Στο όριο της κατάρρευσης τα νοσοκομεία της Γάζας

γάζα νοσοκομεία νεφροπαθείς αιμοκάθαρση καύσιμα αποκλεισμός
Παλαιστίνιοι νεφροπαθείς ξαπλώνουν σε νοσοκομειακά κρεβάτια, καθώς οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι τους τελειώνουν τα καύσιμα για τη λειτουργία των συσκευών αιμοκάθαρσης.
5 λεπτα

Πηγή: Al Jazeera

Το Νοσοκομείο των Μαρτύρων Al Aqsa, το μοναδικό νοσοκομείο που εξακολουθεί να λειτουργεί στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, έφθασε σε πλήρη δυναμικότητα πριν από λίγες ημέρες. Τραυματίες κείτονται στα δάπεδα του νοσοκομείου, ιατρικές σκηνές και στρώματα που κρατούν ασθενείς καταλαμβάνουν τον χώρο έξω από το κτίριο, ενώ πτώματα συνεχίζουν να καταφθάνουν.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει εδώ, στριμωγμένοι σε διαδρόμους και αίθουσες αναμονής. Εν τω μεταξύ, πολλοί ασθενείς με χρόνιες ασθένειες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία στα βόρεια του πολιορκημένου θύλακα βρίσκονται τώρα στο Al Aqsa Martyrs, έχοντας εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά από εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό.

Για τους νεφροπαθείς, η θεραπεία αιμοκάθαρσης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Πριν από την έναρξη της τελευταίας ισραηλινής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου, το νοσοκομείο είχε 143 ασθενείς που χρειάζονταν αιμοκάθαρση. Τώρα, ο αριθμός των ασθενών έχει υπερδιπλασιαστεί σε περίπου 300, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών.

Ο Iyad Issa Abu Zaher, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις είναι υπερφορτωμένες. «Με μόλις 24 μηχανήματα αιμοκάθαρσης έχουμε καταφύγει σε δελτίο όλων των πόρων και των ιατρικών προμηθειών», δήλωσε στο Al Jazeera. «Ένας ασθενής με νεφρική αιμοκάθαρση υποβάλλεται τώρα σε θεραπεία μία ή δύο φορές την εβδομάδα για μία ή δύο ώρες, ενώ πριν ερχόταν τρεις φορές την εβδομάδα.»

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το υπουργείο Υγείας της Γάζας είχε προειδοποιήσει ότι η ζωή 1.100 ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων 38 παιδιών, βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω της έλλειψης καυσίμων και της οξείας έλλειψης των απαραίτητων ιατρικών ειδών που απαιτούνται για την αιμοκάθαρση.

Τον περασμένο μήνα, ο Alaa Helles, διευθυντής του Τμήματος Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία της περιοχής παρείχαν 13.000 συνεδρίες αιμοκάθαρσης κάθε μήνα.

Αυτό απαιτεί περισσότερα από 13.000 φίλτρα, 13.000 σωληνάρια συλλογής αίματος και 26.000 σωληνάκια αίματος κάθε μήνα, αλλά δεδομένου ότι η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και 16 χρόνια με τη διακίνηση αγαθών να περιορίζεται σημαντικά από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ακόμη και πριν από τον πόλεμο οι ασθενείς συχνά αναρωτούνταν αν θα υπήρχαν αρκετές προμήθειες για τη θεραπεία τους.

Ο Abu Zaher δήλωσε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Λωρίδας της Γάζας έχει φτάσει σε οριακό σημείο, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη σχετικά με τα εναπομείναντα νοσοκομεία που λειτουργούν.

Ήδη, 12 νοσοκομεία και 32 κέντρα υγείας έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου. «Και φοβόμαστε ότι περισσότερα θα σταματήσουν λόγω της ισραηλινής στόχευσης και της έλλειψης καυσίμων».

Ο Abu Zaher δήλωσε ότι χωρίς καύσιμα, οι ασθενείς στα χειρουργεία, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα μωρά που διατηρούνται στη ζωή σε θερμοκοιτίδες και άλλοι που βασίζονται σε σωτήρια μηχανήματα βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Οι ασθενείς στοιβάζονται έξω από τα χειρουργεία, καθώς δεν έχουμε αρκετά κρεβάτια», είπε. Εν τω μεταξύ, άλλοι που αναρρώνουν μετά από χειρουργικές επεμβάσεις έχουν μεταφερθεί στις υπαίθριες σκηνές – «ένα είδος νοσοκομείου πεδίου», εξήγησε.

Αλλά ο Αμπού Ζαχέρ τόνισε επίσης ότι η ανάρρωση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία δεν είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι το υπερπλήρες περιβάλλον και η έλλειψη ιατρικών προμηθειών μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις.

«Το ξέσπασμα ασθενειών είναι αναπόφευκτο», είπε. «Θα υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή μετά το τέλος του πολέμου».

Μόνο το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα έχει δεχθεί 2.850 τραυματίες και τις σορούς σχεδόν 1.000 Παλαιστινίων, δήλωσε ο Αμπού Ζαχέρ.

«Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο το κτίριό τους», είπε.

Το προσωπικό του νοσοκομείου εργάζεται υπό συνεχή, τεράστια πίεση λόγω της συντριπτικής κατάστασης της υγείας, καθώς και των προσωπικών τους συνθηκών.

«Κάποιοι από το προσωπικό μας έλαβαν την είδηση ότι οι οικογένειές τους έγιναν στόχος ή σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις», είπε. «Κανένα νοσοκομείο στον κόσμο δεν λειτουργεί έτσι».

Μοιράσου το