Ασάνζ Σνόουντεν δίωξη δημοσιογραφία

Σνόουντεν: «Σφαγή για την ελεύθερη δημοσιογραφία» η έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ

Την προειδοποίηση πως πιθανή έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ θα απειλήσει το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, εξέφρασε την Τρίτη ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Μιλώντας στην εκπομπή του Τζο Ρόγκαν, ο πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος Σνόουντεν, μίλησε για τη «σημασία των ηθικών αξιών» που ξεχνούν ορισμένοι αντίπαλοι του Ασάνζ, βάζοντας την πολιτική τους διαφωνία πάνω από αυτές. «Μπορεί να μισείς τον Τζούλιαν Ασάνζ, να νομίζεις ότι είναι μαριονέτα της Ρωσίας, να πιστεύεις ότι είναι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο — μια μετενεσάρκωση του Χίτλερ ή του Στάλιν — και πάλι να αντιλαμβάνεσαι ότι η καταδίκη του σε βλάπτει».

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ (…) προσπαθεί να τον εκδώσει και να τον βάλει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του εξαιτίας της καλύτερης δουλειάς που έκανε ποτέ το WikiLeaks (…) που είναι τα Πολεμικά Ημερολόγια του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι καταγραφές των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο Μπέι. Πράγματα που αφορούν ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου και καταχρήσεις εξουσίας», συμπλήρωσε ο Σνόουντεν.

Οι κατηγορίες «κατασκοπείας» που αντιμετωπίζει ο Ασάνζ για τον ρόλο του στην απόκτηση διαβαθμισμένων εγγράφων από την αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ, αποτελούν μία «στροφή» στην πολιτική των ΗΠΑ να διαφοροποιούν τους δημοσιογράφους και τους εκδότες από τις πηγές τους.

«Όσο βίαιες κι αν έχουν γίνει οι κατηγορίες του Νόμου περί Κατασκοπείας τα τελευταία 50 χρόνια, το κράτος είχε ένα είδος σιωπηλής συμφωνίας. Δεν δίωκαν ποτέ τους διαύλους του Τύπου (…) δίωκαν τις πηγές τους. Σπάνε αυτή τη συμφωνία με την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ασάνζ δεν είναι η πηγή, είναι μονάχα ο εκδότης. Διευθύνει έναν δημοσιογραφικό οργανισμό», εξήγησε ο Σνόουντεν.

Ανέλυσε, τέλος, τους κινδύνους που ενέχει η υπόθεση Ασάνζ για την ελεύθερη δημοσιογραφία. «Δεν μπορείς να καταδικάσεις τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον αρχισυντάκτη και εκδότη του WikiLeaks, υπό τον Νόμο περί Κατασκοπείας, χωρίς να εκθέσεις τους New York Times, την Washington Post, το CBS, το ABC, το NBC, το CNN, το Fox, οποιονδήποτε, σε διώξεις του ίδιου είδους».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ