αρχάγγελος μιχαήλ

Στο παράσημο των Βρετανών διπλωματών πατάνε έναν μαύρο στο λαιμό

Ελάχιστοι φαίνεται να είχαν προσέξει (και κάποιοι έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν) πως ένα από τα σημαντικότερα παράσημα που δίνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο απεικονίζει έναν αλυσοδεμένο μαύρο τον οποίο πατάει στο λαιμό ένας λευκός.

Θεωρητικά η εικόνα δείχνει τον αρχάγγελο Μιχαήλ που καθυποτάσσει τον σατανά αλλά μια πιο προσεκτική ματιά καθιστά εμφανείς τις επιρροές από την πολιτική της βρετανικής αυτοκρατορίας απέναντι στους μαύρους σκλάβους.

Η τιμητική διάκριση αφορά το Τάγμα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου και συνιστά την ανώτατη βρετανική τιμή για προσφορά υπηρεσιών εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Η διάκριση έχει τρεις τάξεις: την τάξη των Μεγαλόσταυρων Ιπποτών και Δεσποσύνων (G.C.M.G.), την τάξη των Ταξιαρχών Ιπποτών (K.C.M.G.) από όπου και η φωτογραφία και την τάξη των Συνοδών (C.M.G.).

Η παρατήρηση έγινε viral στο twitter όταν την αναπαρήγαγε ο γνωστός δημοσιογράφος του Guardian, Τζόρτζ Μόνμπιο

Το ρητό του Τάγματος είναι το λατινικό Auspicium Melioris Aevi, που σημαίνει «προοιωνίζεται καλύτερη εποχή». Όπως διαβάζουμε στο site του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας «έδρα του Τάγματος ήταν τα ομώνυμα Ανάκτορα στην Κέρκυρα, ενώ από το 1906 μέχρι και σήμερα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Το Τάγμα ιδρύθηκε το 1818 μετά από πρωτοβουλία του Σερ Τόμας Μαίτλαντ (1759-1824), τότε εκπρόσωπου της Βρετανίας στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο».

Ανάμεσα στους πρώτους που τιμήθηκαν ήταν: από τη Βρετανία ο αντιστράτηγος Σερ Τόμας Μαίτλαντ και ο αντιναύαρχος Σερ Τσάρλς Πενρόουζ, από τα Ιόνια Νησιά ο Βαρόνος Εμμανουήλ Θεοτόκης και ο Σερ Στάμος Χαλικιόπουλος.

Αρχικά το τάγμα αφορούσε τις βρετανικές κτήσεις στη Μεσόγειο με το πέρασμα του χρόνου, όμως, η σχετική διάκριση άρχισε να αφορά αξιωματούχους που εργάζονταν σε όλο τον κόσμο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ