Ντοκιμαντέρ για τη δράση της Χρυσής Αυγής με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα – Τέσσερα ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή

Κανένα άλλο κόμμα ή πολιτική οργάνωση δεν έχει απασχολήσει τους Έλληνες δημιουργούς ντοκιμαντέρ όσο η Χρυσή Αυγή.

Φέτος συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ένα γεγονός που προκάλεσε μεγάλο σοκ, καθώς για πρώτη φορά το θύμα της Χρυσής Αυγής ήταν Έλληνας. Η δολοφονία έδωσε και το έναυσμα για το δικαστικό αγώνα κατά της οργάνωσης, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015.

Με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, παρακάτω προτείνονται 4 ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές της δράσης της οργάνωσης και της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα.

Κάνοντας κλικ στις εικόνες, μπορείτε να δείτε τα ντοκιμαντέρ.

 

Χρυσή Αυγή: Μια προσωπική υπόθεση (Angélique Kourounis, 2015)

Η δημοσιογράφος Angélique Kourounis ερευνά για χρόνια τη δράση της Χρυσής Αυγής και παρακολουθεί τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της. Για το ντοκιμαντέρ περνά χρόνο με στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος και μιλά μαζί τους, προσπαθώντας να μπει «στο μυαλό του νεοναζί της διπλανής πόρτας», των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, που τελικά δεν είναι και τόσο μακριά μας. Έντονα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που εστιάζει στη νοοτροπία των χρυσαυγιτών.

 

ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. (Infowar Productions, 2014)

Μικρές, άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τα οικονομικά συμφέροντα κάθε εποχής. Μέσα από ένα ταξίδι στην ιστορία του φασισμού, το ντοκιμαντέρ φτάνει στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, την είσοδό της στο κοινοβούλιο και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 

Burning from the inside (Μάρσια Τζιβάρα, 2014)

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τα γερμανικά νεοναζιστικά μορφώματα. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής μέσα από τα μάτια Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία που παρακολουθούν από μακριά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και οι δράσεις τους έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 

Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης (Στέλιος Κούλογλου, 2013)

Έπειτα από τις εκλογές του 2012, όπου η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε σημαντικά ποσοστά σε περιοχές που είχαν καταστραφεί από τους ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μαθητές του λυκείου Διστόμου παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά εγκλήματα. Στη συζήτηση που ακολουθεί σχολιάζουν το ρόλο των δωσίλογων και προβληματίζονται ανοιχτά για την πρόσφατη άνοδο της Χρυσής Αυγής.

 

INFO

Δείτε ακόμα:
Golden Dawn has infiltrated Greek police, claims officer
Η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρήσει στην ελληνική αστυνομία, υποστηρίζει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Μια παραγωγή της Infowar Productions για τον Guardian.

Golden Dawn tattoo-wearers ‘asking for them to be removed’
Χρυσαυγίτες καλύπτουν ή σβήνουν τατουάζ με ναζιστικά σύμβολα, έπειτα από τη σύλληψη της ηγεσίας της οργάνωσης. Μια παραγωγή της Infowar Productions για τον Guardian.

Διαβάστε:
Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ)
Το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά που παρουσιάζει την ιστορία και τη δράση της Χρυσής Αυγής, από την ίδρυσή της, τη δεκαετία του 1980, με ντοκουμέντα και αναλύσεις.

Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη δικαιοσύνη
Έκδοση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ με κείμενα του Δημήτρη Ψαρρά για τη δράση της Χρυσής Αυγής μετά τις εκλογές του 2012 και στοιχεία για τη δίκη.

Επισκεφθείτε:
Jail Golden Dawn
Η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος.

Golden Dawn Watch
Η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας για την παρακολούθηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, που αναμεταδίδει τις εξελίξεις μέσα από τη δικαστική αίθουσα.

Μυρτώ Συμεωνίδου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ