Η συζήτηση για τη Ρωσική Επανάσταση ανοίγει ξανά εν όψει του στυνεδρίου που διοργανώνεται στις 12-14 Απριλίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, με θέμα «Ρωσική Επανάσταση: Κριτικές προσεγγίσεις σε μία διαρκή πρόκληση».

Στόχος του συνεδρίου είναι επαναξιολογηθεί η Ρωσική Επανάσταση, μέσα από ερωτήματα για τις ελπίδες που γέννησε, τις δυνατότητες που φανέρωσε, την τελική της ήττα και τέλος την δυστοπική της εξέλιξη. Η συνήθης (επετειακή) συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση εντός της Αριστεράς και του κινήματος παραμένει μέχρι σήμερα εγκλωβισμένη στο πλαίσιο μιας άγονης και δογματικής, πολλές φορές, προσπάθειας αυτοεπιβεβαίωσης των διάφορων ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων που διεκδικούν την κληρονομιά του Οκτώβρη (ή μέρος της).

Η κριτική σκέψη και πράξη δυσκολεύεται να αναστοχαστεί με ελεύθερο και τολμηρό πνεύμα μια εποχή που υπήρξε καταλυτική για τη διαμόρφωση του σύγχρονου χάρτη των επαναστατικών και απελευθερωτικών κινημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όχι ότι δεν υπάρχουν σημαντικές συμβολές σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά συνολικά αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί είναι από τη μια η υμνολογία, η μηχανιστική αντιγραφή, η ακλόνητη πίστη σε μια παράδοση, ή από την άλλη, η άκριτη απόρριψή της, η συμφιλίωση με την ήττα και η λήθη.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, σημαντικές και κρίσιμες πτυχές της ρωσικής επαναστατικής διαδικασίας, όπως και της ανακοπής και αναστροφής της, παραμένουν στο σκοτάδι γιατί δεν ταιριάζουν στις “οργανωμένες” αφηγήσεις. Καθώς το βάρος αυτών των αφηγήσεων πέφτει στα κόμματα και τις οργανώσεις, στα “ιερά” ή “αποτρόπαια” πρόσωπα, στις κρατικές πολιτικές και τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, πολύ λίγο έχει φωτιστεί η τεράστια κοινωνική κίνηση των ίδιων των εκατομμυρίων πρωταγωνιστών της επανάστασης.

Το πρωτότυπο δημιουργικό έργο τους αλλά και οι αντιφάσεις που τους διαπερνούσαν και τα δραματικά διλήμματα που αντιμετώπιζαν. Όπως επίσης παραμένει ελάχιστα φωτισμένη η “προιστορία” αυτής της κίνησης, τα ριζώματα μέσα στη ρωσική ιστορία που επέτρεψαν αυτήν την καινοτόμα βλάστηση (αλλά ίσως προδιέγραψαν και τα ίδια τα όρια της).

Οι διοργανωτές του συνεδρίου περιγράφουν: «Αναζητούμε νηφάλια συμπεράσματα μέσα από νέες προοπτικές που κινούνται εκτός πεπατημένης. Γι’ αυτό και προσκαλέσαμε καταξιωμένους πανεπιστημιακούς από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας· ανθρώπους με πολλά χρόνια αρχειακής έρευνας πίσω τους.»

Καλούν σε ενίσχυση της πρωτοβουλίας για το συνέδριο, μιας πρωτοβουλίας που γεννήθηκε μέσα στο 2018 από πανεπιστημιακούς, ερευνητές και ενεργά πολιτικά ατόμα. Το κοινό έχει την ευκαιρία να είναι συνδημιουργός σε μια διεθνή εκδήλωση και να συνεισφέρει στην πραγμάτωσή της, μέσω της καμπάνιας crowdfunding.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε εδώ.