είμαστε πάτσι συντεχνία του γέλιου παράσταση πολιτική κωμωδία παιδιά φύλα στερεότυπα πατριαρχία οικογένεια

Θέατρο: To «Είμαστε Πάτσι» κάνει φύλλο και φτερό τα φύλα

Τι συμβαίνει όταν η δύσκολη, αλλά αρμονική ζωή μιας μονογονεϊκής οικογένειας διαταράσσεται από την άφιξη ενός νέου «μπαμπά», που θέλει να επιβάλλει «παραδοσιακά στερεότυπα» μέσω θυμού και επιθετικότητας;
Μια «εξέγερση», απαντά η Συντεχνία του Γέλιου στην παράσταση «Είμαστε Πάτσι», που έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και θα ανεβαίνει από τις 6 Νοεμβρίου κάθε Κυριακή στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου (Ευμολπιδών 45, Γκάζι).

Το κείμενο της παράστασης αποτελεί διασκευή της Συντεχνίας του Γέλιου στην κωμωδία «Mannomann» του Volker Ludwig και πραγματεύεται με απλό, αυθόρμητο και διασκεδαστικό τρόπο διαχρονικά κοινωνικά θέματα όπως η ισότητα των φύλων και οι έμφυλες διακρίσεις.

Σε αυτήν την «πολιτική κωμωδία για παιδιά», η Συντεχνία του Γέλιου μας παρουσιάζει μια οικογένεια όπου η εργαζόμενη μητέρα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, συνεργάζεται αρμονικά με τα δύο της παιδιά, την Τζίνα και τον Μάρκο, στην οργάνωση και τις ευθύνες του νοικοκυριού. Η αμοιβαία βοήθεια, η χαρά, η φιλία, η ισότητα και το ανοιχτό μυαλό αποτελούν χαρακτηριστικά αυτής της οικογένειας, που συνθέτει ένα σπίτι γεμάτο σεβασμό και κατανόηση.

Τα δυο παιδιά, ζωηρά, ανοιχτόμυαλα και ανεξάρτητα, καταλαβαίνουν πως οι στερεοτυπικοί ρόλοι των φύλων δεν είναι κάτι που οφείλουν να ακολουθούν. Οι δουλειές του σπιτιού, το παιχνίδι με μια μπάλα ή με κούκλες, το ντύσιμο, δεν είναι για την Τζίνα και τον Μάρκο αντικείμενα με διακρίσεις ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια.

Όλα όμως αλλάζουν όταν μέλος της οικογένειας γίνεται ένας νέος «μπαμπάς», που φέρνει μαζί του τυπικές πατριαρχικές αντιλήψεις και επιθυμεί να γίνει αφέντης του σπιτιού απαιτώντας την υπακοή όλων σε αυτόν, αλλά και στα στερεότυπα που επιβάλλουν συγκεκριμένους ρόλους και συμπεριφορές.

Η επιθετικότητα και ο θυμός του «μπαμπά», όμως, δεν είναι κάτι το έμφυτο. Αποτελούν μεταφορά στο σπίτι των συμπεριφορών που δέχεται ο ίδιος στον χώρο εργασίας του, σε μια αλυσίδα εκνευρισμού και ταπείνωσης που δημιουργεί η λογική της εξουσίας.

Τα παιδιά αποφασίζουν να κάνουν την «επανάστασή» τους και το σκάνε από το σπίτι…


Η παράσταση απευθύνεται σε ανθρώπους από 6 ετών και πάνω. Αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα ζωντανού θεάτρου, όπου οι «συγκρούσεις» και το χιούμορ επί σκηνής ξεμπροστιάζουν στα μάτια παιδιών και μεγάλων τα φαινομενικά αδιέξοδα ζητήματα των κοινωνικών αντιφάσεων, των στερεοτύπων και των διακρίσεων.

Γραμμένο το 1973 από τον Γερμανό Volker Ludwig, το έργο αποκτά νέα ζωή μέσα από τη σύγχρονη διασκευή της Συντεχνίας του Γέλιου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Βασίλη Κουκαλάνι. Η Συντεχνία του Γέλιου έχει προσφέρει μία ακόμη διασκευή έργου του Ludwig, το εξαιρετικό «Μια γιορτή στου Νουριάν», που πραγματεύεται ζητήματα κοινωνικής ισότητας, ανεκτικότητας και προκαταλήψεων.

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι, το νέο έργο της Συντεχνίας «θα επιχειρήσει να πιάσει από τον σβέρκο την πατριαρχία και τις έμφυλες διακρίσεις».

«Παίζουμε για να διαφυλάξουμε το δικαίωμα των παιδιών στο ελεύθερο παιχνίδι και τη διασκέδαση, αυτό το γαργαλιστικό φυσικό δικαίωμα στην ανυπακοή, το δικαίωμα να είναι παιδιά», λέει ο Κουκαλάνι. «Σε όλα μας τα έργα, αυτό σημαίνει αποδόμηση του στερεοτυπικού, ψυχαναγκαστικά οργανωμένου κόσμου των μεγάλων μέσω της εξυπνάδας, της διάνοιας (νιονιό), και φυσικά της αναίδειας, και πρόταση και εφαρμογή μιας νέας κοινωνικότητας, μιας νέας πραγματικότητας, που έχει χώρο για όλους, μεγάλους, μικρούς και ασπρόμαυρους».

Συντελεστές

Κείμενο: Volker Ludwig
Διασκευή: Συντεχνία του Γέλιου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Τραγούδια: Άννη Θεοχάρη, ΧΑΡΑ Γιαννούλα
Μουσική Επιμέλεια/Ενορχήστρωση: Κώστας Νικολόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Συνεργάτης Σκηνοθεσίας: Ιωάννα Λιούτσια
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
Εικαστική επιμέλεια: 2yolk Branding & Design Agency
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Υπεύθυνη Παραγωγής: Δέσποινα Πετρίδου
Βοηθός Παραγωγής: Λιάνα Γαβριήλ
Θεατροπαιδαγωγοί: Δέσποινα Μιτσιάλη, Ιωάννα Λιούτσια
Διανομή: Μικές Γλύκας, Βασιλική Διαλυνά, Μαριέλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριάνου, Αντώνης Χρήστου

Πληροφορίες Παράστασης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Κυριακές στις 11:30 & στις 14:30
Καθημερινές για σχολεία

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 10€ και 8€ για ομάδες από 25 άτομα και πάνω

Διάρκεια παράστασης:
90’ με διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων:
VIVA: https://www.viva.gr/tickets/theater/eimaste-patsi/
Συντεχνία του Γέλιου: https://syntexniageliou.gr/eisitiria-eimaste-patsi/
Ταμείο Θεάτρου

Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία:
Τηλέφωνα: 2106644250, 6943236032, 6978068699

Σύγχρονο Θέατρο:
Ευμολπιδών 45, Γκάζι (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός) | Τηλέφωνο: 2103464380

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ