πραξικόπημα Βενεζουέλα

Συμβόλαιο «με υπογραφή Γκουαϊδό» πίσω από τη δράση μισθοφόρων στη Βενεζουέλα

Η αμερικανική εταιρεία μισθοφόρων Silvercorp, που πραγματοποίησε την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής και πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με στενούς συνεργάτες τον Χουάν Γκουαϊδό, όπως προκύπτει από έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Σχετικό έγγραφο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, φαίνεται να έχει και την υπογραφή του Χουάν Γκουαϊδό.

Ο στενός συνεργάτης του Γκουαϊδό, J.J. Rendon, παραδέχθηκε μιλώντας στο ισπανόφωνο CNN ότι ο ίδιος υπέγραψε το συμβόλαιο υποστηρίζει όμως ότι δεν το υπέγραψε ο επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης.

Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αρχικές πληροφορίες που είχε παρουσιάσει το Associated Press για τις διασυνδέσεις της Silvercorp με τον επίδοξο πραξικοπηματία και εκλεκτό της Ουάσινγκτον (και της Αθήνας) Χουάν Γκουαϊδό. 

Ο Λούκ Ντένμαν, ένα από τα μέλη της Silvercorp, που κρατούνται από τις αρχές της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι το σχέδιο προέβλεπε την απαγωγή του προέδρου της Βενεζουέλας και τη μεταφορά του στις ΗΠΑ.

Ο Ντένμαν είχε υπηρετήσει σε ειδικές δυνάμεις του Αμερικανικού στρατού για πέντε χρόνια. Έτσι γνώρισε και τον ιδρυτή της Silvercorp Τζόρνταν Γκούντρο, ο οποίος επίσης υπηρετούσε σε ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί ένα μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, λίγο πριν εκδηλωθεί η προσπάθεια εισβολής. «Το πρωινό έρχεται στη Βενεζουέλα… πάλι» έγραψε ο πρώην αξιωματούχος ο οποίος είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στα σχέδια πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. To Associated Press όμως αποκάλυψε ότι ο προσωπικός σωματοφύλακας του προέδρου Τραμπ βρισκόταν σε επαφή με τον ιδρυτή της Silvercorp και εκπροσώπους του Γκουαϊδό.

Το συμβόλαιο, που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, φαίνεται να φέρει επίσης την υπογραφή του βουλευτή και συνεργάτη του Γκουαϊδό, Σέρχιο Βεργκάρα, συγγενικά πρόσωπα του οποίου εμπλέκονταν στο σκάνδαλο διασπάθισης τεράστιων ποσών που προορίζονταν για την ανθρωπιστική βοήθεια της Βενεζουέλας.

Ως μάρτυρας στην υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ του Γκουαϊδό και της Silvercorp εμφανίζεται ο δικηγόρος Μανουέλ Ρετουρέτα, ο οποίος υπερασπιζόταν μέλη της οικογένειας του προέδρου της Ονδούρας, τα οποία καταδικάστηκαν για εμπόριο μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών

Ο επίδοξος πραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει σαν πρόεδρο της Βενεζουέλας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν και για συνεργασία με δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών και παραστρατιωτικές ομάδες στην Κολομβία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ