Ονδούρα

Στρατός στους δρόμους της Ονδούρας εναντίον διαδηλωτών

Πηγή: www.telesurenglish.net
Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες έδωσε εντολή στον στρατό της χώρας του να παραταχτεί σε όλη την επικράτεια με σκοπό να καταστείλει τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης του. Αυτή ήταν και η απόφαση του συμβουλίου εθνικής άμυνας και ασφαλείας της κυβέρνησής του που συγκάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τη νύχτα της Πέμπτης.

Οι διαδηλώσεις, που σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας εδώ και πάνω από ένα μήνα, κορυφώθηκαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Τεγκουσικάλπα καθώς και άλλες περιοχές της χώρας όταν μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, γνωστή ως Ειδική Ομάδα του Τίγρη, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε απεργία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Ερνάντες κάλεσε τον εθνικό στρατό να αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να «εγγυηθεί την ελευθερία των μετακινήσεων καθώς και την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας».

Κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών της Πέμπτης, τα σώματα ασφαλείας της Ονδούρας βρισκόντουσαν στην πρωτεύουσα και προσπαθούσαν βίαια να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες με κλιμακούμενη και γενικευμένη βία, αφήνοντας δύο νεκρούς και 21 τραυματίες. Στους δρόμους είχαν τοποθετηθεί εμπόδια με ελαστικά αυτοκινήτων στα οποία οι διαδηλωτές έχουν βάλει φωτιά και είχαν αφήσει σε καίρια σημεία σε διάφορες πόλεις.

Οδοφράγματα επίσης στήθηκαν στην πόλεις Ελ Προγκρέσο, Λα Λίμα, Σάντα Μπάρμπαρα, Σάντα Ρόσα ντε Κοπάν, Λα Σέιμπα, Κομαγιάγκουα και Ντανλί.

Ήδη από τον Απρίλιο πραγματοποιούνται στην χώρα διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων ιδιωτικοποίησης του ήδη αδύναμου συστήματος εκπαίδευσης και υγείας και με αίτημα τη παραίτηση του προέδρου. Ειρηνικές πορείες είχαν διοργανωθεί από δασκάλους, γιατρούς, νοσοκόμους και φοιτητές αλλά η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα με σκοπό να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση συγκάλεσε ένα «διάλογο» με σκοπό να συζητήσει για τα αιτήματα των διαδηλωτών στον οποίο όμως δεν συμμετείχαν αντιπρόσωποι των διαδηλωτών.

Η Ονδούρα έχει δεχτεί πλήγμα σε εθνικό επίπεδο με αποτρόπαιες δολοφονίες να λαμβάνουν χώρα σε τακτική βάση. Πολλοί πιστεύουν ότι συνδέονται με την αυξανόμενη δύναμη των καρτέλ των ναρκωτικών τα οποία διοχετεύουν τις παράνομες ουσίες από στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Κάποιοι διαδηλωτές, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για αδράνεια σε σχέση με αυτό το ζήτημα πιστεύουν ότι ο Ερνάντες συνεργάζεται με τους εμπόρους ναρκωτικών. Τον Νοέμβριο του 2018, ο αδερφός του προέδρου, Χουάν Αντόνιο Ερνάντες, είχε προφυλακιστεί στο Μαϊάμι με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ