όπλα εξαγωγές Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα Ευρωπαϊκά όπλα δημιουργούν πρόσφυγες και αυτό πρέπει να σταματήσει

Πρόταση για την υιοθέτηση νέου κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τις εξαγωγές όπλων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες, έχει ετοιμάσει η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ενόψει της εντατικοποίησης της συζήτησης για την Αμυντική Ένωση της ΕΕ.

Η εισηγήτρια της πρότασης των Πρασίνων, ευρωβουλεύτρια Χάνα Νόιμαν, μίλησε στο Reporters United και τον Αποστόλη Φωτιάδη για την πρόταση και την ηθική και νομική σημασία της.

Τόνισε πως η πρόταση των Πρασίνων δεν αφορά την υιοθέτηση νέων κανόνων, αλλά την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων και συμφωνηθέντων μέσω της Διεθνούς Συνθήκης για τον έλεγχο των συμβατικών όπλων (Arms Trade Treaty) και την Κοινή Θέση για τον Έλεγχο των Εξαγωγών Όπλων (Common Position on Arms Exports Controls).

«Δημιουργούμε μια βιομηχανία η οποία κερδοφορεί ενώ τα όπλα της φτάνουν στα χέρια χρηστών που αναγκάζουν ανθρώπους να εκτοπιστούν και να μεταναστεύσουν, την ίδια στιγμή που η ίδια βιομηχανία παράγει αγκαθωτά συρματοπλέγματα και μηχανισμούς επιτήρησης των συνόρων που τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν για να μην φτάσουν αυτοί οι πληθυσμοί στην Ευρώπη», είπε η Νόιμαν.

Η άμεση σύνδεση των ευρωπαϊκών εξαγωγών όπλων με τη δημιουργία προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, έχει εκτεθεί σε πρόσφατη έρευνα του Transnational Institute, με συγγραφείς τον Αποστόλη Φωτιάδη και τη Niamh Ní Bhriain.

Η ευρωβουλεύτρια των Πρασίνων παρουσίασε δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν τον ισχυρότερο έλεγχο στις εξαγωγές όπλων από την ΕΕ προς τρίτες χώρες, και διαφωνούν με τις εξαγωγές όπλων σε χώρες που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα ή/και εμπλέκονται σε πολέμους/ένοπλες συγκρούσεις.

Η Νόιμαν τόνισε τη σημασία της Συνόδου του ερχόμενου Μαρτίου, όπου πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα της αμυντικής στρατηγικής της ΕΕ. «Εκεί θα μπουν θέματα όπως η εξάλειψη φόρων για τη στρατιωτική βιομηχανία και ο περαιτέρω συντονισμός της στρατιωτικής συνεργασίας», είπε, για να καταλήξει πως «Με την πρόταση μας στο τραπέζι η κοινωνία των πολιτών έχει ένα εργαλείο στα χέρια της για να μπει στην κουβέντα, και θέλουμε να δουλέψουμε μαζί της για να αλλάξουμε τους όρους με τους οποίους αυτή γίνεται».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ