σαουδική αραβία

Τι σημαίνει το παλατιανό «πραξικόπημα» στη Σ. Αραβία για τη Μ. Ανατολή και τον κόσμο

Καλά νέα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και νέους κινδύνους συγκρούσεων με το Ιράν και τη Ρωσία φέρνει η αιφνιδιαστική απόφαση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, να απομακρύνει από τη θέση του διαδόχου του θρόνου τον ανιψιό του, πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, και να τοποθετήσει τον γιο του, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πιστεύεται ότι ο νέος διάδοχος διοικεί de facto τη χώρα εδώ και καιρό. Από τη θέση του υπουργού Άμυνας ενορχήστρωσε την εισβολή στην Υεμένη, η οποία αποτελεί θέατρο επιχειρήσεων του Ψυχρού Πολέμου  Ριάντ – Τεχεράνης αλλά και μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις συον κόσμο. Παράλληλα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση ομάδων τζιχαντιστών.

Ο πρίγκηπας αναμένεται να αντικαταστήσει σχετικά σύντομα τον άρρωστο πατέρα του και για το λόγο αυτό λέγεται ότι εκπαιδεύεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο μέχρι σήμερα διάδοχος ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις του βασιλείου με την Ουάσινγκτον και ειδικότερα με τη CIA, λόγω τη θέσης του ως υπουργου Εσωτερικών – αρμοδιότητες που τώρα περνάνε στον πρίγκηπα Σαλμάν.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι θέσεις του νέου διαδόχου είναι ταυτόσημες με αυτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την ανάγκη αντιμετώπισης του Ιράν αλλά και του ISIS – τον οποίο φέρονται να υπέθαλπταν ή τουλάχιστον να ανέχονταν τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι ο Σαλμάν είχε επαφές με αξιωματούχους και μέλη των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ από το 2015.

Οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο έλαβαν δραματική τροπή μετά την επίσκεψη του Ντόναλτ Τραμπ στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία καθώς σημειώθηκε κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην Υεμένη, πογκρόμ εναντίον αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο Μπαχρέιν και ο οικονομικός και φυσικός αποκλεισμός του Κατάρ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μάλιστα αναφέρεται σε σχέδια πραξικοπήματος στο Κατάρ για την τοποθέτηση προσώπων που θα υπόκεινται στον ολοκληρωτικό έλεγχο του Ριάντ και τα οποία φέρεται να οργάνωσε ο νέος διάδοχος του θρόνου.

Α.Χ

inffowar logo

Ξεκινάμε μια νέα περίοδο με πολλές ιδέες

για νέα θέματα, εκπομπές και αποστολές.

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου για να τις υλοποιήσουμε.

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει.

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ