Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει μια δραματουργική σύνθεση πάνω στο κλασικό σατιρικό μυθιστόρημα του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ, την Κυριακή 6 Μαΐου.

Στο έργο αυτό, σήμα κατατεθέν της τσέχικης λογοτεχνίας, αλλά και μια από τις καυστικότερες σάτιρες στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, καταγράφονται οι περιπέτειες του αφελούς πωλητή σκύλων Γιόζεφ Σβέικ, που κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλείται να υπερασπιστεί την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, όπου είναι ενωματωμένη η πατρίδα του η Τσεχία.

Ο Γιάροσλαβ Χάσεκ (1883-1923) επιστρατεύθηκε στον αυστροουγγρικό στρατό, ύστερα παραδόθηκε στους Ρώσους, στη συνέχεια υποστήριξε την Οκτωβριανή Επανάσταση για να επιστρέψει παράνομα στη χώρα του το 1920 και να γράψει το έργο που άφησε ανολοκλήρωτο ο αιφνίδιος θάνατός του, αλλά που έμελλε να καταγραφεί στην ιστορία της λογοτεχνίας ως ένα από τα πλέον ανατρεπτικά αντιπολεμικά έργα. Με σαρκαστικό, αδυσώπητο χιούμορ συνθέτει έναν ύμνο για τον άνθρωπο και την αδυναμία του απέναντι στον παραλογισμό το πολέμου.

Κι ο σιωπηλός, ο τσαλακωμένος άνθρωπος είναι πραγματικά ο γερό – Σβέικ, ο καλός στρατιώτης Σβέικ, παλικάρι, σωστός ήρωας, που κάποτε τον καιρό της αυστριακής κυριαρχίας, μιλούσανε γι αυτόν όλοι οι υπήκοοι του τσέχικου βασιλείου και που η δόξα του δε θα σβήσει ούτε και τώρα που έχουμε δημοκρατία…

Ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου
Τρομπέτα: Δημήτρης Γκόγκας
Τρομπόνι: Χρήστος Γιάκκας

 

Την Κυριακή 6 Μαΐου στις 8μ.μ.
στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο
Μετά την έναρξη η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση διαλείμματος.

CLOSE
CLOSE