Παρακολουθούμε διαρκώς την πορεία του πλοίου Madleen από τον Στόλο της Ελευθερίας με προορισμό τη Γάζα. Η διαρκής ενημέρωση είναι η μοναδική προστασία του πληρώματος από μια νέα ισραηλινή επίθεση. Μπορείτε να βλέπετε το στίγμα του πατώντας εδώ
Αναφορά στους νεκρούς της Πύλου
Με ένα μήνυμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα τοποθετήθηκε το Freedom Flotilla Coalition. Στο τελευταίο τους μήνυμα στο X σημειώνουν ότι στη θαλάσσια περιοχή από την οποία περνά το σκάφος Madleen η Ευρώπη άφησε να πεθάνουν τουλάχιστον 600 άτομα που ζητούσαν ασφαλές καταφύγιο.
«Από την Πύλο έως την Παλαιστίνη, από την Μεσόγειο μέχρι τα σύνορα της Ευρώπης Φρούριο, η αποικιοκρατική βία ζεί μέσα από κλειστά σύνορα κλιματική κατάρρευση και καθεστώτα απαρτχάιντ. Η ελευθερία της κίνησης δεν είναι προνόμιο. Είναι δικαίωμα. Για αυτό απέπλευσε το Madleen».
600+ people drowned in these waters, left to die by Europe while seeking safety.
— Freedom Flotilla Coalition (@GazaFFlotilla) June 4, 2025
Today, we pass through this same sea on the 'Madleen', sailing to break sieges and borders. From Pylos to Palestine, from the Mediterranean to the fences of Fortress Europe, colonial violence lives… pic.twitter.com/KX5LwuZuGX
Στο προηγούμενο μήνυμά τους
Ιάσωνας Αποστολόπουλος: Είμαστε με αυτούς που ταξιδεύουν σε καρυδότσουφλα
🔴 Η απάντηση που έδωσε χθες το ελληνικό λιμενικό στο ιστιοπλοϊκό Μαντλίν που πάει στην Γάζα είναι η ίδια απάντηση που δίνει ξανά και ξανά στις βάρκες των προσφύγων όταν ζητάνε βοήθεια:
— Iasonas Apostolopoulos (@Iasonas_Apost) June 4, 2025
«Είστε στη ζώνη ευθύνης της Μάλτας, καλέστε τη Μάλτα».
«Μα, η Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά και…
Το Madleen στην ελληνική περιοχή Έρευνας και Διάσωσης.
Στον χάρτη του Forensic Architecture το Madleen φαίνεται να βρίσκεται στο ελληνικό SRR (περιοχή έρευνας και διάσωσης).


Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Ξέρουμε καλό κολύμπι»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Democracy Now, καθώς βρίσκεται εν πλω προς τη Γάζα με το πλοίο Madleen, η Γκρέτα Τούνμπεργκ απάντησε στα χυδαία σχόλια που δέχεται από υποστηρικτές του Ισραήλ που ζητούν τη δολοφονία της. Συγκεκριμένα αναφερόταν στον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ που έγραψε στο Χ: «Ελπίζω η Γκρέτα και οι φίλοι της να ξέρουν κολύμπι!».
Η Τούμπεργκ ζήτησε συγγνώμη από τον Παλαιστινιακό λαό εκ μέρους του Δυτικού Κόσμου που συνεχίζει να τον προδίδει και για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που να αντιδρούν στη γενοκτονία που πραγματοποιεί το Ισραήλ.
GHF: Αναστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τις δολοφονίες αμάχων
Σήμερα, Τετάρτη 04 Ιουνίου, το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF), το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, ανέστειλε τη διανομή βοήθειας μετά την δολοφονία 27 απεγνωσμένων ανθρώπων από ισραηλινά πυρά, την ώρα που προσπαθούσαν να φτάσουν σε σημείο διανομής τροφίμων.
Ύστερα από 15 μήνες συνεχούς πολιορκίας και βομβαρδισμών, το Ισραήλ επέτρεψε τελικά την είσοδο βοήθειας κατά τη διάρκεια της βραχύβιας εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 19 Ιανουαρίου φέτος. Αυτή διήρκεσε μόλις έξι εβδομάδες, πριν επιβληθεί εκ νέου πλήρης αποκλεισμός στη Γάζα.
Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian την Παρασκευή, ο Γιενς Λάερκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), δήλωσε:
«Η Γάζα είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο – είτε κράτος είτε τμήμα κράτους – όπου ολόκληρος ο πληθυσμός κινδυνεύει από λιμό. Η Γάζα είναι το πιο πεινασμένο μέρος στη Γη.»
Το Madleen κατευθύνεται προς τη Γάζα για να σπάσει τον παράνομο αποκλεισμό του Ισραήλ και να παραδώσει βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Το πλοίο μεταφέρει ιατρικά εφόδια, αλεύρι, ρύζι, βρεφικό γάλα, πάνες, είδη υγιεινής για γυναίκες, κιτ αφαλάτωσης νερού, πατερίτσες και τεχνητά μέλη για παιδιά.
Απέπλευσε από την Κατάνια της Σικελίας την 1η Ιουνίου. Αν δεν υπάρξουν εμπόδια, αναμένεται να φτάσει στη Γάζα στις 7 Ιουνίου.
Δεν θα βοηθήσουμε αν δεχτείτε επίθεση από drone δηλώνει η ελληνική ακτοφυλακή
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από τα μέλη της αποστολής η ελληνική ακτοφυλακή αρνείται να δώσει πληροφορίες για την ταυτότητα των drones που παρενοχλούσαν το σκάφος Madleen. «Αν το drone είναι από το Ισραήλ βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… είστε η ακτοφυλακή, εσείς πρέπει να προσδιορίσετε την ταυτότητα του drone. Είναι δική σας ευθύνη να αναγνωρίσετε το drone αν δεν το κάνετε και αυτό παραμείνει στην περιοχή είμαστε υποχρεωμένοι να κηρύξουμε το σκάφος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ακούγεται να λέει προς την ακτοφυλακή ένα από τα μέλη του πληρώματος σε βίντεο που ανάρτησε η εκπρόσωπος Τύπου Γιασμίν Ατσάρ. Η απάντηση που λαμβάνουν, ενώ βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τη Μάλτα καθώς βρίσκονται στη δική της Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης (SRR). Στην ερώτηση αν αρνούνται να παράσχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του πλοίου σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από ισραηλινά drones η αν βρεθεί σε κατάσταση κινδύνου το λιμενικό απαντά καταφατικά λέγοντας «αυτό είναι σωστό».
🚨BREAKING:
— Suppressed News. (@SuppressedNws) June 4, 2025
For the second time tonight drones hovering over the Madleen Freedom Flotilla Coalition boat.
According to Yasmeen Acar, “The Greek Coast Guard is refusing to disclose information about the drones in relation to the transfer of search and rescue responsibilities to… pic.twitter.com/yEQc4h7fA8
Συνεχείς παρενοχλήσεις από drones κατά τη διάρκεια της νύχτας
Στις 3:30 π.μ τοπική ώρα η εκπρόσωπος Τύπου του στόλου της Ελευθερίας Γιασμίν Ατσάρ κατέγραψε βίντεο με νέες υπερπτήσεις δυο drone πάνω από το πλοίο ενώ κινούνταν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα μέλη του πληρώματος αναγκάστηκαν να φορέσουν και πάλι σωσίβια και να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, όπως είχε συμβεί στη Μάλτα.
🚨BREAKING: URGENT!
— Suppressed News. (@SuppressedNws) June 4, 2025
For the second time tonight drones hovering over the Madleen Freedom Flotilla Coalition boat.
Yasmeen Acar the Press Coordinator for the Freedom Flotilla Coalition (FFC) shared the following footage showing the two drones. pic.twitter.com/k2D7LTQ4iL
«Ελληνικό» Heron το drone πάνω από το Madleen
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή και το drone αποχώρησε. Σύμφωνα με μέλη της αποστολής το drone ήταν ένα Heron της ελληνικής ομάδας Έρευνας και Διάσωσης. Οι συμμετέχοντες ζητούν από τον κόσμο να παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη της αποστολής και να μεταφέρει τα μηνύματά τους.

Drone πετάει πάνω από το Madleen
Επείγον μήνυμα από το σκάφος του στόλου της Ελευθερίας αναφέρει ότι πάνω από την αποστολή πετάει ένα drone. Σύμφωνα με το μήνυμα το πλοίο βρισκόταν 68 χιλιόμετρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα όπου θα βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες. Θυμίζουμε ότι ισραηλινό Drone είχε βομβαρδίσει την αποστολή στις αρχές Μάϊου ενώ πολεμικό αεροσκάφος που φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση είχε λάβει άδεια διέλευσης από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Στο πλοίο επιβαίνουν γνωστές προσωπικότητες όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ που εμφανίζεται στο βίντεο
BREAKING:
— ADAM (@AdameMedia) June 3, 2025
A drone has been spotted by Greta Thunberg and a crew-member hovering above their “Freedom Flotilla” heading to Gaza: “
We need your help… send this distress signal to everyone.”
They are only 80km from Greece. pic.twitter.com/oaj87A9IfT