Εικόνα από το αφιέρωμα του Spiegel

Στην Ελλάδα λειτουργεί ισραηλινή εταιρεία για τη νόθευση εκλογικών αποτελεσμάτων

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ισραηλινή εταιρεία η οποία ειδικεύεται σε επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης και νόθευσης εκλογικών διαδικασιών σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύουν οι εφημερίδες Guardian, Le Monde, El País και το περιοδικό Spiegel.

Η επονομαζόμενη «ομάδα Jorge» πιστεύεται ότι έχει παρέμβει για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος σε τουλάχιστον 33 χώρες πραγματοποιώντας επιχειρήσεις δολιοφθοράς, υποκλοπών και hacking ενώ δημιουργεί στρατιές ψεύτικων λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση των συμφερόντων πολιτικών και επιχειρηματιών. Βασικότερος στόχος της εταιρείας είναι να συκοφαντεί τους πολιτικούς αντιπάλους των πελατών της έναντι αμοιβής.

Τα μέλη της εταιρείας όπως και ο επικεφαλής της, Ταλ Χανάν, προέρχονται από τις μυστικές υπηρεσίες, το στρατό και άλλες κρατικές υπηρεσίες του Ισραήλ και έχουν ως έδρα την πόλη Μόντι’ιν κοντά στο Τελ Αβίβ. Οι δραστηριότητες της εταιρείας αποκαλύφθηκαν όταν ομάδα δημοσιογράφων παρουσιάστηκε σε μυστική συνάντηση προσποιούμενη ότι εκπροσωπεί αφρικανική χώρα που ήθελε να μισθώσει τις υπηρεσίες της ομάδας. Στη συνάντηση ο Ταλ Χανάν παρουσίασε τη δυνατότητα της εταιρείας να δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικη΄ς δικτύωσης και να παρεμβαίνει στις επικοινωνίες εφαρμογών όπως το Telegram που θεωρούνταν πιο ασφαλές από αντίστοιχες πλατφόρμες του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον Guardian η εταιρεία διαθέτει μια ομάδα και στην Ελλάδα. Ο Χανάν σημείωσε ότι έχουν παρέμβει με επιτυχία σε 27 εκλογικε΄ς διαδικασίες ενώ δραστηριοποιούνταν ακόμη και στις ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την ανησυχία για το ρόλο που παίζουν ισραηλινές εταιρείες στο εσωτερικό της Ελλάδας μέσω παρακολουθήσεων και επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης. Θυμίζουμε ότι μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν ως δεδομένη τη συνεργασία και σε ορισμένες περιπτώσεις τον απόλυτο έλεγχο αυτών των εταιρειών από κρατικές υπηρεσίες στο Τελ Αβίβ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2022 το υπουργείο Εσωτερικών άφηνε να διαρρέουν πληροφορίες για ενδεχόμενη προσπάθεια νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος από τη Ρωσία χωρίς καμία αναφορά σε δράση ισραηλινών στη χώρα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ