Πηγή: Middle East Eye
Δύο πρώην πρέσβεις του Ισραήλ στη Νότιο Αφρική αποκαλούν «απαρτχάιντ» την Ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης, παραλληλίζοντάς τη με το θεσμοθετημένο σύστημα φυλετικού διαχωρισμού που ίσχυε στη Νότιο Αφρική μέχρι το 1994.
Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στον Νοτιοαφρικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο GroundUp, οι πρώην πρέσβεις Ιλάν Μπαρούχ και Αλόν Λιέλ, περιγράφουν την κατάσταση στο Ισραήλ ως μία συνθήκη «εγγενούς ανισότητας».
«Για πάνω από μισό αιώνα, το Ισραήλ κυβερνά τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές με ένα νομικό σύστημα δύο επιπέδων, στο οποίο, εντός της ίδιας περιοχής γης στη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινοί έποικοι ζουν υπό το αστικό δίκαιο του Ισραήλ, ενώ οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό στρατιωτικό νόμο», έγραψαν.
Αναφερόμενοι στους παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, οι Μπαρούχ και Λιέλ ισχυρίζονται ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση εμπνεύστηκε από το Νοτιοαφρικανικό πρόγραμμα των «Μπαντουστάν», όπου οι μαύροι κάτοικοι διαχωρίζονταν από τον μειοψηφικό λευκό πληθυσμό της χώρας.
«Η Δυτική Όχθη σήμερα αποτελείται από 165 “θύλακες” — δηλαδή, Παλαιστινιακές κοινότητες περικυκλωμένες από εδάφη που καταλήφθηκαν από την επιχείρηση των εποικισμών», έγραψαν οι δύο πρώην πρέσβεις.
«Τα Μπαντουστάν της Νοτίου Αφρικής υπό το καθεστώς του απαρτχάιντ και ο χάρτης των κατεχόμενων Παλαιστινιακών περιοχών σήμερα, βασίζονται στην ίδια ιδέα της συγκέντρωσης του “ανεπιθύμητου” πληθυσμού σε όσο μικρότερη περιοχή γίνεται, σε μία σειρά μη συνεχόμενων θυλάκων».
«Απομακρύνοντας σταδιακά αυτούς τους πληθυσμούς από τη γη τους και συγκεντρώνοντάς τους σε πυκνούς και διασπασμένους θύλακες, η Νότιος Αφρική τότε και το Ισραήλ σήμερα εργάστηκαν για την αποτροπή της πολιτικής αυτονομίας και της πραγματικής δημοκρατίας».
Στο άρθρο τους, οι πρώην πρέσβεις δηλώνουν πως το διάστημα που πέρασαν στη Νότιο Αφρική τους οδήγησε να καταλάβουν καλύτερα την πραγματικότητα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, και πως ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί υπέρ της Παλαιστίνης, όπως ξεσηκώθηκε κατά του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής τη δεκαετία του 1990.
Ο Λιέλ ήταν πρέσβης στη Νότιο Αφρική κατά τη μετάβαση από το απαρτχάιντ, από το 1992 έως το 1994, ενώ ο Μπαρούχ υπηρέτησε από το 2005 έως το 2008.
Οι δύο πρώην πρέσβεις προειδοποίησαν επίσης πως η Ισραηλινή κατοχή δεν είναι προσωρινή και πως η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να την τερματίσει.
«Είναι καιρός ο κόσμος να αναγνωρίσει πως ό,τι είδαμε στη Νότιο Αφρική πριν από δεκαετίες συμβαίνει και σήμερα στις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές», έγραψαν.
«Είναι καιρός να λάβει ο κόσμος αποφασιστική διπλωματική δράση και στην περίπτωσή μας, και να δουλέψει προς το χτίσιμο ενός μέλλοντος ισότητας, αξιοπρέπειας και ασφάλειας για τους Παλαιστίνιους και του Ισραηλινούς».
Οι Μπαρούχ και Λιέλ εργάζονται εδώ και χρόνια για λογαριασμό μιας Ισραηλινής εκστρατείας που προωθεί την αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.