Γκουαϊδό Ράαμπ Μεγάλη βρετανία μυστικό σώμα ανοικοδόμηση Βενεζουέλα
Ο Χουάν Γκουαϊδό με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, σε συνάντησή τους τον Ιανουάριο του 2020.

Τα ανταλλάγματα που ζητούσε το Λονδίνο για να στηρίξει το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Ρεπορτάζ του Τζον ΜακΕβόι για τον βρετανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο The Canary αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός «μυστικού» σώματος του υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, που έχει ως στόχο την «ανοικοδόμηση» της Βενεζουέλας μέσω βρετανικών εταιρειών, έπειτα από ένα επιτυχημένο πραξικόπημα.

Η βρετανική κυβέρνηση στηρίζει σταθερά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τον Χουάν Γκουαϊδό και τις προσπάθειές του να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία στη Βενεζουέλα. Επί παραδείγματι, στα τέλη Ιανουαρίου του 2019 το υπουργείο Εξωτερικών πίεσε την Τράπεζα της Αγγλίας να παραδώσει στον έλεγχο του Γκουαϊδό τα αποθέματα χρυσού της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Σήμερα, έγγραφα που αποκαλύφθηκαν μέσω αιτήσεων για Ελευθερία Πληροφοριών [Freedom of Information requests] αποκαλύπτουν το παρασκήνιο πίσω από την επίσκεψη του Γκουαϊδό στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2020, και την ύπαρξη ενός ειδικού σώματος στο υπουργείο Εξωτερικών με δηλωμένο σκοπό την «ανοικοδόμηση» της Βενεζουέλας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Γκουαϊδό συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και στελέχη του υπουργείου που ασχολούνται με τη Λατινική Αμερική. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρεται και ο «επικεφαλής της Μονάδας για την Ανοικοδόμηση της Βενεζουέλας», Τζον Σάβιλ. Η ύπαρξη αυτής της μονάδας δεν είχε επιβεβαιωθεί ποτέ στο παρελθόν, ενώ ο Σάβιλ υπήρξε πρεσβευτής του ΗΒ στη Βενεζουέλα στο διάστημα 2014-2017.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς από το The Canary για την Μονάδα Ανοικοδόμησης της Βενεζουέλας, απάντησε: «Το ΗΒ είναι δεσμευμένο να εργαστεί με διεθνείς συνεργάτες για να φέρει ένα τέλος στην απαίσια κρίση στη Βενεζουέλα. Η Μονάδα Ανοικοδόμησης της Βενεζουέλας του υπουργείου Εξωτερικών στήθηκε το φθινόπωρο του 2019 για να συντονίζει μία προσέγγιση του ΗΒ στις διεθνείς προσπάθειες για μία απάντηση στη δεινή οικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στη Βενεζουέλα».

Ο Σάβιλ είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της επίσκεψης του Γκουαϊδό στο Ηνωμένο Βασίλειο, την εποχή που είχαν ήδη δρομολογηθεί τα σχέδια για την τελευταία προσπάθεια πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, με τη συμμετοχή μισθοφόρων της αμερικανικής εταιρείας Silvercorp. Ο Γκουαϊδό επιμένει να αρνείται τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχέδιο, παρά τα στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο.

Στο ίδιο ρεπορτάζ του The Canary, αποκαλύπτονται και συνομιλίες της εκπροσώπου του Γκουαϊδό στο ΗΒ, Βανέσα Νόιμαν, με κυβερνητικά στελέχη. Η Νόιμαν έχει γίνει δεκτή ως «πρέσβειρα» της «κυβέρνησης» Γκουαϊδό στο ΗΒ, ενώ παράλληλη έχει ιδρύσει την εταιρεία «στρατηγικής επικοινωνίας» Assymetrica. Στον ιστότοπο της εταιρείας μπορεί κανείς να βρει τσιτάτα του Χένρι Κίσσινγκερ, ενώ οι συνεργάτες της Νόιμαν στην Assymetrica έχουν γνωστούς δεσμούς με τον Στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Στις συνομιλίες της Νόιμαν με στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτονται οι πιέσεις της για τη δημόσια στήριξη του Γκουαϊδό, αλλά και συνεργατών του που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις απόπειρες πραξικοπήματος, όπως ο Έντγκαρ Ζαμπράνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε αποκαλυφθεί ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία, όπου η Νόιμαν μιλούσε για τις υποσχέσεις της προς την βρετανική κυβέρνηση, πως η κυβέρνηση Γκουαϊδό θα παραιτούνταν από τη διεκδίκηση της περιοχής Εσεκίμπο, που ανήκει σήμερα στην πρώην βρετανική αποικία Γουϊάνα, με αντάλλαγμα τη στήριξη του ΗΒ στον Γκουαϊδό.

Οι αποκαλύψεις του The Canary αφήνουν μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα για το βαθμό στήριξης της βρετανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης Μαδούρο, αλλά και την προετοιμασία για την «ανοικοδόμηση» της Βενεζουέλας έπειτα από ένα επιτυχημένο πραξικόπημα. Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται, μέσω αυτής της μονάδας, να λειτουργεί ως μεσάζων για τη απόκτηση επικερδών συμβολαίων από βρετανικές εταιρείες σε μία μετα-πραξικοπηματική Βενεζουέλα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ