Συρία

Συρία: Ποιος ελέγχει τί;

Πηγή: Al Jazeera

Στο χάρτη καταγράφονται οι διαφορετικές δυνάμεις που ελέγχουν σήμερα τις περιοχές της Συρίας, έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου. Το κράτος της Συρίας, το Ισλαμικό κράτος, Κουρδικές ομάδες και πολλές άλλες επαναστατικές ομάδες αντιμάχονται ακόμα για κάποιες από τις πιο σημαντικές περιοχές της χώρας.

Με κόκκινο καταγράφονται οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις, που -με την υποστήριξη ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών- κέρδισαν κάποια εδάφη μέσα στους τελευταίους μήνες, απομακρύνοντας τις δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους από την Παλμύρα και άλλες περιοχές. Στο τέλος του 2016, η κυβέρνηση της Συρίας κατάφερε να καταλάβει και το Χαλέπι, ένα από τα σημαντικότερα πεδία της μάχης.

Με κίτρινο χρώμα σημειώνονται τα εδάφη που κατέλαβαν οι Κουρδικές δυνάμεις στα βόρεια της Συρίας, μειώνοντας έτσι τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού κράτους (με μαύρο).

Στο χάρτη φαίνεται με ανοιχτό μπλε η περιοχή που κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία μπήκαν πρόσφατα στη μάχη κατά του Ισλαμικού κράτους, καταφέρνοντας να απωθήσουν τις ομάδες του από την πόλη Τζαραμπλούς.

Τέλος, επαναστατικές δυνάμεις ελέγχουν τις περιοχές με πράσινο χρώμα, ενώ τα εδάφη με μπλε σκούρο βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Jabhat Fateh al-Sham.

Όπως δείχνει και ο αντίστοιχος χάρτης, το Ισλαμικό κράτος δεν χάνει εδάφη μόνο στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ. Εκεί οι Κουρδικές και Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σταδιακά ετοιμάζονται να καταλάβουν το τελευταίο δυνατό σημαντικό οχυρό του Ισλαμικού κράτους, τη Μοσούλη.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ