πρόσφυγες

Σε πανικό το Μαξίμου, σε διατεταγμένη υπηρεσία ΑΠΕ και ΜΜΕ για pushbacks

Στιγμές που θα ρίξουν τη χώρα πολύ κάτω από την 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου βιώνει το μιντιακό σκηνικό στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση και το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων έχουν εξαπολύσει επίθεση όχι μόνο στην αλήθεια αλλά και στη λογική.

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες, που βεβαιώνει ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις αποτελούν συνήθη πρακτική για την Ελλάδα, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο παραπληροφόρησης στο οποίο μετέχουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας. Με τη συνήθη πρακτική τους απέφυγαν να δημοσιεύσουν την είδηση και ασχολήθηκαν μόνο όταν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου άρχισε να στέλνει μηνύματα μέσω «πηγών» – η έκθεση δηλαδή του ΟΗΕ δεν αποτελεί είδηση για τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά η διάψευσή της από ανώνυμες πηγές είναι είδηση

Βασικό επιχείρημα που προτάσσει η κυβέρνηση μέσω διαρροών είναι ότι η έκθεση «δεν στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα, αλλά αναπαράγει παλαιότερα ευρήματα έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ». Η κυβέρνηση δηλαδή μας λέει ότι η έρευνα του ΟΗΕ δεν είναι αξιόπιστη γιατί στηρίζεται… σε πρωτογενή στοιχεία του ΟΗΕ.

Σε ένα δεύτερο μέτωπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι embedded δημοσιογράφοι της προσπαθούν να διαψεύσουν πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι σημειώθηκε επεισόδιο στα σύνορα της Αδριανούπολης, όταν ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να άνοιξαν πυρ κατά ομάδας προσφύγων από το Αφγανιστάν. Για άλλη μια φορά τα ελληνικά ΜΜΕ δεν μετέδωσαν την είδηση έως ότου υπήρξε διάψευση από την κυβέρνηση.

Ας δούμε μερικε΄ς μικρές τεχνικές (μη) δημοσιογραφικής γραφής που χρησιμοποίησε η Καθημερινή. Το κείμενό της έχει τίτλο «Προβοκάτσια τουρκικών ΜΜΕ για θάνατο μετανάστη στο Έβρο – Για «fake news» μιλάει ο Θεοδωρικάκος» και ξεκινά με τη φράση «Διαψεύδεται από τις ελληνικές Αρχές δημοσίευμα τουρκικών ΜΜΕ». Καταρχήν από τη στιγμή που το προβοκάτσια δεν βρίσκεται σε εισαγωγικά σημαίνει ότι αποτελεί θέση της εφημερίδας (η οποία προφανώς θα έχει πρωτογενή στοιχεία τα οποία όμως δεν δημοσιεύει). Επίσης η πρώτη πρόταση θα έπρεπε να λέει «Διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές». Η λέξη διαψεύδεται αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια αντικειμενική αλήθεια και το θέμα έχει κλείσει.

Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη στον Εβρο, αλλά σίγουρα δεν το γνωρίζει και η Καθημερινή που παίρνει θέση για το θέμα.

Πολύ πιο έμπειρο στη σκληρή προπαγάνδα το Πρώτο Θέμα δεν ε΄χει τις συγκεκριμένες ειδήσεις στις πρώτες θέσεις και φιλοξενεί μόνο της διαψεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας και αυτή τη λέξη προβοκάτσια εκτός εισαγωγικών και προσθέτοντας τη λέξη «μονταζιέρα». Παρόλα αυτά η εφημερίδα προς τιμήν της περιλαμβάνει λινκ στις πρωτογενείς τουρκικές πηγές, σε αντίθεση με την Καθημερινή που τα αποκρύπτει. Η έκθεση του ειδικού εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ πάντως απουσιάζει ολοκληρωτικά από τη σελίδα όπως απουσιάζει και από τη σελίδα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, του Liberal και των περισσότερων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ