ράιχσταγκ

Δεν σβήνουν τα σοβιετικά συνθήματα στο Ράιχσταγκ

Σαν κόρη οφθαλμού διατηρούν οι Γερμανοί τα συνθήματα που έγραψαν στις 9 Μαΐου του 1945, στους εσωτερικούς τοίχους του γερμανικού κοινοβουλίου, οι πρώτοι στρατιώτες του κόκκινου στρατού που κατέλαβαν την πόλη ολοκληρώνοντας την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζισμό.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης του κτιρίου, που ολοκληρώθηκαν το 1999, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει αρκετά από τα συνθήματα που γράφτηκαν μετά τις τελικές μάχες του Μαΐου του 1945.

Σε συνεννόηση με την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο οι συντηρητές απομάκρυναν μόνο όσα συνθήματα είχαν ρατσιστικό περιεχόμενο η σεξουαλικά υπονοούμενα για την ήττα των ναζιστών.

Ακόμη όμως είναι εμφανή συνθήματα όπως το “Χίτλερ καπούτ” γραμμένο στο κυριλλικό αλφάβητο αλλά και τα ονόματα αρκετών Ρώσων στρατιωτών.

Με δεδομένο το σεβασμό που επιδεικνύουν οι Γερμανοί για το σοβιετικό στρατό αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον το μίσος της Νέας Δημοκρατίας για κάθε σύμβολο που θυμίζει την πτώση του ναζισμού.

Πριν από μερικούς μήνες ο επικεφαλής επικοινωνίας του Μαξίμου είχε εκφράσει την οργή του εναντίον χρηστών του Ιντερνετ που αναρτούσαν την ιστορική φωτογραφία από την κατάληψη του Ραϊχσταγκ, που σηματοδότησε την οριστική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ