στρατός γαλλικές εκλογές

Τι σημαίνει η διαρκής κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις γαλλικές εκλογές

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Η εφημερίδα New York Times υποστηρίζει ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι θα μπορούσε να ενισχύσει τα δεξιά κόμματα κατά μια έως δυο ποσοστιαίες μονάδες – γεγονός που λόγω της πολύ μικρής διαφοράς μεταξύ των υποψηφίων θα ήταν αρκετό για να αφήσει έναν αριστερό υποψήφιο σαν τον Μελανσόν έξω από τους δυο πρώτους που θα διεκδικήσουν την εξουσία.

Προς όφελος των δεξιών, ακροδεξιών και νεοφασιστικών κομμάτων αναμένεται να λειτουργήσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλλει στη χώρα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να συνδράμουν το έργο 50.000 αστυνομικών.

Η Γαλλία, δέχθηκε σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων από Γάλλους πολίτες, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κλιμάκωνε τις στρατιωτικές της επιχειρήσει στην Αφρική και την ευρύτερη Μέση Ανατολή – πολλές φορές εξοπλίζοντας ομάδες ισλαμιστών τρομοκρατών.

Η αστυνομοκρατία στη Γαλλία, που προωθείται από το λεγόμενο ακραίο κέντρο του γαλλικού πολιτικού συστήματος, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναφορές των αρχών ασφαλείας στο ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, μεταφέρει το δημόσιο διάλογο στα θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας στα οποία κυριαρχούν οι δεξιοί και ακροδεξιοί υποψήφιοι.

Μη θέλοντας να ανταποκριθεί στα οικονομικά αιτήματα των Γάλλων πολιτών για τερματισμό της λιτότητας αλλά και στον συνεχώς διευρυνόμενο σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ, το πολιτικό κατεστημένο προωθεί μια ατζέντα «τάξης και ασφάλειας», αντλώντας συνεχώς επιχειρήματα από το νεοφασιστικό κόμμα της Λεπέν. Η Γαλλία εισέρχεται έτσι σε ένα φαύλο κύκλο όπου η ακραία φτώχεια και ο αποκλεισμός μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού (συχνά μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς) οδηγεί σε ακραία ριζοσπαστικοποίηση τροφοδοτώντας τρομοκρατικές ομάδες.

Ακόμη και αν η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου δεν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές αρκετά από τα στοιχεία του προγράμματός της θα βρίσκονται για χρόνια στον πυρήνα της γαλλικής κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς.

Άρης Χατζηστεφάνου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ