The Lancet: Το Ισραήλ δολοφόνησε πολύ περισσότερους Παλαιστίνιους από τα επίσημα στοιχεία

Το μοτίβο είναι επαναλαμβανόμενο: το Ισραήλ διαπράττει μία αποτρόπαια πράξη, αρνείται με ψευδείς δικαιολογίες την ευθύνη στην αρχική κατακραυγή και έπειτα συνεχίζει να διαπράττει την ίδια φρίκη ξανά και ξανά.
Μαζική ταφή νεκρών στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Μαρτίου 2024. (Πηγή: Reuters)
8 λεπτα

Πηγή: WSWS
Μια νέα μελέτη από ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet την περασμένη εβδομάδα, αποδεικνύει ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών της γενοκτονίας στη Γάζα υποεκτιμά τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, πάνω από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές σφαίρες και βόμβες από την έναρξη της γενοκτονίας τον Οκτώβριο του 2023. Εάν τα ευρήματα της νέας μελέτης για υψηλότερο ποσοστό θανάτων ισχύουν, αυτό θα σήμαινε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από τον Οκτώβριο του 2023 ανέρχεται σε περισσότερους από 64.000, ή το 2,9% του πληθυσμού της Γάζας.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δικαίως σοκαριστεί από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, οι οποίες κατέστρεψαν πάνω από 12.000 σπίτια, επιχειρήσεις, σχολεία και άλλες κατασκευές και οδήγησαν σε 24 θανάτους, σε αυτό που ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταστροφή απο φυσικά φαινόμενα στην ιστορία των ΗΠΑ. Όμως ο απολογισμός των νεκρών της γενοκτονίας στη Γάζα είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερος και αφορά έναν μικροσκοπικό και πολιορκημένο θύλακα, όχι μια από τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου. Προέρχεται επίσης από σκόπιμη ανθρώπινη, ή μάλλον απάνθρωπη, δράση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 59% των θυμάτων ήταν γυναίκες, παιδιά ή άτομα άνω των 65 ετών. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η συστηματική σφαγή του λαού της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, με την υποστήριξη και τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αποτελεί γενοκτονία.

Αλλά ακόμη και αυτός ο φρικτός αριθμός των νεκρών στον οποίο καταλήγει η μελέτη της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου αποτελει σημαντική υποεκτίμηση από πολλές απόψεις. Πρώτον, όπως ξεκαθαρίζουν οι συγγραφείς, η έρευνα δεν περιλαμβάνει εκείνους που είναι ακόμη θαμμένοι κάτω από τα ερείπια και θεωρούνται νεκροί, αριθμός που υπολογίζεται από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) σε περίπου 10.000.

Η μελέτη δεν περιλαμβάνει επίσης θανάτους από την πείνα, την αφυδάτωση και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση εμποδίζει την αθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και καταστρέφει συστηματικά τα νοσοκομεία της.

Τον Ιούλιο, άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet εκτιμούσε ότι ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη γενοκτονία θα μπορούσε να φτάνει ήδη τους 186.000 ή και περισσότερους. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι και αυτός ο αριθμός θανάτων θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη υποεκτίμηση.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι παράπλευρη απώλεια του πολέμου του Ισραήλ εναντίον μιας ένοπλης ομάδας αντίστασης. Η τελευταία μελέτη υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι το προϊόν μιας σκόπιμης επειχήρησης για τη θανάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων αμάχων, προκειμένου να καμθφεί η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού στην παράνομη ισραηλινή κατοχή της Γάζας. Δεν πρόκειται για πόλεμο εναντίον μιας ένοπλης ομάδας, αλλά για γενοκτονία εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού.

Τον περασμένο μήνα, οι New York Times ανέφεραν την ύπαρξη επίσημων ισραηλινών στρατιωτικών εγγράφων που επιτρέπουν τη θανάτωση 20 αμάχων για κάθε ύποπτο υποστηρικτή της Χαμάς, με την αναλογία σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει το 100 προς έναν. «Σε κάθε χτύπημα, έλεγε η διαταγή, οι αξιωματικοί είχαν την άδεια να σκοτώσουν έως και 20 αμάχους», έγραψαν οι Times.

Ο απολογισμός των Times κατέστησε σαφές ότι η παραπάνω οδηγία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα πρόσχημα για τον καθολικό βομβαρδισμό της Γάζας, με στόχο να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και να καταστραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Γάζας.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση 296 σελίδων που τεκμηριώνει ότι «Μόνο η πρόθεση να εξοντωθούν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα» μπορεί να «εξηγήσει την κλίμακα και την έκταση» της μαζικής δολοφονίας, του βίαιου εκτοπισμού και της σκόπιμης πείνας των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ.

Επιπλέον, στις 27 Νοεμβρίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, κατηγορώντας τους για «το έγκλημα πολέμου της πείνας ως μέθοδο πολέμου και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της δολοφονίας, της δίωξης και άλλων απάνθρωπων πράξεων».

Τη Δευτέρα, στην τελευταία ομιλία για την εξωτερική πολιτική της προεδρίας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καμάρωνε ότι «το Ισραήλ έκανε μεγάλη ζημιά στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του» και ότι όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, «οι ενέργειές μας συνέβαλαν σημαντικά». Συνοψίζοντας την παρακαταθήκη της προεδρίας του, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Αυξήσαμε τη δύναμη της Αμερικής σε κάθε διάσταση» και κατέληξε: «Οι πηγές της εθνικής μας ισχύος είναι πολύ ισχυρότερες από ό,τι όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το Σαββατοκύριακο, ο Μπάιντεν υπερηφανεύτηκε για τις «ριζικά νέες περιφερειακές συνθήκες» σε όλη τη Μέση Ανατολή, «την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και την αποδυνάμωση της ισχύος του Ιράν στην περιοχή».

Η γενοκτονία της Γάζας αποτελεί βασικό συστατικό της προσπάθειας των ΗΠΑ να αυξήσουν την «ισχύ» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιδιώξει την τελική λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, ώστε να καμφθεί η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί αυτό που η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Μπους Κοντολίζα Ράις βάφτισε «Νέα Μέση Ανατολή», ένας όρος που χρησιμοποιείται επανειλημμένα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για να περιγράψει τον πόλεμο που διεξάγει για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σε λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι «θα ξεσπάσει η κόλαση» στη Μέση Ανατολή, εκτός αν η Χαμάς παραδοθεί στις απαιτήσεις του Ισραήλ. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς υποσχέθηκε να δώσει τη δυνατότητα «στους Ισραηλινούς να χτυπήσουν τα τελευταία δύο τάγματα της Χαμάς και την ηγεσία της».

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ ήδη διέταξε προετοιμασίες για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, απειλώντας να κάνει τη Δυτική Όχθη να μοιάζει με τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, όλες οι παρατάξεις του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου, από την αιματοβαμμένη κυβέρνηση Μπάιντεν μέχρι τον Τραμπ και τη συμμορία των φασιστών του, είναι προσηλωμένες στην κανονικοποίηση της γενοκτονίας και της νεοαποικιακής προσάρτησης. Βλέπουν τη συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων ως το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους επαναστατημένους πληθυσμούς, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του, ο αγώνας ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα πρέπει να ενταθεί και να μετατραπεί σε αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική κοινωνική τάξη, της οποίας η σφαγή στην Παλαιστίνη είναι μόνο μια φρικτή εκδήλωση.

Μοιράσου το