Ισλανδία

ΔΝΤ: Μαζί μου ασχολείσαι πόσο μ… είσαι

Σαν παραλλαγή από στίχους των Goin’ Through φαντάζει η προσέγγιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις χώρες που ακολουθούν τις συμβουλές του και σε αυτές που τις αγνοούν. Αντίθετα απ’ ότι θα περίμενε κανείς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το Ταμείο να χειροκροτά χώρες που το γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και να επικρίνει όσες ακολουθούν το πρόγραμμα του.

Πριν από λίγα χρόνια σε συνέδριο του ΔΝΤ οι παρευρισκόμενοι αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι η Ισλανδία προχωρώντας σε στάση πληρωμών, υποτίμηση του (εθνικού) της νομίσματος, εθνικοποίηση τραπεζών και περιορισμό στη ροή κεφαλαίων γνωρίζει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. To ΔΝΤ έφτασε μάλιστα στο σημείο να παρουσιάσει ένα βίντεο το οποίο ισοδυναμεί με «συγγνώμη» για τις λανθασμένες συμβουλές που είχε δώσει. Το βίντεο περιέχει φυσικά αρκετές νεοφιλελεύθερες ανακρίβειες αλλά δεν κρύβει τη βασική αλήθεια – ότι όσοι δεν ακολούθησαν τις συμβουλές του ΔΝΤ επιβίωσαν.

Πριν από λίγες ημέρες όμως οι αναλυτές του Ταμείου κατσάδιασαν τους Ιρλανδούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές της τρόϊκας – εντολές τις οποίες, ακόμη και πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει ότι α) είναι ανεφάρμοστες β) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

(πρώτη δημοσίευση Απρίλιος 2013)

 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ