφανίσεις, και βιασμούς γυναικών και κοριτσιών, καθώς ολόκληρα χωριά καίγονται. Ο στρατός συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου μέχρι και σήμερα.
Η Διεθνής Αμνηστία ήδη από πέρυσι σε έκθεσή της είχε τεκμηριώσει πυροβολισμούς και φόνους αμάχων, βιασμούς γυναικών και κοριτσιών, εμπρησμούς χωριών, και αυθαίρετες συλλήψεις ανδρών Ροχίνγκια, χωρίς καμιά πληροφορία για το που βρίσκονται ή γιατί κατηγορούνται. Η οργάνωση δήλωσε ότι αυτές οι πράξεις αποτελούν συλλογική τιμωρία εναντίον των Ροχίνγκια και μπορεί να ανέρχονται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Τώρα η βία της Μιανμάρ εναντίον των Ροχίνγκια κλιμακώνεται. Πηγές ανέφεραν ότι ο ΟΗΕ μιλούσε για 60.000 πρόσφυγες να έχουν πρόσφατα διαφύγει προς το Μπαγκλαντές, αλλά νεότερα στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν σε 90.000.
Φωτογραφίες από δορυφόρους δείχνουν δεκάδες χωριά των Ροχίνγκια να έχουν καεί ολοσχερώς από τον στρατό της Μιανμάρ.
Ο επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ, υπερασπίστηκε την Παρασκευή την εθνοκάθαρση των χωριών, επιχειρώντας να τη δικαιολογήσει ως «μισοτελειωμένη δουλειά» που χρονίζει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να οδηγεί σε αλλαγή της πολιτικής του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, που αρνείται να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων προς την Μιανμάρ.
Ισραηλινό εμπόριο όπλων προς την Μιανμάρ
Ο οπλισμός που έχει πουληθεί στην Μιανμάρ συμπεριλαμβάνει πάνω από 100 τανκς, όπλα και πλοιάρια που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία στα σύνορα της χώρας, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Βιρμανούς αξιωματούχους.
Ισραηλινές εταιρίες όπλων όπως η TAR Ideal Concepts έχουν επίσης εμπλακεί στην εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων της Μιανμάρ που βρίσκονται τώρα στην πολιτεία Ρακχίν, όπου ως επί το πλείστον λαμβάνει χώρα η βία. Φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο της εταιρίας όπλων [και οι οποίες αναδημοσιεύτηκαν από την ισραηλινή εφημερίδα Χαάρετς] έδειχναν προσωπικό της να εκπαιδεύει μέλη των ειδικών δυνάμεων της Μιανμάρ σε πολεμικές τακτικές και στον χειρισμό συγκεκριμένων όπλων, όπως τυφέκια Corner Shot, μαζί με δηλώσεις ότι η Μιανμάρ έχει ξεκινήσει την επιχειρησιακή χρήση αυτών των όπλων.
Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η εταιρία είχε ως επικεφαλής των πρώην Αστυνομικό Διευθυντή της Ισραηλινής Αστυνομίας Σλόμο Αχαρονίσκι. Πλέον ο ιστότοπος δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην Μιανμάρ, αναφέροντας μόνο γενικά την Ασία.
«Υποστηρίζοντας την γενοκτονία»
Η Πέννυ Γκριν, ακαδημαϊκός που έχει τεκμηριώσει φερόμενα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί εναντίον του λαού των Ροχίνγκια, είπε στο Middle East Eye ότι πολλές κυβερνήσεις «έχουν παράσχει υποστήριξη στην τωρινή γενοκτονία».
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τωρινή κλιμάκωση της γενοκτονίας των Ροχίνγκια από την Μιανμάρ δεν έχει συγκινήσει καθόλου το ισραηλινό κράτος ώστε να σταματήσει την παροχή όπλων στο στρατό της Μιανμάρ», δήλωσε η Γκριν, διευθύντρια της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για τα Κρατικά Εγκλήματα, στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μαίρη.
«Το δικό της ιστορικό βίας και τρομοκρατίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν συγκινείται από ηθικές ανησυχίες και ανθρώπινα δικαιώματα».
Βεβαίως, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι η μόνη υπεύθυνη. «Πέρυσι, η βρετανική κυβέρνηση ξόδεψε 300.000 λίρες από τα χρήματα των φορολογούμενων για εκπαίδευση του στρατού της Μιανμάρ, ενώ ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποδέχτηκαν τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλαινγκ, πρόθυμοι να προχωρήσουν σε πωλήσεις όπλων και [στρατιωτική] εκπαίδευση», πρόσθεσε, παραθέτοντας στοιχεία από την οργάνωση Εκστρατεία για την Βιρμανία.
Ο Στρατηγός Χλαινγκ επισκέφτηκε και το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2015, σε ένα ταξίδι για «ψώνια» από τους ισραηλινούς κατασκευαστές όπλων. Η αντιπροσωπεία του συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ριβλίν, καθώς και με αξιωματούχους του στρατού, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Επισκέφθηκε στρατιωτικές βάσεις και εργολάβους όπως η Elbit Systems και η Elta Systems.
Επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας, του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, γνωστής και από το εβραϊκό ακρωνύμιό της SIBAT, είναι ο Μίτσελ Μπεν Μπαρούχ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Μιανμάρ το καλοκαίρι του 2015. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η οποία δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, οι επικεφαλής της χούντας είχαν αποκαλύψει ότι είχαν ήδη αγοράσει περιπολικά σκάφη Super Dvora ενώ συζητούνταν και περαιτέρω αγορές.
Προσφυγή ακτιβιστών για την απαγόρευση εξαγωγών στην Μιανμάρ
Τον Σεπτέμβριο, το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει προσφυγή ακτιβιστών που καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Μιανμάρ.
Ο Εϊτάι Μακ, ο δικηγόρος που παρουσιάζει την προσφυγή, είπε στο Middle East Eye ότι το Ισραήλ «δεν έχει έλεγχο» των όπλων που εξάγει αφότου έχουν αποσταλεί στο εξωτερικό.
«Το Ισραήλ δεν έχει κανέναν έλεγχο στο τι συμβαίνει με τα όπλα του, αφότου τα αποστείλει στην Βιρμανία», λέει ο Μακ, ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Τελ Αβίβ.
«Αλλά από τον ιστότοπο της TAR Ideal γνωρίζουμε ότι εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν τις ειδικές δυνάμεις της Βιρμανίας, που επιχειρούν αυτήν την ώρα στην πολιτεία Ρακχίν».
Η προσφυγή κατατέθηκε τον Ιανουάριο έπειτα από τις επισκέψεις ισραηλινών αξιωματούχων στην Μιανμάρ, και αντιστρόφως, για να συζητήσουν πωλήσεις όπλων.
Μετά την κατάθεση της προσφυγής, το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, τον Μάρτιο, δήλωσε ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για το ζήτημα και ισχυρίστηκε ότι οι πωλήσεις όπλων στην Μιανμάρ είναι «ξεκάθαρα διπλωματικές».
Το Ισραήλ έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Μιανμάρ και διατήρησε τις εμπορικές σχέσεις στη διάρκεια των ετών. Αυτές οι σχέσεις προϋπήρχαν της αποχώρησης της στρατιωτικής χούντας από την εξουσία.
Ο Οφέρ Νεϊμάν, ισραηλινός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η σχέση του Ισραήλ με την Μιανμάρ συνδέεται με την συνεχιζόμενη κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους στην Δυτική Όχθη.
«Διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις πωλούσαν όπλα στην στρατιωτική δικτατορία της Βιρμανίας επί χρόνια», δήλωσε ο Νεϊμάν στο Middle East Eye.
«Αυτή η πολιτική σχετίζεται άμεσα με την ισραηλινή καταπίεση και διωγμό του παλαιστινιακού λαού. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον των Παλαιστινίων, πωλούνται ως «δοκιμασμένα στο πεδίο», σε κάποια από τα χειρότερα καθεστώτα στον πλανήτη».
Τον Ιούνιο, σε απάντηση σε ερώτηση στο κοινοβούλιο από το μέλος της Κνεσέτ Ταμάρ Ζαντμπεργκ, για τις πωλήσεις όπλων στην Μιανμάρ, ο Υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε ότι το Ισραήλ «συμμορφώνεται με ό,τι κάνει ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος, δηλαδή τα δυτικά κράτη, και πρώτα απ’ όλα οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων. Συμμορφωνόμαστε με ότι κάνουν εκείνοι και τηρούμε την ίδια πολιτική».
Είπε ότι η ολομέλεια της Κνεσέτ ίσως δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για μια λεπτομερή συζήτηση για το θέμα και επανέλαβε ότι το Ισραήλ τηρεί «όλες τις αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές του πολιτισμένου κόσμου».
Όπως σημειώνει το άρθρο της Χαάρετς, η δήλωση του Λίμπερμαν δεν είναι ακριβής. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Μιανμάρ. «Δεν είναι ξεκάθαρο αν επρόκειτο για άγνοια και ο Λίμπερμαν δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για τις ισραηλινές εξαγωγές όπλων (παρότι θα πρέπει να τις εγκρίνει) ή μια προσπάθεια ξεπλύματος», αναφέρει ο αρθρογράφος Τζον Μπράουν.
«Σε ιστορικό επίπεδο επίσης, ο ισχυρισμός του Λίμπερμαν είναι ανακριβής. Το Ισραήλ υποστήριξε, για παράδειγμα, εγκλήματα πολέμου στην Αργεντινή, ακόμα κι όταν στη χώρα είχε επιβληθεί εμπάργκο από τις ΗΠΑ, και εξόπλισε τις σερβικές δυνάμεις που διέπρατταν σφαγές στη Βοσνία, παρά το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών».