θαύμα σταυρός παναγία των παρισίων

Τα ψεύτικα «θαύματα» στην Παναγία των Παρισίων

Όταν καίγεται το σπίτι κάποιου είναι προφανές ότι δεν είχε τη δυνατότητα να το σώσει. Εάν αυτό το σπίτι όμως είναι ο «οίκος του Θεού» εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την… παντοδυναμία του.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η Παναγία των Παρισίων κάηκε και οι μόνοι που κατάφεραν να την σώσουν από ολοκληρωτική καταστροφή ήταν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι (πυροσβέστες), αρκετοί πιστοί σε όλο τον κόσμο άρχισαν να εντοπίζουν «θαύματα» στις στάχτες.

Το πρώτο και σημαντικότερο ήταν ο χρυσός σταυρός που αποτυπώθηκε στην φωτογραφία του Reuters από το εσωτερικό του ναού. Καταρχήν κανένας από τους πιστούς δεν αναφέρθηκε σε τόσους άλλους σταυρούς που κάηκαν. Κατά δεύτερον σε πολλές πυρκαγιές δημιουργούνται θύλακες όπου κάποια αντικείμενα μένουν αλώβητα από τη φωτιά.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο χρυσός που καλύπτει το σταυρό έχει σημείο τήξης τους 1064 βαθμούς Κελσίου ενώ η φωτιά, που έκαιγε ως επί το πλείστον ξύλινες επιφάνειες, έφτανε τους 600 βαθμούς Κελσίου.

Το δεύτερο «θαύμα» ήταν η ανεύρεση ανάμεσα στα συντρίμμια ενός χάλκινου κόκορα από το κωδωνοστάσιο που κατέρρευσε. Η εν λόγω πληροφορία αναρτήθηκε στο Twitter από τον επικεφαλής της ομάδας αποκατάστασης ιστορικών μνημείων Ζακ Σανού και στη συνέχεια ήρθε η επιβεβαίωση από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού. «Απίστευτο! Ένα από τα μέλη της GMH βρήκε στα ερείπια τον κόκορα της κορυφής του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων» ανέφερε στο μήνυμά του.

Ότι πέφτει βέβαια από ψηλά δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται ή ότι σπάει (ιδίως αν είναι φτιαγμένο από χαλκό και λόγω της πτώσης απομακρυνθεί από το επίκεντρο της πυρκαγιάς).

Ομολογουμένως τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν την είδηση έβαζαν τη λέξη θαύμα σε εισαγωγικά. Σύντομα όμως τα εισαγωγικά ξεχάστηκαν από ορισμένους.

Τα υποτιθέμενα «Θαύματα» ήρθαν να προστεθούν σε σειρά από θεωρίες συνωμοσίας ανθρώπων που έβλεπαν τους «εμπρηστές» στην στέγη του ναού την ώρα της πυρκαγιάς. Όπως εξήγησε όμως το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αυτό που έβλεπαν ήταν ένα από τα μεγάλα αγάλματα της παρθένου το οποίο δεν καταστράφηκε στα χρόνια της γαλλικής επανάστασης.

Η καταστροφή όπως είπαμε της Παναγίας των Παρισίων ίσως να έχει πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Τα περισσότερα κειμήλια, όμως, σώθηκαν χάρη στην άμεση, οργανωμένη και ηρωική παρέμβαση των Γάλλων πυροσβεστών. Των γνωστών «τεμπέληδων» υπαλλήλων του δημοσίου που όλοι βρίζουν μέχρι να τους χρειαστούν.

Και αν πιστεύετε και εσείς σε θαύματα, την επόμενη φορά που θα καίγεται το σπίτι σας να μην καλέσετε την πυροσβεστική αλλά τον παπά της ενορίας σας.

Α.Χ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ