Βραζιλία Μπολσονάρο

Τι συμβαίνει με τον Μπολσονάρο; Η μετάλλαξη της Ακροδεξιάς στην Βραζιλία

Του Κώστα Ήσυχου
Ο Πρόεδρος Bolsonaro περιβάλλεται από ενεργό στρατιωτικό «πολιτικό» προσωπικό, ο καθένας πιο αντιδραστικός από τον άλλο. Οι συγκεκριμένοι στρατηγοί είναι, εν πάση περιπτώσει, ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει με την πανδημία στον πλανήτη και συνειδητοποίησαν την παράλογη πολιτική που ασκεί η προεδρία.

Η συνέχιση της σημερινής εικόνας στην Βραζιλία πήρε τις τελευταίες μέρες χαρακτηριστικά τραγωδίας.
«Η υπόκλιση μας στον θεό θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τον κορονοϊό».
«Εμείς οι Βραζιλιάνοι έχουμε ισχυρό DNA, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τον κορονοϊό».

Οι παραπάνω φράσεις είναι δύο από τα καθημερινά «μαργαριτάρια» του Bolsonaro και δείγμα της ιδιότυπης λογικής του στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Καθώς ήταν προφανές ότι κανείς μόνος δεν είναι ικανός να δώσει συμβουλές και προειδοποιήσεις για να σταματήσει το χέρι ενός απίστευτου Bolsonaro, οι στρατιωτικοί του «πραιτοριανού» αποφάσισαν ότι ο Walter Braga Netto, ο ενεργός στρατηγός που (αυτό είναι ένα τυπικό παράδοξο της κυβέρνησης) χρεώνεται στο γραφείο της Προεδρίας, θα οριστεί συντονιστής των δράσεων για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η απόφαση αυτή πήρε «σάρκα και οστά» σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες το Σάββατο 4 Απρίλη.

Σε πραγματικούς πολιτικούς όρους αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων που πρέπει να γίνουν σχετικά με την πανδημία, υποβιβάζοντας τον Bolsonaro στις καθημερινές ελεγχόμενες εκρήξεις της πολικής ανισορροπίας που τον καταλαμβάνει.

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, αναφέρθηκε επισήμως ότι σε μία εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 290%. Επαναλήφθηκε  επίσης ότι ο επίσημος αριθμός μολυσμένων είναι 9.056. Το νούμερο αυτό πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή γιατί λείπουν τα αποτελέσματα άλλων 32.000 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν.

Το πιο εκπληκτικό και ανησυχητικό στη Βραζιλία είναι η απόλυτη, ασταθής και ανεύθυνη συμπεριφορά του Bolsonaro κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ακριβώς την περίοδο κατά την οποία η πανδημία προχώρησε έντονα και ταχύτατα.

Σαν να μην συνέβαινε τίποτα έκτακτο (το βράδυ της Παρασκευής 3 Απρίλη, ο επίσημος αριθμός θανάτων έφτασε τους 359, με την προειδοποίηση ότι υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες με ελέγχους των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονταν), ο Bolsonaro παρέμενε σταθερός στην άποψη να συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και εναντίον όλων και όσων υπερασπίζονται ό,τι καθορίζουν οι γιατροί, δηλαδή την  απομόνωση και την αναστολή μιας πολύ ευρείας σειράς δραστηριοτήτων των πολιτών, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Συνέχιζε να παροτρύνει τον πληθυσμό να βγει στους δρόμους και την περασμένη Παρασκευή, 4 Απρίλη, είπε δημόσια ότι είχε ένα προεδρικό διάταγμα έτοιμο ώστε να τερματίσει την καραντίνα σε όλη την επικράτεια, ενώ δήλωσε ότι αξιολογεί τη δυνατότητα «να φέρει στρατεύματα στους δρόμους» εάν δεν γίνει σεβαστό ένα τέτοιο διάταγμα.

Απομονωμένος στον λαβύρινθό του, ο παθιασμένος ακροδεξιός πρόεδρος έχει την ισχυρή υποστήριξη του ενός από τους τρεις γιους του, που συμμετέχει δυναμικά στην πολιτική. Ο Κάρλος είναι δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο, αλλά καταλαμβάνει γραφείο στο προεδρικό μέγαρο. Ο Κάρλος εισηγήθηκε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ενώ δηλώνει θαυμαστής της Μοσάντ.

Από τα τρία παιδιά του, είναι το πιο πολιτικά επικίνδυνο. Με «αγάπη», ο πρόεδρος πατέρας του τον αποκαλεί δημόσια «ο πίτμπουλ μου». Αυτός είναι ο εντολοδόχος του γραφείου μίσους που καθοδηγεί τον πατέρα του.

Ορκισμένος αντικομμουνιστής και ρατσιστής, έχει ως πολιτικό παράδειγμα τoν Αουγκούστο Πινοσέτ.

Ένα είναι σίγουρο, ότι στην πολύπαθη Λατινική Αμερική έχουμε σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο «πραξικόπημα». Θέλει να διατηρήσει τον εκλεκτό των στρατηγών πρόεδρο, ενώ ταυτόχρονα θέλει να περιορίσει την ανόητη  αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού που ο ίδιος προβάλλει. Το κυριότερο, το «πραξικόπημα» θέλει να προλάβει την διογκούμενη αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων, του συνόλου του προοδευτικού κόσμου, του συνόλου της αριστεράς, που δεν θα αρκεστεί στην εκδίωξη του Bolsonaro. Θα παλέψει για ριζικές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, γεωπολιτικές αλλαγές προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Αυτό τρέμουν οι στρατηγοί της Βραζιλίας και η ολιγαρχία της. Οι πραξικοπηματίες διατηρούν τον Bolsonaro πολιτικά «βαλσαμωμένο» προς το παρόν. Θα διαφανεί στο άμεσο μέλλον εάν ο ακροδεξιός ιός που μετέδωσε η πολιτική του Bolsonaro σε ένα ποσοστό της βραζιλιάνικης κοινωνίας θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία ή εάν η μετάλλαξη του «ιού» από τον Στρατηγό Walter Braga Netto θα ξεγελάσει τον βραζιλιάνικο λαό.

Η ακραία φτώχεια, η απόλυτη περιθωριοποίηση των ταπεινών της Βραζιλίας κτύπησε πολύ πριν από τον κορονοϊό τη Βραζιλία, με αμέτρητα και μη καταγεγραμμένα θύματα. Η πολιτική επιστήμη σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την ιατρική.

Πηγή: iskra

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ