Τραμπ

Από την προσωπική φρουρά του Τραμπ πέρασαν οι μισθοφόροι που εισέβαλαν στη Βενεζουέλα

Υπηρεσίες ασφαλείας στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε σύμφωνα με δημοσιεύματα η εταιρεία μισθοφόρων Silvercorp, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Στην ιστοσελίδα της Silvercorp αναφέρεται ότι η εταιρεία προσέφερε υπηρεσίες κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης του Τραμπ στην Βόρεια Καρολίνα το 2018. Η πληροφορία φαίνεται να επιβεβαιώνεται από φωτογραφίες της εκδήλωσης.

Από τα δημοσιεύματα και τις αναφορές της εταιρείας δεν είναι σαφές με ποιο καθεστώς προσέφερε τις υπηρεσίες της η Silvercorp στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος φυλάσσεται από την λεγόμενη Secret Service του Λευκού Οίκου.

Εικόνα από βίντεο της Silvercorp παρουσιάζει υπάλληλο της εταιρείας πίσω από τον πρόεδρο Τραμπ, κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης το 2018.

Σύμφωνα με το Associated Press στο παρελθόν ο επικεφαλής της Silvercorp, Τζόρνταν Γκούντρο, είχε έρθει σε επαφή με τον προσωπικό σωματοφύλακα του Ντόναλντ Τραμπ, Κιθ Σίλερ και μαζί συνάντησαν εκπροσώπους του επίδοξου πραξικοπηματία της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό στο Μαϊάμι.

Αν και ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, αναλυτές θυμίζουν ότι αρκετές φορές στο παρελθόν ο Λευκός Οίκος και η CIA είχαν αναθέσει σε ιδιωτικές ομάδες την ανατροπή εχθρικών κυβερνήσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων της Κούβας το 1961.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Associated Press ηγετικά στελέχη της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ήταν ενήμερα για τα σχέδια εισβολής και πραξικοπηματικής ανατροπής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκούντρο είχε επίσης προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας στη συναυλία στήριξης του Γκουαϊδό, που διοργάνωσε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, όταν ακόμη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος. Την ίδια εποχή ο Γουαϊδό είχε έρθει σε επαφή με τους επικεφαλής γνωστών δικτύων διακίνησης ναρκωτικών της Κολομβίας.

Για αρκετά μεγάλο διάστημα ομάδες της Silvercorp βρίσκονταν στην Κολομβία, η οποία είχε μετατραπεί σε κέντρο συντονισμού των προσπαθειών εισβολής στη Βενεζουέλα, υπό την εποπτεία της αμερικανικής πρεσβείας στη Μποκοτα

Να σημειωθεί ότι ο Γκουαϊδό και οι συνεργάτες του, οι οποίοι χρηματοδοτούνταν για χρόνια από αμερικανικές υπηρεσίες όπως το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία (NED) λαμβάνουν και τμήμα των κεφαλαίων της Βενεζουέλας που έχουν κατασχεθεί στις ΗΠΑ.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στην αρχική εκδοχή του κειμένου αναφέραμε εκ παραδρομής την Λα Παζ αντι της Μποκοτα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ