Τεστ: Βρες ποιος είπε τη φράση

Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι αποδίδουν σε γνωστές προσωπικότητες φράσεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ ή ειπώθηκαν από κάποιον άλλο.

Τα τελευταία 20 χρόνια σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ αποδίδουν στον Λίνκολν φράσεις που ο ίδιος δεν είπε.

Τα περισσότερα παραδείγματα, όμως αφορούν τον Τσόρτσιλ, τον Γκάντι και τον Αϊνστάιν, στον οποίο ο καθένας αποδίδει ότι θα ήθελε ο ίδιος να πει.

Μπορείς να αναγνωρίσεις ποιος είπε ή δεν είπε κάθε μια από τις παρακάτω φράσεις;

Όλες οι απαντήσεις υπάρχουν σε προηγούμενα άρθρα και εκπομπές του INFO-WAR αλλά… μην κλέψεις. Δοκίμασε τις γνώσεις σου και δες την βαθμολογία σου.


#1 «Σκέφτομαι πόσο γρήγορα θα εξαφανίζονταν οι διαφορές μας αν αντιμετωπίζαμε επίθεση εξωγήινων»

Ο Ρίγκαν έχει αναφερθεί σε πέντε ομιλίες του στην απειλή εξωγήινων: https://www.youtube.com/watch?v=Ag44dRO8LEA

#2 «Μπορείς να κοροϊδέψεις όλους τους ανθρώπους για κάποιο χρονικό διάστημα και κάποιους ανθρώπους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις όλους τους ανθρώπους συνέχεια»

Ο Μπιλ Κλίντον απέδωσε στον Αβραάμ Λίνκολν τη φράση. Όμως, το απόφθεγμα ανήκει πιθανότατα στον Γάλλο προτεστάντη Ζακ Αμπαντιέ και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

#3 «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»

#4 «Να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»

Η φράση συνήθως αποδίδεται στο Μαχάτμα Γκάντι. Όπως εξηγούσαν πριν από χρόνια οι New York Times το συγκεκριμένο απόφθεγμα είναι πολύ ωραίο για να το κάνεις αυτοκόλλητο και να το κολλήσεις στο πίσω μέρος από ένα Nissan Prius. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Γκάντι δεν θα μπορούσε να έχει πει κάτι τόσο απολίτικο που να σημαίνει ότι η προσωπική αλλαγή του ανθρώπου μπορεί να φέρει την αλλαγή στην κοινωνία. Γιατί ο Γκάντι πίστευε ότι η προσωπική αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

#5 «Είμαι πεπεισμένος ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτή τη φαυλότητα είναι η δημιουργία μιας σοσιαλιστικής οικονομίας»

#6 «Οι φασίστες του μέλλοντος θα είναι οι αντιφασίστες»

Πιθανότατα τη φράση είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Χιούει Λονκ, αλλά σίγουρα όχι ο Τσόρτσιλ.

#7 «Τα σοβιετικά τανκς χόρευαν βαλς στην Πράγα»

Όπως απέδειξε ο Νίκος Σαραντάκος, αυτό που πραγματικά είχε πει ο Ρίτσος ήταν ότι κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης το 1977 στη Μόσχα, «τα τανκς πέρασαν κι αυτά μ’ έναν ρυθμό χορευτικό».

Η παρανόηση πιθανότατα προκλήθηκε όταν ο Νίκος Πουλαντζάς, ο Κώστας Βεργόπουλος και ο Κων. Τσουκαλάς απάντησαν σε ιδιαίτερα επιθετικό τόνο στο Ρίτσο, θέτοντας το ερώτημα: «Γιάννη Ρίτσο, η εισβολή των σοβιετικών τανκς στην Πράγα το 1968 έγινε μήπως με τον ίδιο αξιαγάπητο και χορευτικό ρυθμό;».

#8 «Πάντα έλεγα ότι αν η Μ. Βρετανία ηττούνταν στον πόλεμο θα ήλπιζα να βρίσκαμε ένα Χίτλερ να μας επαναφέρει στη θέση που μας αρμόζει ανάμεσα στα έθνη»

#9 «Τα αποφθέγματα είναι το καραόκε των ιδεών»

Τέλος

CLOSE
CLOSE