Με αφορμή άρθρο του καθηγητή Στάθη Καλύβα στην Καθημερινή για τη συμβολή της δικτατορίας «στον πλήρη εκδημοκρατισμό της Δεξιάς και διαμέσου αυτής και της χώρας», αναρωτηθήκαμε πόσο τελικά εκδημοκρατίστηκε η δεξιά, στην παλιά ή τη νέα (φιλελεύθερη) εκδοχή της.

Για να δοκιμάσουμε τις γνώσεις σας στο πόσο καλά γνωρίζετε αυτούς που κατά καιρούς έχουν επιχειρήσει να ξεπλύνουν τη χούντα, τους πρωταίτιους και τα αποτελέσματά της στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία ετοιμάσαμε ένα τεστ.

Αν απαντήσετε σωστά σε περισσότερο από το 70% των απαντήσεων, είστε ένας άξιος κυνηγός πλυντηρίων. Μόλις ολοκληρώσετε το τεστ θα εμφανιστούν περισσότερα στοιχεία για τις απαντήσεις.

Results

Συγχαρητήρια. Μπορείς να αναγνωρίσεις ποιοι υμνούν τη χούντα, και ποιοι την ξεπλένουν. Ξαναδές τις ερωτήσεις με περισσότερα στοιχεία για κάθε απάντηση
Δυστυχώς αποτύχατε. Χρειάζεστε ακόμη δουλειά για να γίνετε ένας καλός κυνηγός πλυντηρίων της χούντας. Ξαναδές τις ερωτήσεις με περισσότερα στοιχεία για κάθε απάντηση
Share your score!
Tweet your score!

#1. Το ’74, όταν έφυγε, η Χούντα άφησε μηδέν δημόσιο χρέος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το χρέος από 32 δισ. δρχ. το 1966 εκτινάχτηκε στα 114 δισ. δρχ. το 1974.

Για την ακρίβεια, η χούντα εκτός του ότι υπήρξε η περίοδος της μεγαλύτερης ρεμούλας και διαφθοράς από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, έστησε και ορισμένα από τα μεγάλα οικονομικά τζάκια.

#2. Μη κρατικά πανεπιστήμια τώρα… Η Χούντα διακήρυσσε “είμαστε ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί θα καταστρέψουν την παιδεία”

Όπως μας υπενθύμισε η ΕΦ.ΣΥΝ, «Είναι πασίγνωστο γεγονός ότι η αντίθεση των φοιτητών στη δημιουργία από τη χούντα ιδιωτικών ΑΕΙ υπήρξε ένα από τα βασικά στοιχεία που γιγάντωσαν το αντιδικτατορικό κίνημα… Οταν πληροφορηθήκαμε στο ΕΜΠ, τον Ιανουάριο του 1973, την ύπαρξη ξενόγλωσσου ιδιωτικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου στην Αγία Παρασκευή, προχωρήσαμε σε αποχή που επεκτάθηκε σε όλες τις σχολές. Ηταν η αρχή του «θερμού» 1973, που κορυφώθηκε με την εξέγερση του Νοέμβρη. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του «Συντάγματος» του 1968, ο Παπαδόπουλος είχε αναρωτηθεί μήπως πρέπει να επιτραπούν και επισήμως τα ιδιωτικά ιδρύματα, αλλά φοβήθηκε ο ίδιος ότι έτσι «θα δημιουργηθή ένα πολυπληθές προλεταριάτον, η υπέρμετρος διόγκωσις του οποίου θα έχη δυσμενείς κοινωνικάς επιπτώσεις».

#3. Η επιμονή μας στην επέτειο του Πολυτεχνείου ταυτίζεται με την τυραννική παρουσία της αριστεράς

#4. Αναρωτιέμαι πώς στ’αλήθεια οι Αριστεροί μπορούν να θεωρούν Χούντα ένα στρατιωτικό καθεστώς 7 ετών, αλλά Δημοκρατία μία χώρα (σαν την Κούβα) χωρίς Εκλογές;

Διαβάστε περισσότερα για το πολιτικό σύστημα της Κούβας εδώ

#5. Το μεγαλύτερο κακό που έκανε η Χούντα ήταν η μεταπολίτευση

#6. Στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός. Ούτε ένας.

Δείτε το βίντεο από τις ταυτόσημες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή

#7. Ο Αρχηγός της 21ης Απριλίου, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Γλυκύτατος, προσηνής, ένας άνθρωπος ξεχωριστός που φροντίζει την εμφάνισή του και με την πρώτη ματιά δείχνει πως γνωρίζει να ελέγχει και να επιβάλλεται στο περιβάλλον του.

Διαβάστε για την παράλληλη πορεία των δυο ανθρώπων που επέλεξε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος για τη ηγεσία της νεολαίας της ΕΠΕΝ

#8. «Ο Μάλλιος δεν ήταν βασανιστής, μολονότι, όπως πολλοί άλλοι στη θέση του, είχε μάλλον χαστουκίσει κρατούμενους στη διάρκεια των ανακρίσεων»

Διαβάστε για τις θέσεις στελεχών της ΝΔ απέναντι στους βασανιστές της χούντας

#9. Πού κολλάει η αμερικανική πρεσβεία (στην πορεία για το Πολυτεχνείο); Στο ότι η Χούντα των Συνταγματαρχών 1967-1974 υπήρξε όργανο της CIA; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά – και οι σημερινοί Αμερικανοί που βλέπουν εικόνες φωνασκούντων Ελλήνων έξω από την αμερικανική πρεσβεία δεν καταλαβαίνουν –δικαίως– περί τίνος πρόκειται.

#10. Μπορεί οι Έλληνες να «νανουρίζονται ακόμη από αυτό το “αντιστασιακό” παραμύθι», αλλά στην πραγματικότητα το Πολυτεχνείο δεν ήταν παρά μια πράξη σκηνοθετημένη από «σκοτεινούς υπερατλαντικούς σκηνοθέτες», που «εργάστηκαν καταχθόνια για να φέρουν στην εξουσία τον Ιωαννίδη και να παραδώσουν τη μισή Κύπρο στους Τούρκους».

#11. Καταλύοντας την κοινοβουλευτική δημοκρατία οι δικτάτορες δεν έκαναν επανάσταση όπως διαφήμιζαν –αυτοδιαψευδόμενοι συνεχώς- αλλά βοηθούσαν στην αναπαλαίωση του σάπιου κομματισμού

#12. (Στη διάρκεια της επταετίας) η χώρα αστικοποιήθηκε, η οικοδομική δραστηριότητα γνώρισε δόξες, το οδικό δίκτυο επεκτάθηκε, ο εξηλεκτρισμός της χώρας ολοκληρώθηκε και πραγματοποιήθηκαν μεγάλης κλίμακας ξένες επενδύσεις

Ακούστε την εκπομπή του INFO-WAR με τη συνέντευξη του Διονύση Ελευθεράτου για την ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομία και τη ρεμούλα που επικράτησε στα χρόνια της δικτατορίας

#13. Η εξέγερση των φοιτητών το ’73 ήταν μια ηρωική πράξη, κόντρα στους κομματικούς μηχανισμούς της εποχής.

#14. Στη Μακρόνησο είχαν και θάλασσα (σχολιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες).

#15. Αν το 1969 γινόταν λαϊκή εξέγερση στην Ελλάδα, πόσοι χουντινίστας θα υπερασπίζονταν την “εθνοσωτήριο επανάσταση” με όπλα κατά διαδηλωτών;

#16. Παρά τις αυταρχικές πρακτικές του καθεστώτος, πολλές τέχνες άνθισαν και η νεολαία προσέγγισε μαζικά τα δυτικά πρότυπα διασκέδασης, κατανάλωσης και ζωής.

Τέλος

Αν σας αρέσουν τα τεστ του INFO-WAR μπορείτε να δοκιμάσετε τις γνώσεις και στην συγκριτική ανάλυση δηλώσεων της Σώτης Τριανταφύλλου και της Μαρίν Λεπέν εδώ.