Ύστερα από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα των Συντακτών κειμένου μου σχετικά με τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων και την προώθησή τους από ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες και γερουσιαστές στις ΗΠΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε μια επικοινωνιακή ντρίπλα. Το πρόβλημα είναι ότι έκανε λάθος στα μισά στοιχεία και αλλοίωσε το περιεχόμενο του κειμένου.
Παραθέτω εδώ το κείμενό μου και μπορείτε να δείτε τον σχολιασμό του από τον υπουργό Ανάπτυξης στο βίντεο της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega» (από το 17:40).
Ας δούμε πρώτα τα λάθη στα στοιχεία πριν περάσουμε στα πολιτικά μηνύματα που θέλησε να περάσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Λέει λοιπόν ο υπουργός ότι «Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες στις ΗΠΑ προωθούν, αντί για τα εμβόλια, την ιβερμεκτίνη και τα μονοκλωνικά αντισώματα». Το κείμενο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην ιβερμεκτίνη, για την οποία έχουμε μιλήσει σε άλλα κείμενα.
Συνεχίζει ο Γεωργιάδης λέγοντας ότι «κάθε θεραπεία ασθενούς με μονοκλωνικά αντισώματα κοστίζει στο κράτος επτά με οκτώ χιλιάδες δολάρια, ενώ το εμβόλιο από 15 έως ένα δολάριο». Το κείμενο αναφέρει ότι «μια δόση από το σκεύασμα μονοκλωνικών αντισωμάτων REGN-COV της Regeneron κοστίζει 1.200 δολάρια στις ΗΠΑ, περίπου 2.000 δολάρια στη Γερμανία και 800 δολάρια στην Ινδία (χωρίς το κόστος χορήγησης και νοσηλείας)» και «μια δόση από το αντίστοιχο φάρμακο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche κυμαίνεται στα 650 δολάρια στην Ινδία και φτάνει μέχρι τα 3.500 δολάρια στις ΗΠΑ». Το σημαντικό εδώ είναι ότι ο υπουργός αποκρύπτει το κεντρικότερο σημείο του κειμένου, που εξηγεί ότι οι υψηλές τιμές είναι αποτέλεσμα των πατεντών που διατηρούν οι φαρμακοβιομηχανίες (και τις οποίες στηρίζει και ο ίδιος) καθώς υπολογίζεται ότι κάθε δόση του φαρμάκου έχει κόστος παρασκευής περίπου 40 δολαρίων. Ακόμη και αυτό το ποσό είναι φυσικά πολύ μεγάλο σε σχέση με το κόστος παρασκευής των εμβολίων, αλλά σίγουρα ανεκτό για κάθε κράτος που θέλει να το χορηγήσει στους πολίτες του.
Ο υπουργός αναφέρει τέλος ότι «οι κυβερνήτες και οι γιατροί που προβάλλουν τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, δήθεν το κάνουν για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων ενώ στην πραγματικότητα παίρνουν μίζες από την εταιρεία Regeneron». Εδώ μπαίνουμε στην ουσία του ζητήματος και στον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός αλλάζει το περιεχόμενο του κείμενου για να το χρησιμοποιήσει για τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες.
Καταρχήν πουθενά δεν αναφέρω ότι οι κυβερνήτες και οι γιατροί παίρνουν μίζες για να προωθούν τα μονοκλωνικά. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν τη στήριξη, μεταξύ άλλων, του επικεφαλής επιδημιολόγου των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, και είναι απαραίτητα στο στάδιο της θεραπείας όπως τα εμβόλια είναι απαραίτητα στο στάδιο της πρόληψης. Σχολιάζοντας, όμως, την εμμονή των αντιεμβολιαστών με τα μονοκλωνικά, ανέφερα ότι δεν πτοήθηκαν ούτε με την αποκάλυψη ότι «ένας από τους σημαντικότερους χορηγούς της προεκλογικής εκστρατείας του [κυβερνήτη της Φλόριντας, Ρον Ντε Σάντις] , ο Κεν Γκρίφιν, είχε μετοχές 16 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Regeneron, που προμηθεύει τη Φλόριντα με μονοκλωνικά σκευάσματα». Ο Γκρίφιν έχει επίσης μετοχές σε εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια, παίζει δηλαδή σε όλα τα ταμπλό. Οι αντιεμβολιαστές όμως, ενώ βλέπουν θεωρίες συνωμοσίας πίσω από τα εμβόλια δεν βλέπουν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από τα φάρμακα. Από αυτή την επισήμανση μέχρι να φτάσουμε να λέμε ότι όσοι προωθούν τα μονοκλωνικά «παίρνουν μίζες» υπάρχει τεράστια (και σίγουρα κακόβουλη) διαφορά.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης λοιπόν πήρε ένα κείμενο που μιλά για την ανάγκη να έχουμε και εμβόλια και φάρμακα (αλλά χωρίς τις πατέντες των φαρμακοβιομηχανιών) και κατέληξε ότι όσοι προωθούν τα μονοκλωνικά παίρνουν μίζες.
Καλή προσπάθεια αλλά λίγο φτηνή. Όσα φτηνά θα ήταν και τα μονοκλωνικά και τα εμβόλια εάν άνθρωποι σαν τον Γεωργιάδη δεν είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία της κερδοφορίας των πολυεθνικών του φαρμάκου.