Τα καναρίνια

Τα καναρίνια στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η ταινία Τα καναρίνια, του Γιώργου Κυβερνήτη θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9 Μαρτίου.

Το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στη Σύρο και παρακολουθεί την καθημερινότητα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού. Το ιδιαίτερο στην ιστορία τους είναι ότι, αν και ερωτευμένοι σε μικρή ηλικία, οι δρόμοι τους χώρισαν και ο καθένας ακολούθησε τη δική του πορεία, αποκτώντας παιδιά και εγγόνια. Αρκετά χρόνια μετά, όταν είχαν μείνει πια μόνοι, συναντήθηκαν ξανά και παντρεύτηκαν.

Σήμερα ζουν ανεξάρτητοι, ασχολούνται με τον κήπο τους και φροντίζουν τα καναρίνια τους. Η φροντίδα αυτή είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό για αυτούς τελετουργικό της κάθε μέρας.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή, η ιδέα για την οποία προέκυψε όταν ο σκηνοθέτης τους γνώρισε τυχαία στο νησί, όπου βρισκόταν για ένα άλλο γύρισμα. «Τους είδα να παρατηρούν τα συγκρουόμενα σε ένα λούνα παρκ και με εντυπωσίασε το πόση διάθεση για ζωή είχαν, παρά την ηλικία τους», περιγράφει.

Ζήτησε να περάσει μαζί τους δέκα μέρες και εκείνοι δέχτηκαν. Η παρουσία μιας κάμερας στο χώρο έκανε στην αρχή τη συμπεριφορά τους πιο επιτηδευμένη, όμως στην πορεία εξοικειώθηκαν και τελικά σχεδόν το ξέχασαν.

«Για μένα ήταν πολύ ενδιαφέρον το πώς με δέχτηκαν και με ανέχτηκαν. Το να περάσεις πολύ χρόνο με δυο τέτοιους ανθρώπους σημαίνει κυρίως ότι θα ζήσεις την καθημερινότητά τους, θα παρακολουθήσεις πάρα πολλές ώρες τηλεόραση, θα γνωρίσεις τους φίλους τους, θα ακούσεις ιστορίες για τα εγγόνια τους, αλλά και θα σε φροντίσουν σαν να είσαι δικός τους άνθρωπος» εξηγεί ο Γιώργος Κυβερνήτης, περιγράφοντας τη διαδικασία των γυρισμάτων.

Ο δημιουργός παρατηρεί χωρίς να παρεμβαίνει. Παρουσιάζει με χιούμορ, αλλά χωρίς καμία διάθεση εμπαιγμού και με απόλυτο σεβασμό, το πώς εξελίσσεται μια τέτοια σχέση σε αυτή την ηλικία. Δεν πρόκειται όμως για μια ιστορία αγάπης, αλλά για μια καταγραφή της ζωής σε μια μικρή κοινωνία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Γιώργος Κυβερνήτης σπούδασε αρχιτεκτονική και εργάζεται ως φωτογράφος. Τα καναρίνια είναι η πρώτη του κινηματογραφική προσπάθεια.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 17:30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. [Facebook event]

Μυρτώ Συμεωνίδου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ