πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου

«Σύμμαχος» του Μπολσονάρο οι πυρκαγιές, καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου

Την ώρα που η ακροδεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρο έχει απελευθερώσει την αποψίλωση του Αμαζονίου όσο ποτέ άλλοτε, το τροπικό δάσος της Νοτίου Αμερικής απειλείται και από πρωτοφανείς πυρκαγιές, ο καπνός από τις οποίες σκοτείνιασε τον ουρανό του Σάο Πάολο.

Τον περασμένο Μάιο το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είδε τη μεγαλύτερη σε έκταση αποψίλωση εντός ενός μήνα από τότε που ξεκίνησαν οι αντίστοιχες μετρήσεις. Σε 31 ημέρες το δάσος έχασε 739 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια αναλογία δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων ανά λεπτό. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, αρνήθηκε τα στοιχεία και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιτρέψει τις εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές του Αμαζονίου, όπου ζουν αυτόχθονες.

Σε συνδυασμό με την εχθρότητα της κυβέρνησης προς το περιβάλλον, το δάσος του Αμαζονίου απειλείται και από μια πρωτοφανή αύξηση στον αριθμό και την ένταση των πυρκαγιών. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας κατέγραψε 72.000 πυρκαγιές από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, αύξηση 84 τοις εκατό από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και η υψηλότερη καταγραφή από το 2013, οπότε ξεκίνησε η δορυφορική παρατήρηση του Αμαζονίου.

Σαο Παολο
Το Σάο Πάολο, στις 3 μ.μ. της 20ης Αυγούστου 2019. πηγή:@ch1minssi/twitter

Μονάχα από την περασμένη Πέμπτη, οι καταγεγραμμένες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο ήταν 9.500. Η φωτιά στο δάσος – που έχει χαρακτηριστεί «ο πνεύμονας του πλανήτη», 60 τοις εκατό της έκτασης του οποίου ανήκει στη Βραζιλία – κατακαίει τις πολιτείες Αμαζόνας και Ροντόνια. Έχει φτάσει σε τέτοια ένταση, που ο καπνός της είναι ορατός από το διάστημα και κάλυψε χθες για μία περίπου ώρα τον ουρανό του Σάο Πάολο, 2.700 χιλιόμετρα μακριά.

Η Βραζιλία πλησιάζει την κορύφωση της περιόδου πυρκαγιών, που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απαγορεύεται στους αγρότες το άναμμα φωτιάς για τον καθαρισμό του χωραφιού τους, με τον εμπρησμό να είναι συνήθης τακτική για την παράνομη αποψίλωση του Αμαζονίου.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ