Τι κρύβεται πίσω από τα «γαλλικά» του προέδρου των Φιλιππίνων στον Ομπάμα

Η αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι ο κινητήριος μοχλός του διπλωματικού επεισοδίου που σημειώθηκε ανάμεσα στις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ, όταν ο πρόεδρος της πρώτης αποκάλεσε τον Ομπάμα «πουτάνας γιο».

Αρχικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει τη στήριξή του προς τον πρόεδρο Ροντρίγκο Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Πίστευε ότι θα μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει στο λεγόμενο Pivot to Asia, το δόγμα του Ομπάμα για την επιβολή της αμερικανικής κυριαρχίας επί της Κίνας.

Συγκεκριμένα η Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε τη Μανίλα σαν αχυράνθρωπο για να κλιμακώσει την αντιπαράθεση γύρω από διαμφισβητούμενες περιοχές στη νότια Σινική θάλασσα.

Μέσω των Φιλιππίνων οι ΗΠΑ οδήγησαν την υπόθεση στο Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας της Χάγης – όπου τα αιτήματα της Κίνας απορρίφθηκαν.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε προσφέρει 32 εκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών ο οποίος στοίχιζε ήδη τη ζωή 30 ανθρώπων ημερησίως.

Η μάχη κατά των ναρκωτικών αποτελούσε το πρόσχημα που αναζητούσε ο Ντουτέρτε για να στήσει ένα αυταρχικό καθεστώς σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όταν όμως ο Ντουτέρτε κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να παίξει το αμερικανικό χαρτί στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο και καθώς άρχισε την ανάπτυξη νέων εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, είχε έρθει η στιγμή για τις ΗΠΑ να εκφράσουν την οργή τους προς την πρώην αποικία τους. Και η πρώτη κίνηση ήταν, όπως συνήθως, η κριτική στην απαράδεκτη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την οποία… χρηματοδοτεί η ίδια η Ουάσινγκτον.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ