της Κέιτλιν Τζόνστοουν
Μετά από ενάμιση χρόνο γενοκτονίας και θηριωδιών, οι συντάκτες πολλών βρετανικών μέσων ενημέρωσης τάσσονται ξαφνικά εναντίον της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.
Η πρώτη είδηση ήρθε την περασμένη εβδομάδα από τους Financial Times, όπου άρθρο της συντακτικής ομάδας με τίτλο «Η ντροπιαστική σιωπή της Δύσης για τη Γάζα» καταγγέλλει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι «δεν έχουν διατυπώσει σχεδόν ούτε μια λέξη καταδίκης» για την εγκληματικότητα του συμμάχου τους, λέγοντας ότι «θα πρέπει να ντρέπονται για τη σιωπή τους και να σταματήσουν να επιτρέπουν στο Νετανιάχου να δρα ατιμώρητα».
Στη συνέχεια ήρθε ο Economist με ένα άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει», το οποίο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ πρέπει να πιέσει το καθεστώς Νετανιάχου για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι «οι μόνοι που επωφελούνται από τη συνέχιση του πολέμου είναι ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος διατηρεί τον συνασπισμό του άθικτο, και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του, οι οποίοι ονειρεύονται να αδειάσουν τη Γάζα και να ξαναχτίσουν εκεί εβραϊκούς οικισμούς».
Το Σάββατο βγήκε κύριο άρθρο από τον Independent με τίτλο «Τέλος στην εκκωφαντική σιωπή για τη Γάζα – είναι καιρός να μιλήσουμε», υποστηρίζοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ «θα έπρεπε να ντρέπεται που δεν είπε τίποτα, ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε τώρα νέα σχέδια για την επέκταση του ήδη καταστροφικού βομβαρδισμού της Γάζας», λέγοντας ότι «Είναι καιρός για τον κόσμο να αφυπνιστεί για το τι συμβαίνει και να απαιτήσει να σταματήσει η ταλαιπωρία των Παλαιστινίων που είναι εγκλωβισμένοι».
Την Κυριακή η συντακτική ομάδα του Guardian προχώρησε σε άρθρο με τίτλο «Η άποψη του Guardian για το Ισραήλ και τη Γάζα: Ο Τραμπ πρέπει να σταματήσει αυτή τη φρίκη. Εναλλακτική λύση είναι αδιανόητη», λέγοντας: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δύναμη να επιβάλει κατάπαυση του πυρός. Αν δεν το κάνει, θα σηματοδοτήσει σιωπηρά την έγκριση αυτού που μοιάζει με σχέδιο ολικής καταστροφής».
«Τι είναι αυτό, αν όχι γενοκτονία;» αναρωτιέται ο Guardian. «Πότε θα δράσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να σταματήσουν τη φρίκη, αν όχι τώρα;»
Για να είμαστε σαφείς, πρόκειται για κύριο άρθρο, όχι για δημοσίευμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελεί έκφραση της γνώμης απλώς ενός ατόμου, αλλά τη διατυπωμένη θέση του μέσου στο σύνολό του. Έχουμε δει περιστασιακά άρθρα γνώμης, επικριτικά προς τις ενέργειες του Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του ολοκαυτώματος της Γάζας στον δυτικό τύπο, αλλά το να βλέπουμε τα μέσα ενημέρωσης να βγαίνουν επιθετικά, καταγγέλλοντας το Ισραήλ και τους δυτικούς υποστηρικτές του είναι μια πολύ νέα εξέλιξη.
Αλλά και άλλοι μακροχρόνιοι υποστηρικτές του Ισραήλ έχουν αρχίσει απροσδόκητα να αλλάζουν τη στάση τους. Ο βρετανός συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Πρίτσαρντ δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα ότι για δεκαετίες υποστήριζε το Ισραήλ «με κάθε κόστος», αλλά δήλωσε ότι «έκανα λάθος» και απέσυρε δημοσίως αυτή την υποστήριξη λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα. «Για πολλά χρόνια – είμαι είκοσι χρόνια σε αυτή τη Βουλή – υποστήριζα το Ισραήλ σχεδόν με κάθε κόστος, ειλικρινά», δήλωσε ο Πρίτσαρντ. «Αλλά σήμερα, θέλω να πω ότι έκανα λάθος και καταδικάζω το Ισραήλ για όσα κάνει στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, ειδικά στη Δυτική Όχθη, και θα ήθελα να αποσύρω την υποστήριξή μου αυτή τη στιγμή για τις ενέργειες του Ισραήλ, για τα όσα κάνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα». «Ανησυχώ πραγματικά ότι αυτή είναι μια στιγμή στην ιστορία, που οι άνθρωποι κοιτάζουν πίσω και βλέπουν ότι έχουμε κάνει λάθος σαν χώρα», πρόσθεσε ο Πρίτσαρντ.
Ο φιλοϊσραηλινός ειδήμονας Σαϊέλ Μπεν-Εφραίμ, ο οποίος κατήγγειλε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια και κατηγορούσε τους επικριτές του Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του ολοκαυτώματος της Γάζας για «συκοφαντία αίματος», βγήκε τώρα και παραδέχτηκε δημοσίως ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία.
«Μου πήρε πολύ καιρό να φτάσω σε αυτό το σημείο, αλλά ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσω. Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα», έγραψε πρόσφατα στο Χ ο Εφραίμ. «Μεταξύ των βομβαρδισμών νοσοκομείων, της πείνας του πληθυσμού, των σχεδίων για εθνοκάθαρση, της σφαγής των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και της συγκάλυψης, δεν υπάρχει διαφυγή. Το Ισραήλ προσπαθεί να εξαλείψει τον παλαιστινιακό λαό. Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αν δεν το παραδεχτούμε».
Είναι περίεργο ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρειάστηκαν ενάμιση χρόνο για να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Εγώ η ίδια, έχω πολύ μικρότερη ανοχή στη γενοκτονία και στη μαζική δολοφονία παιδιών. Αν έχεις καβαλήσει το τρένο της γενοκτονίας για δεκαεννέα μήνες, φαίνεται λίγο περίεργο να αρχίζεις ξαφνικά να φωνάζεις για το πόσο τρομερό είναι και να προσπαθείς να πατήσεις το φρένο έτσι ξαφνικά.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν ανέπτυξαν ξαφνικά συνείδηση, απλά μυρίζονται προς τα πού φυσάει ο άνεμος. Μόλις η συναίνεση μετατοπιστεί πέρα από ένα ορισμένο σημείο, είναι φυσικό να υπάρχει τρελή βιασύνη να αποφύγεις να είσαι από τους τελευταίους που θα σταθούν απέναντί της, γιατί ξέρεις ότι θα φέρεις το στίγμα για το υπόλοιπο της ζωής σου.
Αυτό άλλωστε έρχεται σε μια εποχή που η κυβέρνηση Τραμπ αρχίζει να πηγαίνει κόντρα στο Νετανιάχου, φέρνοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο σημείο να πει πρόσφατα «Νομίζω ότι θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από την αμερικανική βοήθεια», και αυτό όταν η Ουάσιγκτον προσπέρασε το Τελ Αβίβ και διαπραγματεύτηκε απευθείας με τη Χαμάς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ενός Αμερικανού ομήρου. Επίσης, οι ΗΠΑ αφήνουν το Ισραήλ εκτός από τις διαπραγματεύσεις τους σε χώρες όπως η Υεμένη, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Κάτι αλλάζει.
Έτσι, αν εξακολουθείτε να υποστηρίζετε το Ισραήλ μετά από τόσο καιρό, η συμβουλή μου προς εσάς είναι να κάνετε την αλλαγή όσο μπορείτε. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να είστε ο πρώτος μεταξύ των αχρείων στην τρελή κούρσα των αρουραίων, και να αποφύγετε να είστε ο τελευταίος που θα αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν να ήσασταν πάντα αντίθετος στο ολοκαύτωμα της Γάζας.