Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων κατέγραψε ο Συνήγορος του πολίτη σε σειρά αυτοψιών στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του πολλοί ανήλικοι παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα έως και αρκετές εβδομάδες χωρίς προαυλισμό και σε παντελώς ακατάλληλους χώρους.
Το κείμενο του Συνηγόρου:
Σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών του, ο Συνήγορος του Πολίτη επαναλαμβάνει ότι η παραμονή των ασυνόδευτων παιδιών σε χώρους κράτησης, όπως αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξη τους. Για να υπάρξει συμμόρφωση της χώρας στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις διεθνείς συμβάσεις, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν περισσότεροι εξειδικευμένοι χώροι φιλοξενίας και ξενώνες για ανηλίκους, όπου τα παιδιά θα τοποθετούνται με ασφάλεια αμέσως μετά τον
εντοπισμό τους, με τρόπο που θα εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εντοπισμού ασυνόδευτων ανηλίκων στα κρατητήρια του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Μυγδονίας. Συγκεκριμένα 17 ανήλικοι, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 15 ετών, βρίσκονταν σε ένα κελί περί τα 25τμ όπου είχαν τοποθετηθεί παρατεταγμένα στρώματα χωρίς σεντόνια, καλύπτοντας σχεδόν όλη την επιφάνεια του δαπέδου. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η αστυνομία στον Συνήγορο του Πολίτη, από τις αρχές Ιουνίου 2017 μέχρι σήμερα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 77 ανήλικοι, ενώ μόνο για 13 εξ αυτών υπήρξε δυνατότητα τοποθέτησης και μεταφοράς σε χώρους φιλοξενίας, καθώς οι υπάρχουσες δομές είναι πλήρεις.
Κατά τις επισκέψεις του στις δομές φιλοξενίας και την επικοινωνία του με το γραφείο περιφερειακού συντονισμού Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Συνήγορος ενημερώθηκε επίσης για τις συνθήκες διαβίωσης όλων των παιδιών, τον ρυθμό αναχωρήσεων προς Ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως και για τις ενέργειες προετοιμασίας για τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο κατά τη νέα χρονιά.
Η επίσκεψη του Συνηγόρου στη Βόρεια Ελλάδα έλαβε χώρα στο πλαίσιο του μηχανισμού για την παρακολούθηση της κατάστασης των παιδιών που μετακινούνται, ο οποίος υποστηρίζεται και από τo Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά / UNICEF.