μάνεκν πις βρυξέλλες τσολιάς

Σήμα της βασιλείας και όχι της δημοκρατίας είχε ο τσολιάς στο Μάνεκεν Πις

Τον Όθωνα και τον Γλύξμπουργκ και όχι την ελληνική δημοκρατία φαίνεται ότι κατάφεραν να τιμήσουν όσοι έντυσαν τσολιά το διάσημο αγαλματάκι του Μάνεκεν Πις στις Βρυξέλλες.

Μια προσεκτική ματιά στο φάριο, δηλαδή το καπέλο του τσολιά, αποδεικνύει ότι δεν φέρει το εθνόσημο της ελληνικής δημοκρατίας αλλά το σύμβολο της ελληνικής βασιλείας, το οποίο υπήρχε και στην ελληνική βασιλική σημαία. Για ειρωνεία της τύχης το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είχε φανταστεί ο Σπύρος Ορνεράκης σε ένα από τα ιστορικά, αντιμοναρχικά σκίτσα του.

Το Βέλγιο τιμά συχνά άλλες χώρες ντύνοντας το μικρό αγαλματάκι με διαφορετικές εθνικές φορεσιές. Το ερώτημα είναι τι θεωρούμε εθνική φορεσιά στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι η φουστανέλα των ευζώνων σχεδιάστηκε ως στολή για την Ανακτορική Φρουρά, στηριζόμενη στην παραδοσιακή φουστανέλα της Ναυπάκτου, που θεωρείται ο νεότερος τύπος φουστανέλας και εντοπιζόταν στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία.

Μετά την κατάργηση της βασιλείας όμως το στέμμα στο καπέλο αντικαταστάθηκε με το εθνόσημο. Φαίνεται ότι στο Βέλγιο κάποιοι δεν έχουν ενημερωθεί για την αλλαγή πολιτεύματος.

Στο τσακ γλιτώσαμε πάντως να μην βάλουν το πουλί της χούντας, που θα έλεγαν και στην ταινία Λούφα και Παραλλαγή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ