Τις τελευταίες ημέρες το Facebook έχει μπλοκάρει πλέον τουλάχιστον πέντε αναρτήσεις μου. Το μόνο κοινό σημείο που είχαν ήταν η κριτική που ασκούσα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θα ξεκινήσω με το τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό περιστατικό. Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου προώθησα στο Facebook ένα παλαιότερο κείμενο του Μιχάλη Παναγιωτάκη από το Κοσμοδρόμιο (Νοέμβριος 2020), το οποίο είχαμε αναδημοσιεύσει και στο info-war.gr. Το κείμενο κατέρριπτε τις θεωρίες που κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ ότι οι διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter συνέβαλαν στην αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού.
Αφορμή για την επαναπροώθηση αποτέλεσε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνέδεε τις συγκεντρώσεις με τη μετάδοση του ιού.
Χωρίς να κάνω κανένα σχόλιο για την υπόθεση Κουφοντίνα, σχολίασα ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του Τραμπ, τόσο απέναντι στην πανδημία όσο και στις συγκεντρώσεις. Το κείμενο συνοδευόταν από φωτογραφία συγκέντρωσης ενάντια στον ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από δεκάδες ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο (συμπτωματικά ή όχι, μια από αυτές ασκούσε κριτική στο facebook για ρατσιστική συμπεριφορά στο εσωτερικό της επιχείρησης). Σε καμία από αυτές δεν υπήρξε διαγραφή ή επιβολή ποινής.
Το αποτέλεσμα ήταν να διαγραφεί το σχόλιό μου από το Facebook και να μου επιβληθεί μια ακόμη απαγόρευση δημοσιεύσεων για 22 ώρες.
H προηγούμενη ανάρτησή μου, για την οποία μου επιβλήθηκε απαγόρευση δημοσιεύσεων για τρεις ημέρες, αποτελούσε σχόλιο σε δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Α. Συρίγου. Όταν ο υπουργός της ΝΔ πρότεινε την αναγκαστική σίτιση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ανέφερα ότι αυτό αποτελεί βασανιστήριο, σύμφωνα με σειρά ανακοινώσεων οργάνων του ΟΗΕ, και αναδημοσίευσα σχετικό άρθρο με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναγκαστική σίτιση.
Λίγες ημέρες νωρίτερα το Facebook είχε διαγράψει κείμενο του καθηγητή πολιτικής ανθρωπολογίας Νικόλα Κοσματόπουλου, το οποίο φιλοξενούσαμε στο info-war.gr και το οποίο ασκούσε κριτική στην εκδικητική στάση της οικογένειας Μητσοτάκη απέναντι στον απεργό πείνας. Την ίδια περίπου στιγμή διαγράφηκε και η φωτογραφία του Μάριου Λώλου, την οποία είχα αναρτήσει και εγώ, όπως και χιλιάδες άλλοι χρήστες του Facebook.
Και βέβαια οι διαγραφές και οι ποινές στον λογαριασμό μου ξεκίνησαν από ένα ακόμη σχόλιό μου, για την απειλή που συνιστά για τη δημοκρατία η εκδικητική στάση της ΝΔ και συγκεκριμένα της οικογένειας Μητσοτάκη.
Πέντε διαγραφές σχολίων λοιπόν σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Δύο από τις διαγραφές αποτελούσαν αναδημοσιεύσεις παλαιών κειμένων που αρχικά δεν είχαν ενοχλήσει, ενώ μία από αυτές δεν αναφερόταν άμεσα στην υπόθεση Κουφοντίνα.
Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά για να μιλάμε ακόμη για αλγόριθμους και για κανονισμούς λειτουργίας. Ο συνδετικός κρίκος είναι ότι όλα ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση και προβάλλονταν από σελίδες και προφίλ με σχετικά μεγάλη δημοσιότητα (81.000 followers στη σελίδα μας και 5.000 φίλοι στο προσωπικό μου προφίλ).
Από τη στιγμή που το facebook, με ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει την ύπαρξη χιλιάδων επιμελητών (λογοκριτών) έχει έρθει η στιγμή να εξετάσουμε ποιοι υπάλληλοι και με τίνος εντολή παρεμβαίνουν καθημερινά στους λογαριασμούς μας. Αυτό που συμβαίνει είναι η στοχευμένη επίθεση εναντίον Ελλήνων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, πανεπιστημιακών και άλλων που δεν αποδέχονται την πολιτική της κυβέρνησης. Και δεν θα τους περάσει.