δάσκαλοι Σικάγο σχολεία κινητοποιήσεις
Δάσκαλοι στο Σικάγο διεξάγουν τηλεκπαίδευση έξω από σχολείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μη ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Σικάγο: Απεργία για ασφαλή σχολεία στην πανδημία

Οι δάσκαλοι του Σικάγο ηγούνται της προσπάθειας να μην ανοίξουν τα σχολεία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αυτών και των μαθητών τους, απειλώντας με απεργία διαρκείας που θα επεκταθεί σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Τα αιτήματά τους είναι τα αυτονόητα για το ασφαλές άνοιγμα της εκπαίδευσης, όπως μαζικοί εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών και υγειονομικό προσωπικό στα σχολεία.

Καθώς τα σχολεία της τρίτης μεγαλύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας των ΗΠΑ άνοιγαν σταδιακά μέσα στον Ιανουάριο, ξεκινώντας με τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες δάσκαλοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη δια ζώσης εκπαίδευση χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας. Το αποτέλεσμα ήταν το σύστημα Δημοσίων Σχολείων του Σικάγο (Chicago Public Schools – CPS) να τους αποκλείσει από την τηλεκπαίδευση, αρνούμενο επίσης να τους εγκρίνει την πληρωμή για τις ώρες που έχουν ήδη δουλέψει σε αυτήν.

Η διαμάχη έχει φτάσει στο απροχώρητο αυτή την εβδομάδα, καθώς ο σχεδιασμός του CPS ήταν να παραστούν οι δάσκαλοι όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία τους, χωρίς την παρουσία μαθητών, με τα σχολεία να ανοίγουν σε πλήρη λειτουργία από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Όμως η άρνηση των δασκάλων να συμμετάσχουν σε αυτό το «προ-άνοιγμα» έχει φέρει σε δύσκολη θέση το CPS, που έχει καταφύγει σε απειλές τιμωρητικών επιπτώσεων για όσους δάσκαλους συνεχίζουν να αρνούνται να θέσουν τους εαυτούς τους και τους μαθητές τους σε κίνδυνο.

Σε δύσκολη θέση όμως βρίσκεται και το συνδικάτο της Ένωσης Δασκάλων του Σικάγο (Chicago Teachers Union – CTU), η ηγεσία του οποίου φαίνεται έπειτα από διαπραγματεύσεις με το CPS να συναινεί στο άνοιγμα, αντίθετα στις επιθυμίες των περίπου 25.000 μελών του. Μόλις το 14% των δασκάλων του Σικάγο προσήλθε στις τάξεις τη Δευτέρα, με τους αντιφρονούντες δάσκαλους να έχουν την υποστήριξη και μεγάλης μερίδας γονέων.

Ο σχεδιασμός του Δήμου του Σικάγο και της Δημοκρατικής δημάρχου, Λόρι Λάιτφουτ, ήταν για υποτιθέμενο εμβολιασμό 1500 δασκάλων κάθε εβδομάδα, όμως οι δάσκαλοι λένε πως ακόμη και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με προτεραιότητα εμβολιασμού δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι τα σχολεία αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του κορονοϊού, καθώς ακόμα και όσοι επέμεναν ότι τα παιδιά «δεν μεταδίδουν τον ιό», όπως έκανε μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα ο κ. Τσιόδρας, ανακρούουν πρύμναν παραδεχόμενοι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η μάχη των δασκάλων του Σικάγο αναμένεται να επεκταθεί σε μεγάλο μέρος των υπόλοιπων ΗΠΑ, με κινητοποιήσεις να έχουν ήδη αναγγελθεί για την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, την περιφέρεια Κιστόουν Όουκς στα περίχωρα του Πίτσμπουργκ και το Μοντκλέρ του Νιου Τζέρσεϊ.

Όμως η μάχη κατά του επισφαλούς ανοίγματος των σχολείων είναι και διεθνής. Κινητοποιήσεις έχουν ήδη οργανωθεί ή οργανώνονται σε χώρες όπως το Μεξικό, η Νιγηρία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Γαλλία.

Στην Ελλάδα, το βιαστικό άνοιγμα Δημοτικών, Γυμνασίων και ορισμένων Λυκείων, φαίνεται να έχει ήδη συμβάλλει σε αύξηση των κρουσμάτων. Το άνοιγμα έγινε με ξεκάθαρα οικονομικά κριτήρια, με την ελληνική κυβέρνηση να αρνείται να στηρίξει τους εργαζόμενους με παιδιά, αλλά και τους μαθητές στους οποίους η πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση ήταν από δύσκολη έως αδύνατη.

Την αποτυχία του ανοίγματος ήρθε να επιβεβαιώσει με μισόλογα ο κ. Τσιόδρας χθες στη Βουλή, παραδεχόμενος ότι τα παιδιά όντως μεταδίδουν τον ιό — την επιβεβαιώνουν και οι σκέψεις για νέο κλείσιμο σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς τα κρούσματα έχουν ήδη φτάσει σε νέα έξαρση.

Με πληροφορίες από: wsws

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ