WhatsApp Telegram εφαρμογή κινητά Facebook

«Σβήστε το WhatsApp, εκτός κι αν είστε ΟΚ με την παρακολούθηση»

Ρητορικούς πυροβολισμούς στον πόλεμο των εφαρμογών μηνυμάτων έριξε την Τετάρτη ο δημιουργός της εφαρμογής Telegram, Πάβελ Ντούροβ, στοχεύοντας στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της εταιρείας του, την εφαρμογή WhatsApp.

Σύμφωνα με τον Ντούροβ, η εφαρμογή που αγοράστηκε το 2014 από την Facebook και διαθέτει περίπου 1,5 δισ. ενεργούς χρήστες τον μήνα, έχει τα ίδια προβλήματα ιδιωτικότητας με την μητρική της εταιρεία.

«Ανεξάρτητα από τις υποβόσκουσες διαθέσεις της μητρικής εταιρείας της WhatsApp, η συμβουλή προς τους τελικούς της χρήστες είναι η ίδια: Εκτός κι αν είστε εντάξει με το να γίνουν οι φωτογραφίες και τα μηνύματά σας δημόσια μια μέρα, θα πρέπει να διαγράψετε το WhatsApp από το τηλέφωνό σας».

Ο γεννημένος στη Ρωσία επιχειρηματίας αναφέρθηκε σε μια σειρά από παραβιάσεις ιδιωτικότητας της Facebook για να στηρίξει την άποψή του.

«Το WhatsApp δεν αποτυγχάνει μονάχα να προστατεύσει τα μηνύματά σας στο WhatsApp — η εφαρμογή χρησιμοποιείται σταθερά ως Δούρειος Ίππος για να κατασκοπεύσει τα υπόλοιπα μηνύματα και τις φωτογραφίες στο τηλέφωνό σας. Γιατί να το κάνουν? Η Facebook έχει υπάρξει κομμάτι των προγραμμάτων παρακολούθησης πολύ πριν αγοράσει την WhatsApp».

Στα πλαίσια της επίθεσής του, ο Ντούροβ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακάλυψη ακόμα μίας ευπάθειας συστήματος στην εφαρμογή WhatsApp, που επέτρεπε σε χάκερς να στείλουν ένα ειδικά επεξεργασμένο αρχείο MP3 σε χρήστες Android και iOS, αποκτώντας πρόσβαση σε όλα τους τα δεδομένα.

«Το μόνο που έπρεπε να κάνει ένας χάκερ ήταν να σας στείλει ένα βίντεο — και όλα σας τα δεδομένα ήταν στο έλεος του επιτιθέμενου», έγραψε ο Ντούροβ.

Μολονότι η Facebook ειδοποίησε τους χρήστες του WhatsApp για την ευπάθεια, ο γίγαντας των κοινωνικών δικτύων υποβάθμισε το γεγονός, λέγοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως οποιοσδήποτε χάκερ εκμεταλλεύτηκε αυτή την «πίσω πόρτα». Όμως ο Ντούροβ ισχυρίστηκε ότι οι αρνήσεις της Facebook είναι μονάχα προπέτασμα καπνού, καθώς «μια ευπάθεια ασφαλείας τέτοιου μεγέθους είναι βέβαιο πως έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης — ακριβώς όπως η προηγούμενη «πίσω πόρτα» του WhatsApp χρησιμοποιήθηκε εναντίον ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφων που ήταν αρκετά αφελείς για να είναι χρήστες του WhatsApp».

Καθώς το WhatsApp δεν αποθηκεύει τα αρχεία βίντεο στους σέρβερ του, αλλά αντίθετα στέλνει την πλειοψηφία των μέσων και των μηνυμάτων του απευθείας στους σέρβερς της Google και της Apple, η Facebook απλά ένιψε τα χέρια της από το ζήτημα, ισχυρίστηκε ο Ντούροβ.

Ο Ντούροβ απέρριψε τη σκέψη ότι το WhatsApp ήταν απλά γεμάτο συστημικά λάθη, και δεν μπορούσε παρά να εφαρμόσει «κατά λάθος, σοβαρές ευπάθειες ασφαλείας σε όλες τις εφαρμογές κάθε λίγους μήνες».

«Αμφιβάλλω — το Telegram, μια παρόμοια στην πολυπλοκότητά της εφαρμογή, δεν είχε προβλήματα επιπέδου WhatsApp στα έξι χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του. Είναι πολύ απίθανο ότι οποιοσδήποτε μπορεί κατά λάθος να διαπράττει μεγάλα συστημικά λάθη, βολικά και κατάλληλα για παρακολούθηση, σε τακτική βάση».

Τον περασμένο μήνα οι New York Times ανέφεραν πως αξιωματούχοι σε ΗΠΑ, ΗΒ και Αυστραλία έγραψαν επιστολή στον CEO της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, απαιτώντας η εταιρία να αναπτύξει «πίσω πόρτες» στις εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων της, για να παράσχει σε υπηρεσίες πληροφοριών πρόσβαση στις επικοινωνίες 300 εκατ. ημερήσιων χρηστών του WhatsApp, καθώς και του 1,5 δισ. που συνδέονται στο Facebook καθημερινά.

Πηγή: RT

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ