1. Ανάπτυξη
Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 27% από την αρχή της κρίσης το 2007. Η ελληνική κρίση ήταν η χειρότερη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με την Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ. Αν και η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη φέτος για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια, το ελληνικό ΑΕΠ είναι ακόμα μειωμένο κατά 25% σε σύγκριση με το 2008. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με έναν ρυθμό ανάπτυξης 2% ετησίως, η Ελλάδα θα χρειαζόταν και πάλι 13 χρόνια για να φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν προ κρίσης.
2. Χρέος
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδύναμη ανάπτυξη σημαίνει ότι το χρέος επί του ΑΕΠ είναι τώρα υψηλότερο από την αρχή της κρίσης το 2009. Στο 177% επί του ΑΕΠ, το ελληνικό χρέος είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μπει σε ένα πρόγραμμα αυστηρών μέτρων λιτότητας. Η διόγκωση του χρέους ενισχύει τις “φωνές” που κάνουν λόγο για διαγραφή μέρους του χρέους από την Κομισιόν.
3. Η διαφορά Βορρά/Νότου στην Ευρωζώνη
Από την αρχή της κρίσης, πρόβλημα της νομισματικής ένωσης ήταν το γεγονός ότι για να μειώσουν τα κράτη του Νότου τα ποσοστά του χρέους τους, τα κράτη του Βορρά να τα βοηθήσουν ακόμα και με τον κίνδυνο ελλείμματος. Αλλά σύμφωνα με τον Standard and Poor’s το κενό μεταξύ του Βορρά και του Νότου αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν συνολικό χρέος 1,85 τρισ. ευρώ από τα 875 δισ. ευρώ, μια δεκαετία πριν. Αντίθετα, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο στο τέλος του 2014 θα έχουν καθαρή εξωτερική θέση 2,36 τρισ. ευρώ από τα 343 δισ. ευρώ που είχαν 10 χρόνια πριν.
4. Εμπόριο
Οι εξαγωγές είναι ένας από τους κλάδους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά αυτό ακόμα δεν έχει γίνει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ελλάδα μοιράζεται το κοινό νόμισμα δεν της επιτρέπει να το υποτιμήσει για να γίνει πιο ανταγωνιστική, αντίθετα, χρειάστηκε να προχωρήσει σε εσωτερική υποτίμηση, μειώνοντας το εργασιακό κόστος, μειώνοντας δηλαδή τους μισθούς. Όμως ακόμα κι αυτό δεν πέτυχε. Αντίθετα, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας έγινε μέσω της μείωσης των εισαγωγών.
5. Κατάργηση θέσεων εργασίας
Η ανεργία στην Ελλάδα έχει βρεθεί στο 27% του πληθυσμού, ένα ποσοστό που μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην συρρίκνωση του δημοσίου τομέα κατά 1 εκατ. θέσεων εργασίας και στη γενικότερη κατάργηση θέσεων εργασίας.
6. Μακροχρόνια ανεργία
Από το 27% των Ελλήνων ανέργων, τα 3/4, δηλαδή το 75% είναι μακροχρόνιοι άνεργοι.
7. Μετανάστευση
Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου ποσοστού ανεργίας οι Έλληνες έχουν καταφύγει στη μετανάστευση προς άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Περίπου 100.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία, τη Βρετανία και τις χώρες του Κόλπου.
8. Επιχειρηματικό κλίμα
Οι αλλαγές στη νομοθεσία, τα υψηλά ενεργειακά κόστη και οι δυσβάσταχτοι φόροι είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ελληνική επιχειρηματικότητα, σε τέτοιο σημείο που η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από χώρες όπως τα Σκόπια και η Ουγγαρία όσον αφορά το επιχειρηματικό κλίμα. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 52η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη μεταξύ 189 χωρών.
9. Η πολιτική της λιτότητας
Το παραπάνω διάγραμμα είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο απ’ όλα τις Βρυξέλλες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να ανατρέψει τις πολιτικές του μνημονίου, γεγονός που έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο Grexit. Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν να κρατήσουν ενωμένη την Ευρωζώνη, επομένως θα βοηθήσουν την Ελλάδα.