Με αφορμή την επαίτειο των 150 χρόνων από την έκδοση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ-Παράρτημα Ελλάδας σε συνεργασία με το περιοδικό Θέσεις οργανώνουν ένα διήμερο διεθνές συνέδριο στην Αθήνα (Αίγλη Ζαππείου), στις 14-15 Ιανουαρίου.

Το μείζον έργο του Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, αναγνωρίζεται ευρύτατα ως η θεωρητική αφετηρία για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την αποκρυπτογράφηση και σε βάθος ανάλυση των εσωτερικών μηχανισμών λειτουργίας του καπιταλισμού.

Το σύστημα των εννοιών και αναλύσεων που περιέχεται στο Κεφάλαιο παρέχει στους ριζοσπάστες στοχαστές τις απαραίτητες γνώσεις για να απομυθοποιήσουν τις «αλήθειες» των κυρίαρχων αστικών θεωρητικών σχημάτων, ιδεολογικών βεβαιοτήτων και συνεπαγωγών πολιτικής και επομένως αποκτά μεγάλη θεωρητική και πολιτική σημασία.

Η Μαρξική «κριτική της πολιτικής οικονομίας» που αναπτύσσεται στο Κεφάλαιο και στα σχετιζόμενα με αυτό χειρόγραφα της περιόδου 1857-1867, διαμορφώνει μια ιδιαίτερη θεωρητική περιοχή, η οποία επιτρέπει την κατανόηση των σχέσεων οικονομικής και κοινωνικής εξουσίας, των κινητήριων δυνάμεων και των τάσεων εξέλιξής τους, σε όλες τις κοινωνίες, όπου ο καπιταλιστικός τρόπος της παραγωγής είναι κυρίαρχος. Το Κεφάλαιο παραμένει επίκαιρο έργο και σημαντικό, ιδιαίτερα εν μέσω της παρούσας παγκόσμιας συστημικής οικονομικής κρίσης.

Πρόγραμμα συνεδρίου:

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12
Michael Heinrich (Fachhochschule für Technik und Wirtschaft Berlin) – Νέες αναγνώσεις και νέα κείμενα. Το Κεφάλαιο του Μαρξ μετά τη MEGA2.

Σπύρος Λαπατσιώρας (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Θέσεις) & Δημήτρης Σωτηρόπουλος (The Open University UK, Θέσεις) – Το χρήμα στον Μαρξ: Από την ανάλυση της αξιακής μορφής στην κατανόηση του σύγχρονου καπιταλισμού.

Michael Lebowitz (Simon Fraser University, Vancouver) – Το Δεύτερο Προϊόν στο Κεφάλαιο. Αν δεν το κατανοήσουμε, δεν θα έχουμε κατανοήσει τίποτα.

Etienne Balibar (Columbia University) – Καπιταλισμός. Εκείνος του Μαρξ και ο δικός μας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/12
Marta Harnecker (Memoria Popular Latinoamericana Havana) – Πώς να διαβάσουμε το Κεφάλαιο σήμερα. Μαθήματα από τη Λατινική Αμερική.

Soraya Lunardi (Δημόσιο Πανεπιστήμιο Júlio de Mesquita Filho – São Paulo) & Δημήτρης Δημούλης (Νομική Σχολή Fundação Getulio Vargas – São Paulo, Θέσεις) – Ο νόμος του κεφαλαίου. Ανάλυση του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος με βάση τις έννοιες του Das Kapital.

Γιάννης Μηλιός (ΕΜΠ, Θέσεις) – Ο καπιταλισμός ως κοινωνικό σύστημα και η προέλευσή του.

CLOSE
CLOSE