Του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη
Πηγή: Omnia TV
Ο κύριος Οικονόμου αποφάσισε σήμερα το πρωί να επανορθώσει για τις ψευδείς ειδήσεις που διέδωσε χθες στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Ο κύριος Οικονόμου έπαιξε το βίντεο με ήχο και δήλωσε την δημοσιογραφική μου ιδιότητα, σε σύγκριση με την ιδιότητα του ματατζή που μου είχε αποδώσει χθες. Το ζήτημα έκτοτε είναι λήξαν – όχι όμως και το θέμα.
Ο κύριος Οικονόμου, εκτιμώ ότι γνώριζε ότι είχε πραγματοποιήσει αυτό το δεοντολογικό ατόπημα ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν κυκλοφορούσε σε όλο το ίντερνετ το απόσπασμα από την δήλωση του αλλά και το ίδιο το βίντεο.
Ο κύριος Οικονόμου γνώριζε με τουίτ του omniatv, από το μεσημέρι της Πέμπτης, ότι επιφυλασσόμεθα να κινηθούμε νομικά αν δεν επανορθώσει.
Ο κύριος Οικονόμου μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, δεν είχε επιλέξει να τοποθετηθεί δημόσια για αυτό.
Ο κύριος Οικονόμου τοποθετήθηκε έπειτα από τουίτ του Κώστα Βαξεβανή, σε μέσο (Documento) του οποίου επίσης εργάζομαι.
Ο κύριος Οικονόμου είτε δεν είχε διαπιστώσει το ατόπημά του, είτε δεν προέκυψε ζήτημα προσωπικής ευθιξίας και άρα δεν είχε σκοπό να δηλώσει το λάθος του και να επανορθώσει. Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι υποθέσεις.
Ωστόσο μπορούμε, από τα γεγονότα τουλάχιστον, να διαπιστώσουμε το εξής: η τηλεοπτική σφαίρα φαντάζει αποκομμένη από την ιντερνετική σφαίρα και παράλληλα δεν επιθυμεί να λογοδοτεί σε κανέναν παρά μόνο στους εργοδότες της, με συμφέροντα σε ευθεία σύγκρουση με αυτά των τηλεθεατών της, τους οποίους τείνει να παραπληροφορεί.
Δεν επιθυμεί να λογοδοτεί και να επανορθώνει, παρά μόνο εάν της ασκείται πίεση από την κοινή γνώμη, από άλλο μεγάλο, αναγνωρισμένο μέσο ή από πολιτικούς παράγοντες. Κοινώς, στην ιδιωτική τηλεόραση στόχος δεν είναι η ενημέρωση, αλλά η πολιτική επικράτηση. Πολιτική επικράτηση η οποία αρθρώνεται μέσα από ρεπορτάζ, που υιοθετούν πλήρως τα αφηγήματα της αστυνομίας, είτε γιατί οι δημοσιογράφοι είναι αποκλεισμένοι, όπως χθες στη ΔΕΘ, είτε γιατί έτσι επιθυμούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Ο κύριος Οικονόμου κάνει τη δουλειά του, και εγώ τη δουλειά μου. Όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε για τα λεγόμενα μας.
Εγώ κρίνομαι που του αποδίδω αβλεψία/αδιαφορία για το γεγονός. Ο κύριος Οικονόμου κρίνεται όταν θεωρεί, έστω και σε ένα βίντεο χωρίς ήχο, ότι αστυνομικοί βάζουν μια κάμερα στην πλάτη και συνάδελφοί τους από πίσω, τρέχουν κατά πάνω τους βρίζοντας και ουρλιάζοντας.