ΤΟ ΔΝΤ θα αφήσει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Βενεζουέλα για να στηρίξει τον Γκουαϊδό

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέρριψε την έκκληση της Βενεζουέλας για παροχή δανείου ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, προκειμένου να μην αναγνωρίσει την εξουσία της νόμιμης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Με επιστολή του ο πρόεδρος της χώρας ζητούσε πρόσβαση στο Μηχανισμό Ταχείας Χρηματοδότησης RFI του ταμείου προκειμένου να προμηθευτεί εξοπλισμό για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Απαντώντας, εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι «το ταμείο δεν μπορεί να εξετάσει το αίτημα» καθώς «η εμπλοκή του με τις χώρες μέλη εξαρτάται από την επίσημη κυβερνητική αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μαδούρο παραμένει η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον επίδοξο πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό δεν έχουν ξεπεράσει τις 60, σε σύνολο 195 χωρών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον σκληραίνει την επιβολή κυρώσεων εναντίον των τελευταίων πηγών εισοδήματος της Βενεζουέλας με στόχο να προκαλέσει λαϊκή αναταραχή που θα μπορούσε να φέρει στην εξουσία τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό.

Παρά τις καταγγελίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι η Βενεζουέλα παρεμποδίζει την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας, η χώρα συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Οι κυρώσεις, που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων δυσχεραίνουν ακόμη και την εισαγωγή βασικών φαρμάκων, όπως η ινσουλίνη.

Βοήθεια ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ είχε ζητήσει και το Ιράν, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό ποια ήταν η απάντηση του ταμείου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προσφέρει 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δείτε το ντοκιμαντέρ Make the economy scream του Αρη Χατζηστεφάνου για τα πραγματικά αίτια της οικονομικής κατάρρευσης στη Βενεζουέλα .

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ