Καζαντζάκη Τελευταίο ταξίδι ντοκιμαντέρ Ιαπωνία

Τελευταίο Ταξίδι: Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη η νέα ταινία του Αρη Χατζηστεφάνου

Ύστερα από τη διάκρισή του στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με το βραβείο καλύτερης Ελληνικής Ταινίας, από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, το ντοκιμαντέρ Τελευταίο Ταξίδι του Άρη Χατζηστεφάνου επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη στη Θεσσαλονίκη.

Όσοι δεν πρόλαβαν να το δουν, στη sold out προβολή του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν για μια εβδομάδα στην αίθουσα Τζον Κασαβέτης, καθημερινά στις 19:00.

O Αρης Χατζηστεφάνου ακολουθεί τα βήματα του Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία, πριν και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από τα κείμενα του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, ενώ η κάμερα «σχολιάζει» την εικόνα της σύγχρονης Ιαπωνίας και ολόκληρου του κόσμου, προσθέτοντας στιγμιότυπα από anime, video games και ιαπωνικά manga. Οι παλιοί «κουλήδες» αφήνουν τις χειράμαξες και ανεβαίνουν στα ποδήλατα της Uber-Eats και της διαμοιραστικής οικονομίας ενώ ιερόδουλες στέκονται στα ίδια πεζοδρόμια που κάποτε ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ στην ταινία Metropolis. Υπερδυνάμεις συγκρούονται για την κυριαρχία στην Ανατολική Ασία με φόντο – τότε όπως και τώρα – μια πανδημία, η οποία το 1957 στοίχισε τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

Όπως έγραψε το περιοδικό Variety η ταινία δίνει έμφαση «στην προφητική ανάγνωση του Καζαντζάκη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την σκληρή κριτική του στον καπιταλισμό».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ