Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι θρηνούν στην κηδεία του συναδέλφου τους, Mohammed Abu Hatab, που σκοτώθηκε σε επιθέσεις του Ισραήλ στην Khan Younis μαζί με την οικογένειά του, στις 3 Νοεμβρίου 2023.
Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι θρηνούν στην κηδεία του συναδέλφου τους, Mohammed Abu Hatab, που σκοτώθηκε σε επιθέσεις του Ισραήλ στην Khan Younis μαζί με την οικογένειά του, στις 3 Νοεμβρίου 2023.

The Gaza Project: Μεγάλη έρευνα για τους φόνους δημοσιογράφων από το Ισραήλ

Τις συνθήκες θανάτου σχεδόν 100 δημοσιογράφων και εργαζομένων μέσων ενημέρωσης στη Γάζα σε διάστημα λίγων μηνών, μελετά ενδελεχής έρευνα διεθνών ΜΜΕ και ερευνητικών οργανισμών, αποκαλύπτοντας περιστατικά ξεκάθαρης στόχευσής τους από τον ισραηλινό στρατό.

Μεγάλη έρευνα με τίτλο The Gaza Project, δημοσιεύει το βασισμένο στο Παρίσι, μη κερδοσκοπικό, ερευνητικό δίκτυο Forbidden Stories σε συνεργασία με 13 διεθνή μέσα όπως τα ARIJ (Arab Reporters for Investigative Journalism), The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, ZDF και άλλα.

Η έρευνα, που διήρκεσε τέσσερις μήνες, μελέτησε τις συνθήκες θανάτου σχεδόν 100 δημοσιογράφων και εργαζομένων μέσων ενημέρωσης στη Γάζα, όπως και άλλα περιστατικά όπου δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι στοχοποιήθηκαν ή τραυματίστηκαν από χτυπήματα του ισραηλινού στρατού. Συνολικά, από τις 7 Οκτωβρίου κι έπειτα, ο αναφερόμενος αριθμός των νεκρών εργαζομένων μέσων ενημέρωσης στη Γάζα ποικίλλει, με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων να καταγράφει στις προκαταρκτικές έρευνές της τουλάχιστον 108 νεκρούς δημοσιογράφους και εργαζόμενους μέσων ενημέρωσης, εκ των οποίων 103 Παλαιστίνιοι, δύο Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συνολικά 50 δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην έρευνα επικοινώνησαν εξ αποστάσεως με περισσότερους από 120 μάρτυρες στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων τόσο δημοσιογράφων όσο και μαρτύρων στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Συμβουλεύτηκαν εμπειρογνώμονες βαλλιστικής, όπλων και ήχου, και συνδύασαν απομακρυσμένα ληφθείσες μαρτυρίες με δορυφορικές εικόνες καθώς, όπως τονίζουν, «[ο]ι ξένοι δημοσιογράφοι επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γάζα μόνο με συνοδεία του ισραηλινού στρατού» και δεν μπορούν «να κάνουν ελεύθερα ρεπορτάζ από το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας».

«Ενώ αυτό το γιλέκο τύπου υποτίθεται ότι θα μας αναγνώριζε και θα μας προστάτευε, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, τις διεθνείς συμβάσεις και τις συμβάσεις της Γενεύης, τώρα αποτελεί απειλή για εμάς», δήλωσε ο Basel Khair Al-Din, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος στη Γάζα, ο οποίος πιστεύει ότι έγινε στόχος επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ενώ φορούσε γιλέκο με σήμανση «PRESS». Η έρευνα επισήμανε τουλάχιστον 14 δημοσιογράφους και εργαζόμενους μέσων που σκοτώθηκαν ενώ φορούσαν ξεκάθαρη σήμανση.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της έρευνας The Gaza Project, τουλάχιστον 40 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους, ενώ τουλάχιστον 18 σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή φέρονται να στοχοποιήθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Συνολικά, έξι κτίρια όπου στεγάζονταν γραφεία μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν ολοσχερώς ή εν μέρει. Εκ των περιστατικών που ερεύνησαν οι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον 40 δολοφονημένοι εργάζονταν σε μέσα που το Ισραήλ χαρακτηρίζει ως «ελεγχόμενα από τη Χαμάς».

«Αν είχαν σκοτωθεί 100 ή 140 Ισραηλινοί [ή Ουκρανοί] δημοσιογράφοι, δεν νομίζω ότι αυτή θα ήταν η αντίδραση του κόσμου», δήλωσε στο Forbidden Stories ο Shuruq As’ad, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων (PJS). «Δεν επιθυμώ να πεθάνει κανένας δημοσιογράφος, είτε ήταν Ισραηλινός, Ουκρανός ή Παλαιστίνιος. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να εργάζονται και να προστατεύονται ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και σε ποια χώρα βρίσκονται».

Μπορείτε να διαβάσετε τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις που προκύπτουν από τη μεγάλη έρευνα The Gaza Project, στην ιστοσελίδα του Forbidden Stories και στα συνεργαζόμενα μέσα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ