κινητό τηλέφωνο συμβουλές ασφαλείας διαδήλωση

Τακτικές ασφαλείας για τα τηλέφωνά σας πριν συμμετέχετε σε μία διαδήλωση

Του Ramy Raoof, Τακτικού Τεχνολόγου, Εργαστήριο Ασφαλείας του τμήματος Amnesty Tech

Αν σκοπεύετε να συμμετέχετε σε μια διαδήλωση, το τηλέφωνό σας είναι αναγκαίο εργαλείο. Εξαρτιέστε από αυτό για να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες, να οργανωθείτε με τους άλλους ανθρώπους, να καταγράψετε γεγονότα και να βοηθήσετε άλλους και άλλες. Η κατανόηση της ψηφιακής ασφάλειας δεν σας βοηθάει απλά να βελτιώσετε την ετοιμότητά σας για μια διαδήλωση, αλλά επίσης συνεισφέρει στην ψηφιακή ασφάλεια των κοινοτήτων και των φίλων σας.

Διαβάστε κάποιες πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια των τηλεφώνων smartphone σας, πριν συμμετέχετε σε μια διαδήλωση.

Ας δούμε σύντομα κάποιους ενδεχόμενους κινδύνους που υπάρχουν στη χρήση ενός smartphone όταν είστε σε μια διαδήλωση:

 1. Απώλεια του τηλεφώνου.
 2. Κατάσχεση της συσκευής σας από την αστυνομία.
 3. Διακοπή της υπηρεσίας λόγω προβλημάτων του δικτύου και υπερφόρτωσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε λόγω εσκεμμένης παρεμβολής ή να προκληθεί από τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα υπερφορτώνουν την υποδομή του δικτύου παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
 4. Στοχευμένη επιτήρηση από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου:
 • Διακοπή κάποιων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας – μπλοκάρισμα των κλήσεων και των μηνυμάτων.
 • Καταγραφή των επικοινωνιών με ραδιοφωνικές υπηρεσίες όπως τα γουόκι-τόκι και άλλες επικοινωνίες μέσω ραδιοφώνου.

 5. Μαζική επιτήρηση σε διαδηλώσεις:

 • Παρεμβολή με υπηρεσίες διαδικτύου, όπως περιορισμένη πρόσβαση σε γνωστούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter.
 • Διακοπή υπηρεσιών μηνυμάτων και φωνής, όπως το Signal ή το WhatsApp.
 • Στοχοποίηση δημόσιων WiFi κοντά στη διαδήλωση για την καταγραφή της κίνησης και την ταυτοποίηση συνδεδεμένων συσκευών.
 • Ανάκτηση αρχείων από πύργους κινητής τηλεφωνίας κοντά σε μια διαδήλωση, για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση ανθρώπων.

Πριν συμμετέχετε σε μια διαδήλωση, θυμηθείτε να:

 1. Διασφαλίσετε ότι είναι ενεργοποιημένο το κλείδωμα της οθόνης στο τηλέφωνό σας. Χρησιμοποιείστε τουλάχιστον 6ψήφιο κωδικό, ή καλύτερα, μια φράση. Αν χρησιμοποιείτε βιομετρικό ξεκλείδωμα, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου, προσέξτε γιατί αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να σας εξαναγκάσουν να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας. Ενδεχομένως να θέλετε να απενεργοποιήσετε αυτές τις επιλογές.
 2. Σώστε τα δεδομένα στο τηλέφωνό σας (back up): βεβαιωθείτε ότι έχετε σώσει όλο το περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των επαφών, μηνυμάτων, φωτογραφικού και βιντεοσκοπικού υλικού και όλο το υπόλοιπο προσωπικό περιεχόμενο. Θυμηθείτε να σώσετε και τις εφαρμογές μηνυμάτων σας.
 3. Φορτίστε μια δεύτερη μπαταρία κινητού ή έχετε μαζί σας ένα πλήρως φορτισμένο power bank.
 4. Γράψτε σε ένα χαρτί, ή ακόμα και πάνω σας με έναν μαρκαδόρο, σημαντικές πληροφορίες όπως μια επαφή έκτακτης ανάγκης ή ένα τηλέφωνο δικηγόρου.
 5. Φροντίστε να είναι ενεργός ο λογαριασμός του τηλεφώνου σας ή να έχετε αγοράσει κάρτα, και διασφαλίστε ότι έχετε αρκετά δεδομένα.
 6. Εξοικειωθείτε με τις εφαρμογές που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε στη διαδήλωση και διασφαλίστε ότι όλες οι εφαρμογές είναι ενημερωμένες.
 7. Ελέγξτε τον αποθηκευτικό χώρο του κινητού σας: Δεν θέλετε να ξεμείνετε ξαφνικά από χωρητικότητα οπότε διασφαλίστε ότι έχετε αρκετό χώρο ή/και χρησιμοποιείστε μια εξωτερική κάρτα μνήμης.
 8. Συντομεύσεις συσκευών: μπορείτε να είστε πιο διακριτικοί/ές όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας σε δημόσιο χώρο, και να κερδίσετε χρόνο, γνωρίζοντας τα κουμπιά και τις συντομεύσεις πληκτρολογίου. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείστε μια συντόμευση για να ανοίξετε την κάμερα ή να στείλετε ένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης. Μάθετε και εξασκηθείτε σε αυτές τις συντομεύσεις, ενδέχεται να μπορείτε να τις προσαρμόσετε.
 9. Σκεφτείτε να εγκαταστήσετε τη λειτουργία εύρεσης τηλεφώνου, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε και να διαγράψετε απομακρυσμένα όλα τα δεδομένα από το τηλέφωνό σας, αν χρειαστεί. Τα περισσότερα smartphones παρέχουν μια σχετική λειτουργία. Διασφαλίστε ότι είστε εξοικειωμένοι/ες μαζί της. Μπορείτε να δείτε εδώ οδηγίες για Android και εδώ για iPhone.
 10. Χρησιμοποιώντας την κάμερα του τηλεφώνου σας: 
 11. Όταν βρίσκεστε στη διαδήλωση, θα μπορούσαν να τραβήξουν ανεπιθύμητη προσοχή κάποια μικροπράγματα, όπως το φλας της κάμερας ή ο ήχος του κλείστρου. Πηγαίντε στις ρυθμίσεις της κάμεράς σας και διαμορφώστε τις έτσι ώστε να είναι ασφαλής η χρήση.
 12. Στη λειτουργία κλειδώματος: θα μπορούσε κάποιος/α να αρπάξει το τηλέφωνό σας όσο βιντεοσκοπείτε, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε την κάμερά σας ενώ η συσκευή σας είναι κλειδωμένη. Αν πάρουν το τηλέφωνό σας, δεν θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των μέσων ή της συσκευής σας. Θυμηθείτε να ανοίξετε την κάμερα από τη συντόμευση στην οθόνη, αντί να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας – μάθετε περισσότερα γι’ αυτό εδώ για Android και εδώ για iPhone.
 13. Προσέξτε την ιδιωτικότητα των άλλων: όταν τραβάτε φωτογραφίες ή βίντεο, η ταυτότητα των φίλων σας και άλλων ανθρώπων θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο έκθεσης. Αν συμβεί αυτό, θολώστε τα πρόσωπά τους στις φωτογραφίες πριν τις κοινοποιήσετε ή τις δημοσιοποιήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον γρήγορο επεξεργαστή στη σχετική εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, και μπορείτε να ψάξετε για άλλες εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν, όπως αυτή για Android, και για iPhone μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία θόλωσης που παρέχονται από την εφαρμογή Signal για να διατηρήσετε την ιδιωτικότητα των προσώπων.

Στη διαδήλωση:

 • Για να επικοινωνήσετε με άλλους/ες πριν και κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, σας συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές που παρέχουν κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη, όπως οι Signal, Wire. Αυτός ο οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο εργαλείο για ομαδικές συνομιλίες και εργαλεία τηλεδιάσκεψης.
 • Αν έχετε iPhone, θυμηθείτε ότι υπάρχει μια λειτουργία Έκτακτης Ανάγκης SOS σε iOS (μάθετε πώς θα τη χρησιμοποιήσετε εδώ), και μπορείτε επίσης να κλειδώσετε το τηλέφωνο και να απενεργοποιήσετε το βιομετρικό ξεκλείδωμα πατώντας 5 φορές το κουμπί ενεργοποίησης του τηλεφώνου.
 • Οι αρχές μπορεί να χρησιμοποιούν είτε τακτικό εξοπλισμό, όπως πλασματικούς πύργους κινητής τηλεφωνίας, ή να ζητούν από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να παράγουν δεδομένα, ώστε να ταυτοποιήσουν τους διαδηλωτές/ριες. Όταν δεν κάνετε κλήσεις ή δεν έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, μπορεί να είναι καλύτερο να βάλετε το κινητό σας τηλέφωνο σε λειτουργία πτήσης, ώστε να μπλοκάρετε ενδεχόμενες μεταδόσεις και να ελαχιστοποιήσετε τη δυνατότητα εντοπισμού σας. Η μείωση της μη αναγκαίας δραστηριότητας στο ελάχιστο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξοικονόμηση της ζωής της μπαταρίας σας.

Πηγή: amnesty.gr

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ