Ταϊλάνδη: Το ραπ τραγούδι εναντίον της χούντας που έγινε viral

Ένα νέο κομμάτι από την ταϊλανδέζικη ραπ σκηνή έρχεται να δοκιμάσει τα όρια της ελευθερίας έκφρασης στη χώρα.

Το Prathet Ku Mee (Τι έχει η χώρα μου), που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, έγραψε μια ομάδα με το όνομα Rap Against Dictatorship. Τάσσεται ευθέως ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς της Ταϊλάνδης, εκφράζοντας μια καταπιεσμένη για χρόνια λαϊκή οργή.

Η χούντα κατέλαβε την εξουσία στην Ταϊλάνδη το 2014 με πραξικόπημα. Τώρα ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις εκλογές του Φεβρουαρίου –τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν στη χώρα μετά από οχτώ χρόνια– σαν νόμιμο κόμμα.

Το Prathet Ku Mee έγινε αμέσως viral, με περισσότερες από 21 εκατομμύρια προβολές μέσα σε μία βδομάδα και η ομάδα Rap Against Dictatorship εξελίχθηκε σε ένα δυνατό αντίπαλο της κυβέρνησης. Οι στίχοι μιλούν για τη διαφθορά, το νεποτισμό, την έλλειψη διαφάνειας, τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας, την καταπάτηση της ελευθερίας έκφρασης.

Το ρεφρέν και οι στίχοι «Η χώρα μου σημαδεύει το λαιμό σου με ένα όπλο. Λέει πως έχει ελευθερίες, αλλά δεν σου δίνει το δικαίωμα να επιλέξεις» έχουν ήδη γίνει σύνθημα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει δημοτικότητα εν όψει των εκλογών.

Είναι η πρώτη φορά που ασκείται τόσο έντονη κριτική στη χούντα μέσα από την ποπ κουλτούρα, καθώς οι αντικαθεστωτικές αντιλήψεις λογοκρίνονται. Χρήστες του διαδικτύου που κοινοποιούν τέτοιο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συλλαμβάνονται με το πρόσχημα ότι παραβιάζουν το ηλεκτρονικό δίκαιο.

Οι αστυνομικές αρχές απείλησαν ότι θα συλλάβουν τους καλλιτέχνες του Prathet Ku Mee με την κατηγορία ότι βλάπτουν την εικόνα της χώρας και διαπράττουν ηλεκτρονικό έγκλημα. Όμως οι απειλές έκαναν ακόμη πιο δημοφιλές το κομμάτι και πλέον το καθεστώς δεν μπορεί να αποτρέψει τη διαδικτυακή του κυκλοφορία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ